hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 11. 16. (V/46) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kabul megvadul

Vegyes érzelmekkel fogadták az Északi Szövetség bevonulását Kabulba a helyiek és a terrorellenes koalíció vezetoi is. Bár az afgán fovárosban vége a szigorú vallási törvénykezésnek, a sariának, sokan tartanak attól, hogy megismétlodnek a kilencvenes évek eseményei: az északiak nem békét, hanem véres összecsapásokat visznek a sokat szenvedett Kabulba. 

Szétesett az óriásgép

Öt év alatt – nem számítva a szeptemberi gépeltérítéseket – már a negyedik nagy utasszállító repülőgépet érte katasztrófa röviddel a New York-i felszállást követően. Bár a terrorizmust egyik esetben sem nevezték meg hivatalos okként, gyanús körülmények minden esetben találgatásokra adtak okot. 

Milliárdos befutó

Mike Bloomberg most először lépett a nagy nyilvánosság elé mint politikus – és mit tesz a sors, első próbálkozása győzelemmel végződött egy olyan jelölttel szemben, aki már 11 esetben pályázott jelöltként ilyen vagy olyan közhivatalra, és aki – legalábbis a felmérések szerint – az utolsó pillanatig vezetett a New York-i polgármester választáson. 

Gyorsít a szuperállam

Változtatásokat sürgetett az európai védelmi és belső biztonsági rendszerben Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. Prodi szerint a szeptemberi terrortámadás alaposan megváltoztatta a politikai tájképet, és emiatt fel kell gyorsítani az európai integrációt. 

Vörös sapkások lázadása

Jugoszlávia még mindig nem számít békés területnek: a Milosevics kiadatása óta húzódó belpolitikai válságot tovább mélyítette, hogy a legképzettebb katonai egység tagjai is fellázadtak és a belügyminiszter lemondását követelték. A lázadás oka annak megkérdőjelezése, vajon jogos-e a háborús bűnösök kiadatása Hágának. 

Belföld

Pannon cserébe a zárszámadásért

Kacsának minősítette az elektronikus médiumok felügyeletét ellátó Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője azt az állítást, hogy Csurka István "odatelefonált" a testületnek a Pannon Rádió védelme érdekében. Ladvánszky György, az ORTT tagja viszont érthetetlennek tartja, hogy egy, a Pannon Rádió frekvenciaengedélyét veszélyeztető új előterjesztés – az ügyrenddel ellentétben – nem került napirendre. Egyes vélemények szerint a kormánypártok és a MIÉP között alku tárgya volt a szélsőséges rádió engedélye a zárszámadás megszavazásáért cserébe. 

Igazság vagy szolgáltatás

A közelmúltban több kedélyborzoló bírósági és ügyészségi határozat is napvilágot látott: a súlyos köztartozásokkal rendelkező Fidesz-közeli cégek eltüntetésével gyanúsított Schlecht Csaba ügyében vádemelés nélkül megszüntették a nyomozást, Várhegyi Attila kulturális államtitkár és Fidesz országos választmányi elnök perében az ügyész az ítélethirdetés előtt két nappal jelentősen enyhítette a vádat. Varga Tamást, a vezető kormánypárt egykori gazdasági tanácsadóját csak távollétében tudták elítélni, mert a hosszasan húzódó eljárás során "eltűnt", miközben Szabadi Béla egykori kisgazda koalíciós partnert és államtitkárt indokoltnak látták előzetes letartóztatásba helyezni. Az esetek kapcsán az ellenzék az igazságszolgáltatásba vetett bizalom csökkenéséről és politikai befolyásolásról beszél, a kormányoldal ugyanakkor azt állítja, éppen az ilyen ellenzéki nyilatkozatok ássák alá az állampolgárok bizalmát. 

A kaméleon lámpavassal fenyeget

"Milyen konszenzust lehet kialakítani gyilkos, hazaáruló, senkiházi rohadékokkal? Semmilyet, és ha valaki időnként kifütyüli őket, akkor utána nem megsértődni kell, hanem mélyen elgondolkodni és elmenni örökre a büdös francba, és nagyon örülni, hogy nem lógunk a lámpavason" – javasolta az ATV péntek esti Sajtóklubjában Bayer Zsolt, a Duna TV közművelődési igazgatóhelyettese, a Magyar Nemzet publicistája az 56-os megemlékezéseken kifütyült Medgyessy Péternek és Kovács Lászlónak. Ki ez a bátor férfiú, kérdezték sokan, de a java még hátra volt…

Pintér a tüzet is megvonná

A tűzoltók járulékmegvonásai és -kifizetései körüli vitákat ma már nagyon kevesen kísérik figyelemmel, mivel az az idén nyáron történtek óta szinte követhetetlenné vált. Ez év júniusában végre mindkét fél (tűzoltószakszervezetek–Belügyminisztérium) számára kedvező megállapodás köttetett, amely a már több éve folyó pereskedések és sárdobálás végállomását jelenthette volna, ám röpke tíz nap alatt kiderült: korai volt ünnepelni.

