hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha leesik az első hó

2001. 11. 18.
Egyesek szerint nem az emlékezés, hanem a felejtés képessége teszi lehetővé, hogy éljünk, de most, a téli autószezon küszöbén nem árt egy pár aranyszabályt feleleveníteni. Az első hó megjelenésekor a téli gumit felszereltetni szándékozók gumis műhelyek előtti várakozási ideje négyzetes arányban áll a leesett hó mennyiségével. 

Némely nagyáruházban már tízezer forint alatt kapható nem márkás, de jó minőségű, 14 colos téli gumi, amely – ellentétben a legkiválóbb nyári abroncscsal – alkalmas a téli közlekedésre. Komolyabb fagy beálltakor – általában, ha sietünk valahová – öregebb akkumulátorok hirtelen lemerülhetnek, ezért még most ellenőrizzük a feszültséget, és a savszintet. Ugyancsak nézzük meg a hűtőfolyadék fagyáspontját, amely legalább mínusz 20 Celsius-fok legyen (a benzinkutaknál ingyenesen bemérik), és a szélvédőmosót is töltsük föl téli folyadékkal. Nélkülözhetetlen kellékek a nyeles hókefe, a jégkaparó, a jó állapotú – nem szálasan törlő – ablaktörlő lapátok és a zárolajozó spray, melyet kocsimosás és csapadékesés után ajánlatos használni. Mivel jeges útviszonyok között a féktávolság a normálisnak négyszerese is lehet, ilyenkor a legtöbb baleset a követési távolság be nem tartásából adódik. Akinek van rá lehetősége forgalommentes helyen – például egy néptelen parkolóban – elevenítse fel a téli vezetéstechnikai fogásokat. Miután ember és autója egyaránt felkészült, a téli útviszonyok között is öröm lesz autót vezetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!