hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 07. 01. (IV/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Felébredtek a kormányzók

Oroszországban ismét harcban állnak egymással az államigazgatás felsőbb szervei, Putyin és kremlbeli környezete központosító törekvéseinek egyenes következményeként. A Föderációs Tanács – az orosz parlament felsőháza – június 28-án megvétózta a testület összetételének megváltoztatásáról szóló törvénytervezetet.

Szuperállam az élcsapatnak

A francia-német kapcsolatok erősítésére és Európa egyesítésének felgyorsítására hívott fel Jacques Chirac francia elnök a német parlament, a Reichstag előtt mondott beszédében. Az Európai Unió soros elnöki tisztét július elsején átvevő Franciaország elnöke azt várja, hogy Berlin mellett Párizs továbbra is az európai integráció motorja marad.

Válsághelyzet

A Schuster család feljelenti a szlovák elnök kezelését végző pozsonyi belügyi orvosokat. Rudolf Schuster fia a bűnvádi feljelentést amiatt tartja indokoltnak, mivel édesapjának az életét az elmúlt két hétben veszélybe sodorták. A lapzártánkor kritikus állapotban az ausztriai Innsbruckba szállított Schuster egyik közeli munkatársa lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a  betegség teljesen váratlanul és minden előzmény nélkül lépett fel az elnöknél és a kezelést több furcsa esemény is kísérte. Az államfő halála vagy tartós betegsége esetén Vlagyimir Meciar volt államfő újra eséllyel pályázhatna a tisztségre.

Kétszeres menekült

Szerdán este leszállt Havannában az a különrepülőgép, amellyel hét hónapi távollét után hazaérkezett a hatéves Elián González. Az édesapjával, annak második feleségével és kisgyermekükkel érkező Eliánt nagyszülein és néhány más rokonán kívül mintegy 800 kubai kisiskolás várta a repülőtéren, piros-fehér-kék szín? kubai zászlókat lengetve, miközben az első amerikai menekültként ünnepelt Elián nevét kiabálták. A González család a tervek szerint két-három hétig a kormány által biztosított kétemeletes házban marad Havanna külvárosában.

A bölcsek döntenek Ausztriáról

Jörg Haider "belga provokációnak" nevezte az Európai Unió elnökségének azon javaslatát, hogy egy bizottság segítségével mérjék fel, mennyire ragaszkodik az osztrák koalíciós kormány az európai értékekhez, és ettől tegyék függővé az Ausztria elleni szankciók feloldását. A terv, amelyet a 14 tagállam is elfogadott, a javaslatról először beszámoló belga Le Soir cím? lap szerint "egyszerre túl sok és túl kevés".

Hídverés az óceánon

"Palesztina a miénk, a miénk, a miénk!" – szögezte le Jasszer Arafat palesztin vezető több ezer ujjongó támogatója előtt a hétvégén, hozzátéve, hogy az önálló palesztin államot akár néhány héten belül is kikiálthatják – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Madeleine Albright amerikai külügyminiszter a héten Clinton elnök felkérésére a Közel-Keletre utazott, hogy felmérje, vajon a két tárgyaló fél készen áll-e egy washingtoni csúcstalálkozón tárgyalni egymással. Washingtonba visszatérve a külügyminiszter asszony megállapította: a két fél még nincs felkészülve.

Belföld

Olajos keresztmetszet

Tragikomikus epizóddal bővült az olajbizottság története. A három héttel ezelőtti bizottsági vallomásával nagy vihart kavaró, magát "olajosnak" nevező férfi újabb információkat osztott volna meg a grémium tagjaival, de csak zárt ülés keretében. Ezért a parlament pincéjében rejtették el addig, amíg a bizottság tagjai arról vitáztak, hogy korábbi döntésükkel szemben belemennek-e a zárt ülésen való meghallgatásba. Mivel nemmel döntöttek, egy három főből álló küldöttség indult a pincében várakozó férfihez, aki hoszszas győzködés után sem vállalta a nyilvánosságot.

Politizálást várnak a hívektől

"Nem kell szégyenkeznünk a helyi politikában való részvételünkért" – mondta Soltész Miklós, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség budapesti alelnöke a héten megrendezett zánkai katolikus ifjúsági tábor előadásán. Hölvényi György, az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) szakértője, korábbi helyettes államtitkár úgy találta, hogy a katolikus növekedés titka is abban rejlik, hogy helyi szinten az egyháztagok milyen benyomást gyakorolnak a környezetükre. A rendezvényt többek között a Miniszterelnöki Hivatal és az ISM is támogatta.

Orvosra vár az egészségügy

Szakértők szerint hiába utal át az Egészségügyi Minisztérium 15 milliárd forintot a kórházaknak fizetés-kiegészítés céljából, a kórházak súlyos, a működést veszélyeztető pénzhiánya miatt vélhetően sok helyütt másra fordíthatják ezt az összeget. Az egészségügyi szakszervezet szerint az Orbán-kormány nem tartotta be a kormányprogramban leírt ígéreteit, az ágazat válságban van.

