hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milliárdos befutó

2001. 11. 18.
Mike Bloomberg most először lépett a nagy nyilvánosság elé mint politikus – és mit tesz a sors, első próbálkozása győzelemmel végződött egy olyan jelölttel szemben, aki már 11 esetben pályázott jelöltként ilyen vagy olyan közhivatalra, és aki – legalábbis a felmérések szerint – az utolsó pillanatig vezetett a New York-i polgármester választáson. 

A szeptemberi tragédia közrejátszott ugyan Bloomberg példátlan győzelmében, de egészen rendkívüli módon. A város jelenlegi polgármestere, Rudolph W. Giuliani, aki január elsejéig még hivatalban marad, és akinek New York rengeteget köszönhet, olyan hősies magatartást tanúsított, amelynek eredményeként országszerte a "nemzet polgármestereként" emlegetik. Ő azonban már második hivatali időszakát tölti, és a törvények szerint nem indulhat harmadszor, így tehát New York elveszti kedvenc emberét – jóllehet, ha szerepelt volna a választási jegyzéken, kevesen szavaztak volna ellene. Nos, ő kiállt Mike Bloomberg mellett, és ajánlása elegendő volt a polgároknak. Mike Bloomberg saját szerzemény? vagyona milliárdokra rúg, és ebből a pénzéből több mint 50 millió dollárt áldozott a választási hadjáratra. Ellenfelétől eltérően nem fogadott el semmiféle közpénzt, tehát nem az adófizetők segítségével győzte le vetélytársát. 

Bloomberg ellen felmerült az a vád, hogy megszegte a választási hadjáratok pénzügyi kereteit megszabó törvényeket. Ezek betartása azonban önkéntes alapokon nyugszik: a bíróságok ugyanis úgy ítélik meg, hogy amennyiben megakadályozzák a polgárokat abban, hogy saját pénzüket fordítsák választási hadjáratokra, úgy megvonják tőlük a szólásszabadság jogát. Lévén, hogy Mike Bloomberg milliárdok felett rendelkezik, nyilvánvaló, hogy magasan túlköltekezhette ellenfelét, megdöntve minden költekezési rekordot a New York-i polgármesteri székért folytatott harcok történetében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!