1999. 12. 18. (III/50)
Horvátország a jövő kapujában

Horvátország a jövő kapujában

1999. 12. 18.
Franjo Tudjman horvát elnök halálával Horvátország egy demokratikusabb úton indulhat el. A nyugati sajtó egyértelműen kifejezi reményét, hogy az autokrata, nacionalista elnök után a jövő év elején esedékes parlamenti választásokon és az azt követő elnökválasztáson a mostani ellenzék kerül hatalomra, de mindenképpen olyan kormányzat, amely szakít az eddigi Nyugat- és Európa-ellenes, túlfűtött nacionalista politikával. Tudjman elnök ugyan megvalósította a horvát nemzet ezer esztendő óta élő függetlenségi álmát, de eközben a demokratikus változások megtorpantak. Horvátország diplomáciailag elszigetelődött, gazdasága alaposan lemaradt az azonos eséllyel induló Szlovéniától és Magyarországtól is, olyannyira, hogy déli szomszédunk nem részesedik uniós fejlesztési segélyekből, sőt a NATO- vagy az uniós tagság terve fel sem merült. Horvátország mára teljesen elszigetelődött a nemzetközi pénzügyi szervezetektől, Nyugat- és szerbellenessége pedig riasztóan hat a tőkére. Több éves tárgyalások után sincs áttörés WTO-tagságával kapcsolatban.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!