Hit és értékek

Kenyeret és cirkuszt 2. rész Halálos játékok

A rómaiak szenvedélyes játékosok voltak. Kivált a vásári komédiákért, cirkuszi kocsiversenyekért és a gladiátori játékokért tudtak lelkesedni. Az ókori szórakoztatóipar e sajátosan római formái egyszerre elégítettek ki vallási és politikai igényeket, s szolgáltak a nép mulattatására – ily módon a szociális feszültségek feloldásának is hatékony eszközeivé váltak. A római civilizáció ezen alapvető intézményeinek erkölcstelensége és kegyetlensége azonban még a józanabb kortársakat is elrémítette.  Az olimpiai játékok első ezer éve

A hódító asszony titka

A különböző protestáns irányzatok által képviselt hit és keresztény értékek számára egyértelmű kihívást jelent az a tény, hogy a Vatikán a világ Istenhez való megtérítésében kulcsfontosságú szerepet tulajdonít a fátimai Madonna-jelenéseknek és -kijelentéseknek. Ez év május 13-án II. János Pál pápa több százezer katolikus hívő jelenlétében boldoggá avatta a két gyermekkorban elhunyt úgynevezett fátimai látnokot, a Francesco Martos és Jacinta Martos testvérpárt, akik 1917-ben a ma 93 éves Lucia Santos unokatestvérükkel együtt üzenetet kaptak a Madonnától. A katolikus egyházfő legutóbbi fátimai látogatásakor Angelo Sodano bíboros-államtitkár bejelentette, hogy a Vatikán rövid időn belül nyilvánosságra hozza az úgynevezett fátimai Szűzanya harmadik titkát. Josef Ratzinger bíboros, a Vatikán Hittani Kongregációjának prefektusa bemutatta a dokumentumot a sajtónak, és a közzétett hivatalos szöveghez kommentárt is fűzött.

HÁTTÉR

Átlagéletkor 28 év

A tavaly megszigorított drogtörvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – állítják a statisztikákkal megegyezően rendőrségi, jogi és orvosi szakértők. 1999-ben az előző évihez képest 50 százalékkal nőtt a kábítószerrel való visszaélések száma a fővárosban. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan hetvenmillió forint értékben cserél gazdát valamilyen drog. Az 1999. év során Budapesten 57 személy halt meg túladagolásban, ebben az évben lapzártánkig 17. Átlagéletkoruk 28 év volt. Becslések szerint Magyarországon 40 ezer súlyos kábítószerfüggő él, az alkalmi fogyasztók számát több százezerre teszik.

Szombat esti máz

Szerettem volna diszkóról soha semmit nem mondani, mert a nagy időkben még nem lehetett eldönteni, hogy azért nem szeretem, mert nem nekem való, vagy azért, mert nem nekem való. Egy pillanatra úgy hittem, és a szájam megdagadt. Péter és Éva elöl – alattunk a balatoni út. Éjjel van, negyed kettő. Egy koncertről jövünk, és nem is kéne lámpa. Ha megszűnne alattunk a sztráda monoton pattogása, az már az utolsó hír lenne: nincs alattunk a balatoni út.

Elnökválasztás a jólét jegyében

Az Egyesült Államokban az elnökválasztás finise előtt bombaként robbant a hír, hogy a következő tíz évben az amerikai kormány ezer-milliárd dollárral többet költhet az eddig tervbe vett 750 milliárd dollárnál. Ez a költségvetési többletből eredő "talált pénz" várhatóan az egész elnökválasztási kampányt megváltoztatja.

Véget ér az olajkorszak

A kőolaj árának nagymérték? csökkenése várható az elkövetkezendő öt évben. A föld olajtartalékai még a jelenlegi fogyasztási ütem mellett is valószínűleg kitartanának néhány évtizedig, a ma különösen drága kőolajra azonban egy-két évtized múlva már nem lesz kereslet – véli Ahmed Jamani sejk, volt szaúdi olajügyi miniszter.

Cél a globális adóközösség

Erősödik a nyomás az adóparadicsomokként emlegetett országokon: az OECD nyilatkozatban szólította fel őket, hogy közelítsék adórendszerüket a legfejlettebb államokban alkalmazott adórendszerhez, különben komoly szankciókra számíthatnak. A párizsi találkozón kiadott nyilatkozat megszületése előtt alig egy héttel a G7 országok nyilvánosságra hozták azoknak az államoknak a listáját, amelyek erősen érintettek pénzmosással kapcsolatos ügyekben. Ezen a héten látott napvilágot az a jelentés is, amely szerint a svájci bankokban idén zárolt pénzmosásgyanús pénzek összege eléri a 1,5 milliárd svájci frankot.

Gázárkérdés és populizmus

A rendszerváltás óta megválasztott magyar kormányok egyike sem tudott eddig megbirkózni múltból örökölt energiagazdaságunk berendezkedésével. Nem véletlenül: nagymérték? hazánk energiaimport-függősége, a hazai fogyasztóknak egyelőre igen csekély a vásárlóereje, emellett a világpiaci olajár tartósan magas, ami szociális feszültségeket gerjeszt. Ebben a helyzetben az Orbán-kormány továbbra is fenn kívánja tartani a torz hatósági villamos- és földgázárakat, a Mol gázüzletágát – az egyik legfontosabb, de most a hatósági gázárral csődbe kényszerített ágazatot – pedig vissza kívánja államosítani. Ily módon próbálja a kormány a magas világpiaci olajár begyűrűzését kivédve az inflációt féken tartani. A logikusnak hangzó érveléssel ellentétben hosszabb távon ez a gazdaságpolitika visszavetheti a magyar gazdaság versenyképességének éppen csak bontakozó fejlődését.

Aszályárak

    Fotó: MTI

Nyári hangulat a tőzsdéken

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed e heti ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatlábakat, így egy időre fellélegezhetnek a befektetők. A piacok a bejelentést mérsékelt emelkedéssel nyugtázták, heti szinten azonban csak a Dow Jones tudott 0,3 százalékos emelkedést felmutatni, a Nasdaq 3, az S&P 1,6 százalékos veszteséggel zárta a hetet. Nyugat-Európában 2-2,5 százalékkal ereszkedtek lejjebb az indexek az elmúlt héten, míg a BUX értéke – gázár- és gyógyszerár-bejelentésektől megtépázva – újabb 3,5 százalékkal került alacsonyabbra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!