Hit és értékek

A muszlim zsidóellenesség gyökerei

Ha átvizsgáljuk az izraeli–arab konfliktus több mint százéves történetét, érdekes jelenségre figyelhetünk fel. Zsidó részről a képviseleti szervek, a Cionista Világszövetség, a Zsidó Ügynökség, amelyben a nem cionista zsidóság is képviseltette magát, és a mandátumi időkben a zsidó önkormányzat szerepét látta el, majd Izrael kormánya mindig is elfogadta a konfliktus megoldását célzó kompromisszumos javaslatokat, még akkor is, ha azok fájdalmas lemondásokkal jártak volna. Még ha Jeruzsálemről, az ókori zsidó állam és a zsidó nép szellemi és politikai fővárosáról is le kellett volna mondaniuk. 

HÁTTÉR

Kereszttűzben az anyóspénz

Az utóbbi évtizedben egyre elterjedtebb nézet szerint a gyermekvállalás a szegénység vállalását jelenti ma Magyarországon. Talán ezt az állapotot akarja sajátos módon enyhíteni az a Fidesz által nemrégiben felvetett és meglehetősen vitatott jogszabály-módosítási ötlet, amelynek lényege, hogy a kereső gyermek felajánlhassa adójának meghatározott százalékát a szülei számára. 

Kormánypapok

Véglegesedik a Fidesz és a történelmi egyházak újabb választási szövetsége. A történelmi felekezetekre elköltött eddigi forintmilliárdokat a Fidesz irányította parlament ezen a héten újabb pénzekkel toldotta meg. A jövőben az adófizetők akaratát semmibe véve a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása után járó állami kiegészítő támogatást is kizárólag a történelmi felekezetekhez irányítják. Ehhez járulhat még az ötezer főnél kisebb lélekszámú községekben élő katolikus papok, református és evangélikus lelkészek fizetésének havi húsz-harmincezer forintos állami bérkiegészítése, amit januártól terveznek bevezetni. A Fidesz-kormány a történelmi felekezetek vallási kínálatát gyakorlatilag állami szolgáltatásként garantálja. 

Haldokló parlamentarizmus

A héten az Országgyűlés elfogadta az őszi ülésszak legfontosabbnak tartott törvényét, a zárszámadást. A kormány – korábban bizonytalannak látszó többsége ellenére – 207 igen, 160 nem és 3 tartózkodás mellett meggyőző többséget tudott a javaslat mögé felsorakoztatni. A kormánypártok támogatása mellett igennel szavazott a MIÉP, nyolc független képviselő, továbbá három szocialista képviselő is. (Két szocialista képviselő véletlenül, Szűrös Mátyás szándékosan támogatta a kormány előterjesztését.) 

Újabb kedvezmények a lakáshitelpiacon

Az újabb és újabb hitelpiaci kedvezmények már az év eleje óta fokozták az új lakást keresők vásárlási kedvét, s ez érzékelhetően idén ősszel csúcsosodott ki. Mivel november 1-jével léptek életbe az újabb kamattámogatások, sokan a beígért kamatcsökkentésre számítva elhalasztották a nyári hónapokban a lakásvásárlást. A változás értelmében az új kamatkedvezmények érvényesek lesznek a korábban felvett lakáshitelekre is, így a régebb óta futó hitelszerződésekre is igényelhetők lesznek a most életbe lépő nagyobb mérték? kiegészítő kamattámogatások és adókedvezmények. 

Régi valuták EU-tanáziája

Ajánlatos minél hamarabb bankszámlára helyezni az otthon tartott valutákat – hívta fel a figyelmet a közelgő euróra való tekintettel a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mint ismeretes január elsejével megszűnik 12 jól ismert európai valuta. A jegybank most informáló kampányt indít annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen az áttérés. A bankok ugyanis január elsején automatikusan átváltják a bankszámlákon szereplő összegeket euróra, de ugyanezt február 15-étől kezdve csak az adott ország jegybankjai teszik meg. Ebben az esetben nem csak az utazás, hanem az átváltás is külön költséget jelent, hiszen a bankok 25-30 százalékos felárakkal dolgoznak. 

