hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Százforintos menü
Mi fér bele az iskolai menzába?

2013. 03. 21.
Minél szegényebb egy település, annál rosszabb lehet a gyermekétkeztetés színvonala, a szülőkre háruló térítési költséget ugyanis az önkormányzatok határozzák meg, miközben a mai napig nem létezik előírás a minimum ráfordításra vonatkozóan. Az iskolák állami fenntartásba vételével a helyzet tovább nehezedett.

Januártól az iskolák állami fenntartásba vétele miatt jobbára az önkormányzatokra hárult az intézmények működtetésének feladata. Mégpedig úgy, hogy ezentúl egy fillér plusz pénz nélkül, saját büdzséből kell kigazdálkodniuk a helyi iskolák üzemeltetését, aminek része a gyermekétkeztetés is. Az iskolák szakmai költségeit a KIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) állja, a működtetést az önkormányzat, aminek következtében vérre menő viták folynak az iskolákban arról, hogy például a köztes területnek számító folyosókra ki fizesse a villanykörtét. Az alkalmazottak bére eddig átlagosan a kiadások 80 százalékát vitte el, most a dolgozókat is szétosztják profil szerint, s a költségek megfelelő hányadát az – amúgy is megtizedelt bevételekkel rendelkező – önkormányzatoknak kell állniuk.

„A forrásszűke miatt egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy az iskolákban közmunkások takarítanak és osztják az ételt, mert a pénztelen önkormányzatok minimális alkalmazotti létszámmal oldják meg a feladatokat és a közfoglalkoztatásra külön keretet kapnak” – mondja Gyuricza Ákos dietetikus. Megjegyzi: sokszor még a mosogatás feltételei sem adottak, és van olyan iskola, ahol feleannyi tányér van, mint amennyi gyerek, mert nincs elég hely a konyhaeszközök tárolására. A fenntartóváltás mindenhol egy újraengedélyeztetési folyamatot jelent a szakhatóságoknál, ami a jelenlegi viszonyok között megnehezíti az átállást.

„A közétkeztetés egy állam által vállalt feladat, de nem kötelezettség. Ezért az állam csak hozzájárul a költségekhez, az ételek előállításához: idetartoznak a bérek, társüzemi szolgáltatások, infrastruktúra, eszközbeszerzés, rezsi stb.” – állítja a dietetikus. Az ételek alapanyagának költségét viszont a szülők, vagy helyettük – rászorulók, nagycsaládosok esetén – az önkormányzat fizeti. Ebből kifolyólag a térítési díj – azaz a nyersanyagár – nagyságát az önkormányzat lehetőségei is behatárolják, hiszen számos olyan szegény település van Magyarországon, ahol szinte minden kisdiák az ingyenes vagy kedvezményes kategóriába esik. A hírek szerint idén 50  százalékkal emelik az ételek előállítására vonatkozó állami hozzájárulást – bár az általunk kérdezett iskolák erről nem tudtak –, feltételezhetően azért, hogy az állam némileg kompenzálja az iskolaműködtetéssel leterhelt önkormányzatokat. Ilyen körülmények között kizárt, hogy ezt a plusz pénzt alapanyagra tudnák fordítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!