hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kaméleon lámpavassal fenyeget
Ami a szívén, az a száján

2001. 11. 18.
"Milyen konszenzust lehet kialakítani gyilkos, hazaáruló, senkiházi rohadékokkal? Semmilyet, és ha valaki időnként kifütyüli őket, akkor utána nem megsértődni kell, hanem mélyen elgondolkodni és elmenni örökre a büdös francba, és nagyon örülni, hogy nem lógunk a lámpavason" – javasolta az ATV péntek esti Sajtóklubjában Bayer Zsolt, a Duna TV közművelődési igazgatóhelyettese, a Magyar Nemzet publicistája az 56-os megemlékezéseken kifütyült Medgyessy Péternek és Kovács Lászlónak. Ki ez a bátor férfiú, kérdezték sokan, de a java még hátra volt…



Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter és Bayer Zsolt. Újfajta kultúrpolgár Fotó: archív

Hozták a formájukat – mondhatták egymásnak antikommunista náci bácsik és nénik a műsor múlt hét pénteki adásában hallottakról. Aki viszont gyanútlanul kapcsolt az egyébként színvonalas műsorokat is felvonultató ATV-re, az könnyen azt hihette, hogy valamelyik politikai kabaré vagy például a Besenyő család legújabb epizódját látja. Hogy mit kínáltak nekünk Járai Judit, a Magyar Televízió külpolitikai riportere, Bayer Zsolt átváltozóművész (lásd keretes írásunkat), Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője és Lovas István műsorvezető? Horn Gyulával kezdték – akiről Bayer Zsolt csak mint "egy legutolsó büdös bunkóról" beszélt, majd az egykor halálra ítélt Mécs Imre következett, akinek – Bencsik András szerint – 56 utáni tanúvallomása néhány embert azért akasztófára juttatott, utánuk pedig Halmai Gáborról tudhattuk meg Járai Judittól, hogy szocializációja miatt "gyűlöli, kirekeszti és lefasisztázza" a másként gondolkodókat. Bayer Zsolt szerint a mai szocialisták egyben az 56-os forradalom vérbefojtói is, közülük csak "egy bizonyos Papp Jánosban volt annyi kurázsi, hogy a kilencvenes évek elején fejbe lőtte magát". Ez legalább egy becsületes dolog volt – mondja Bayer, így folytatva: "egyébként mindegyik ezt érdemelné, és akkor most nem lenne probléma". Ugyanő a szocialista párt miniszterelnök-jelöltjéről és elnökéről meglepően visszafogott nyilatkozatot tett – már úgy értem a tettlegességhez képest: "…ezek a rohadt gyilkos gazemberek, ezek a mocsadék utolsó állatok most megpróbálják átretusálni 56-ot egy ilyen szocialista forradalommá. (…) Milyen konszenzust lehet kialakítani gyilkos, hazaáruló, senkiházi rohadékokkal? Semmilyet, és ha valaki időnként kifütyüli őket, akkor utána nem megsértődni kell, hanem mélyen elgondolkodni és elmenni örökre a büdös francba, és nagyon örülni, hogy nem lógunk a lámpavason." Utánuk jött a Pénzügykutató Rt., a zsidó viccek, Orbán Győző bányáinak védelme, az MSZP-s Sláger Rádió, a TV2 "moslék hazudozásai", a VIP-hiteles Magyar Hírlapos vezető és az újság új pofázmánya, az SZDSZ-panama, még egy kis puncs a kormánynak, a demagóg és populista szocialisták, Göncz Árpád "röfögése" és Karl Pfeifernek, lapunk bécsi tudósítójának lehülyézése. Röviden ennyi fért bele a szűk egyórás műsoridőbe. 

Ha valaki azt gondolná, hogy Bayerék átértékelték az elhangzottakat, téved. Sőt, büszkék rá. Bayer a kormány lapjának (Magyar Nemzet) kifejtette: "Minden kijelentésemet vállalom, semmit nem kívánok visszavonni a múlt pénteki Sajtóklubban elhangzott véleményemből."

Pekár István, a Duna TV elnöke körlevélben hívta fel minden televíziós alkalmazott figyelmét arra, hogy – a csatorna kiegyensúlyozottságának és mértéktartásának megfelelően – a munkán kívüli közszerepléseik során is visszafogott és mértékletes stílusban nyilatkozzanak. A dokumentum megállapítja: Bayer Zsolt, a Duna Televízió egyik vezető beosztású munkatársa "erős" kifejezéseket használt. Szakály Sándor, a Duna TV műsorokért felelős alelnöke mindamellett Bayer "közírói munkássága részének tekinti" a Sajtóklubban elhangzottakat. A Magyar ATV televízió vezetése viszont megengedhetetlennek tartja a szélsőséges megnyilvánulásokat, és az ORTT panaszbizottságának döntéséig felfüggesztette Bayer részvételét a műsorban. Lapunk információi szerint bár a penetráns műsor egyik szereplője sem tagja egyetlen újságíró–szervezetnek sem, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága is összeül a jövő héten, és kialakítja álláspontját. Az elsősorban jobboldali publicistákat tömörítő Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) elnöke, Kósa Csaba elmondta a Heteknek, hogy a Sajtóklub résztvevői közül ketten korábban tagjai voltak ugyan a MÚK-nak, de mivel annak irányvonalát nem tartották elég radikálisnak, évekkel ezelőtt kiléptek a szervezetből. Az elnök, a Magyar Újságírók Közös Etikai Testülete létrehozásának indítványozójaként "megengedhetőnek, mi több: kívánatosnak tartja a kemény, határozott és humoros hangot, ha az nem lépi túl az etikusság határát, de a csapkodás, a sárdobálás a visszájára fordul és viszolyogtat, bármely »oldal« él is ilyen eszközökkel" – tette hozzá.

Az MSZP közleménye szerint a műsor legutóbbi adása a hazai politikai közbeszéd mélypontját jelenti, ezért a párt az ORTT Panaszbizottságához fordul. "A műsor szereplői – köztük közszolgálati televíziós vezető, illetve munkatárs, valamint egy olyan újságíró, akire közszolgálati televíziósok képzését bízták – a magyar televíziózás történetében eddig példátlan kirohanásokat, a becsületsértés és az uszítás fogalmát kimerítő minősítéseket engedtek meg maguknak" – áll a nyilatkozatban. Felháborítónak tartják továbbá, hogy a műsorban meglobogtatták azt a szalagot, amit a szocialista képviselőcsoport sírkertben elhelyezett koszorújáról téptek le. 


Bayer: kettő még aszpirinból is sok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!