Beszéljünk bombasztikusan

Ha valaki megkérdezné tőlünk, hogy szeretnénk-e hasonlítani azokra, akik a bennük rejlő tartalmakat közhelytől mentesen, csak a rájuk jellemző módon, kreatívan képesek kifejezni, legyünk őszinték, biztosan azt válaszolnánk: "igen". Szabó Katalin nemrégiben megjelent "Kommunikáció felsőfokon" cím? könyvében a sikeres kommunikációt vizsgálja, s úgy véli, a jó stílus világos, tömör, erőteljes is. 

Megnyílt a kínai nagy fal

Tizenöt év sorban állás után végül is a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) felvette tagjai közé Kínát és Tajvant. A csatlakozásnak minden bizonnyal komoly hatásai lesznek a kínai gazdaságra és a közel másfél milliárdos népességre, valamint a világgazdaságra egyaránt. Számos szakértő ugyanakkor a jelenlegi kínai hatalmi rendszer destabilizálódására számít a tagság következményeként.

Még Svájcban sem fenékig tejfel

Szegénynek lenni "nem kunszt" akkor, ha az ember huzamosan munkanélküli, ám a valóság gyakran rácáfol arra az erkölcsi tanításra, hogy "csak dolgozz, viszed majd valamire!" – mert kiderül: szorgosan munkálkodva is "sikerül" megmaradni szegénynek. Még a gazdag Svájcban is.

Pánik kísérte az Airbus tragédiáját

Az amerikai repülőgépszerencsétlenség hírére pánikkal reagáltak a tőzsdék, az első ijedtség elmúltával azonban újra felfelé mozdultak az indexek, és Japán kivételével emelkedéssel zárták a hetet. A Nikkei közel 6 százalékos esése a japán GDP-adatnak köszönhető, ami 2,9 százalékos csökkenést mutat az első félévre. 

KÁVÉSZÜNET

A világ első autóversenye

1896-ban, amikor a dinamitot feltaláló svéd Alfred Nobel alapítványt hozott létre, a milliós Párizs autólázban égett. Egy 10 centime-os érme ellenében egyik automatából csokoládét, a másikból pedig egy adag kölnipermetet kaphatott a sietős polgár. Az utcákon meg sem lehetett számolni, hogy hány gépkocsirajongó cirkulált kékes füstfelhőbe burkolózva. Egy párizsi grófcsemete, Albert de Dion tízéves korában egy kis gőzgépet kapott ajándékba, amit nem győzött elégszer befűteni, szétszedni és összerakni. 

DUMA PLÁZA

Úgy érzem, mintha valaki sáros lábbal nyelvemre lépett volna. (W. C. Fields, amerikai színész, író)

Ha leesik az első hó

Egyesek szerint nem az emlékezés, hanem a felejtés képessége teszi lehetővé, hogy éljünk, de most, a téli autószezon küszöbén nem árt egy pár aranyszabályt feleleveníteni. Az első hó megjelenésekor a téli gumit felszereltetni szándékozók gumis műhelyek előtti várakozási ideje négyzetes arányban áll a leesett hó mennyiségével. 

Dicsőség és kudarc

Diego Armando Maradona a világ legnagyobb labdarúgója volt a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején – de egyben ő volt a legellentmondásosabb és legtalányosabb játékos is. Képtelen volt úgy megjelenni a nyilvánosság előtt, vagy csak kifutni a gyepre, hogy ne keltsen szélsőséges érzelmeket. Búcsúmérkőzésén sem volt ez másképp.

Ki lesz a mesterek mestere

Erre a kérdésre ad választ a héten Sydneyben zajló férfi ATP mestertorna-világbajnokság, melyen a jelenlegi legjobb nyolc teniszező vesz részt. Játszik az idei négy Grand Slam-bajnok, időrendi sorrendben: Agassi (Austral Open), Kuerten (Roland Garros), Ivanisevics (Wimbledon) és Hewitt (US Open). 

Lendületben a Rangers és a Blackhawks

Az észak-amerikai jégkorong ligában egyre több csapat rukkol elő remek teljesítménnyel. Az eddig is pompásan szereplő vezető hármas, a Detroit, az N.Y. Islanders és a Calgary mellé újabb együttesek zárkóztak fel: Nyugaton a Chicago Blackhawks gárdája, amely nem kis meglepetést okozva sorozatos győzelmeket produkál. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!