hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Igazság vagy szolgáltatás
Veszélyben-e a magyar igazságszolgáltatás

2001. 11. 18.
A közelmúltban több kedélyborzoló bírósági és ügyészségi határozat is napvilágot látott: a súlyos köztartozásokkal rendelkező Fidesz-közeli cégek eltüntetésével gyanúsított Schlecht Csaba ügyében vádemelés nélkül megszüntették a nyomozást, Várhegyi Attila kulturális államtitkár és Fidesz országos választmányi elnök perében az ügyész az ítélethirdetés előtt két nappal jelentősen enyhítette a vádat. Varga Tamást, a vezető kormánypárt egykori gazdasági tanácsadóját csak távollétében tudták elítélni, mert a hosszasan húzódó eljárás során "eltűnt", miközben Szabadi Béla egykori kisgazda koalíciós partnert és államtitkárt indokoltnak látták előzetes letartóztatásba helyezni. Az esetek kapcsán az ellenzék az igazságszolgáltatásba vetett bizalom csökkenéséről és politikai befolyásolásról beszél, a kormányoldal ugyanakkor azt állítja, éppen az ilyen ellenzéki nyilatkozatok ássák alá az állampolgárok bizalmát. 

Vastagh Pál, a Horn-kormány igazságügy-minisztere 

– Várhegyi-ügy. A másfél éven át tartó perben az ügyész az ítélethirdetés előtt két nappal jelentősen enyhítette a vádat, a bíróság pedig még annál is enyhébb ítéletet hozott. Mint jogász, mit tud ehhez hozzátenni?

– Ezek azok a dolgok, amiket nem lehet megmagyarázni. Elvileg előfordulhat, hogy az ügyész változtat a vád tartalmán, ez önmagában mint eljárási cselekmény nem vált ki kétséget. De hogy éppen a legutolsó időszakban teszi ezt? Maga az eljárás, a nyomozati szakasz öt éven keresztül tartott, ez alatt nem voltak olyan körülmények, amelyek megfontolásra érdemesek lettek volna… Sokkal nagyobb körültekintéssel kellene az ügyészségnek is eljárni, mert különben az igazságszolgáltatás elveszíti a hitelét e társadalomban, és ez tragikus következményekkel jár. 

– Az ügyészt felügyeli valaki? Előzetesen egyeztet a feletteseivel arról, hogy egy ilyen módosítás szakmailag indokolt?

– Az ügyészség egy hierarchizált szervezet, ahol nagyon szigorú utasításos rendszer van, az ügyész függetlensége e téren nem hasonlítható a bíróéhoz. Biztos, hogy a változtatást előzetesen meg kellett konzultálnia a feletteseivel.

– Mi a véleménye a Schlecht-ügyről?

– Szintén megmagyarázhatatlannak tartom, hogy ennyi idő alatt nem találtak olyan bizonyítékot, amely lehetővé tette volna jogilag is Schlecht Csaba felelősségének megállapítását. A köznapi gondolkodás és a jogi gondolkodás sok mindenben eltér egymástól, nem elég a feltételezés és a látszat, hanem jogilag releváns tényekkel alá kell támasztani. De ez esetben az a meggyőződése a közvéleménynek, hogy a rendőrség nem tett meg mindent annak érdekében, hogy ezek a jogilag releváns tények napvilágra kerüljenek.

– Szabadi Béla esetében az ellenzék indítványozta a vizsgálatokat, később azonban alig szavazták meg Szabadi mentelmi jogának felfüggesztését. 

– Itt is olyan furcsa egybeeséseket látunk, amelyek szintén elgondolkodtatóak, és ezek a dilemmák jelentek meg a múlt keddi szavazás során is, amikor a mentelmi jog felfüggesztéséről kellett dönteni az Országgyűlésben. Ezekről a feltételezett bűncselekményekről ugyanis régóta tudomása van a hatóságoknak, hiszen a legfőbb ügyész a parlamenthez küldött átiratában leírta, hogy 1998 óta folyamatosan valósulnak meg feltételezett bűncselekmények. Itt is az időzítés támaszt kétségeket az emberekben, hogy vajon miért most lettek ezek az ügyek ilyen jelentőségűek, miért nem korábban, mondjuk a kétéves költségvetés megszavazása előtt indult el ez a büntetőeljárás, hiszen például Szabadi utazásainak szempontjából a kritikus a 99-es év volt, ez is nyilvánvaló. Tehát nem azt vitatjuk, hogy e mögött ténylegesen bűncselekmények húzódhatnak meg vagy sem. Az időzítés szembetűnő, amit szintén nagyon nehéz megmagyarázni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!