hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pannon cserébe a zárszámadásért
Védelem alatt a csurkista szócső

2001. 11. 18.
Kacsának minősítette az elektronikus médiumok felügyeletét ellátó Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője azt az állítást, hogy Csurka István "odatelefonált" a testületnek a Pannon Rádió védelme érdekében. Ladvánszky György, az ORTT tagja viszont érthetetlennek tartja, hogy egy, a Pannon Rádió frekvenciaengedélyét veszélyeztető új előterjesztés – az ügyrenddel ellentétben – nem került napirendre. Egyes vélemények szerint a kormánypártok és a MIÉP között alku tárgya volt a szélsőséges rádió engedélye a zárszámadás megszavazásáért cserébe. 

A Hetek információja szerint egy, az ORTT Műsorfigyelő és -Ellenőrző Szolgálata által készített tartalomelemzés megállapította, hogy a Pannon Rádió egyértelműen a MIÉP érdekeit szolgálja. Ezt viszont tiltja a médiatörvény 4. § 2. pontja, amely kimondja: "Műsorszolgáltatásban közzétett műsorszámok összessége, illetőleg ezek bármely tartalom vagy m?faj szerinti csoportja nem állhat párt vagy politikai mozgalom, illetve ezek nézeteinek szolgálatában." A törvény szerint az ORTT-nek gyakorlatilag meg kellene szüntetnie a Pannon Rádió műsorszolgáltatási engedélyét. Az elemzés alapján készített előterjesztést még októberben megkapták a testület tagjai, ami az ügyrend szerint azt jelenti, hogy két héten belül – azaz legalább ezen a héten – tárgyalniuk kellett volna a kérdést. 

Vékony Éva, az ORTT szóvivője lapunknak elismerte a késedelmet, amit azzal indokolt, hogy "amikor nagyon sok az előterjesztés, akkor sajnos nem tudjuk megerőszakolni a testületet, hogy többet tárgyaljon annál, amire képes". Arra a kérdésünkre, hogy milyen fontosabb ügyek okozták a késedelmet, azt a választ kaptuk: "Rengeteg fontos ügy volt, többek között beszámolók, ez-az, amaz, ami így a sajtóban meg is jelent". A szóvivő kiemelte, hogy napirendre fog kerülni az előterjesztés, így várhatóan két hét múlva tárgyalják azt. Vékony Éva határozottan cáfolta azt a hivatalban elterjedt hírt, hogy Csurka István, a MIÉP elnöke nyomást gyakorolt volna az ORTT-re, hogy "ejtsék" az előterjesztést. Mint mondta: ilyet egy pártelnök meg sem tehet, az irodai apparátus pedig, amely készítette az előterjesztést, nem befolyásolható. 

Ladvánszky György, az ORTT szocialista delegáltja furcsának tartja, hogy az ügyrend ellenére – amely szerint kötelező lett volna tárgyalni az előterjesztést – nem került napirendre a Pannon Rádió ügye. A testület "leterheltségéről" ironikusan megjegyezte: "Bizonyára a Répcelaki Városi Televízió tulajdonosi szerkezete fontosabb, mint az országos érdeklődésre számottartó, szélsőséges Pannon Rádió kérdése." Mindezek fényében Ladvánszky György számára kérdéses, hogy miért maradt el a tárgyalás éppen akkor, amikor a kormánykoalíciónak fontos volt a zárszámadás megszavazása. Nyilván kellemetlenséget okozna a kormánypártoknak – az általuk esetleg megvédett – szélsőjobboldali Pannon Rádió ügye. (Munkatársunktól)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!