hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyorsít a szuperállam

2001. 11. 18.
Változtatásokat sürgetett az európai védelmi és belső biztonsági rendszerben Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. Prodi szerint a szeptemberi terrortámadás alaposan megváltoztatta a politikai tájképet, és emiatt fel kell gyorsítani az európai integrációt. 



Romano Prodi. Európa feljövőben Fotó: Reuters

Az elnök brüsszeli beszédében hangsúlyozta: bizottsága Nagy-Britannia és más tagországok adó- és költségvetési politikáját szorosabban kívánja kézben tartani, mivel az euró védelme nem biztosított hosszú távon. Prodi előterjesztett egy "költségvetési modellpolitikát", amely a gazdasági unió felé vezető lépés lenne. Az elnök az egész európai gazdaságot kívánja irányítani az új politikával, amely egyértelművé teszi, hogy olyasvalamire készül, aminek jelenleg nincs uniós törvényi alapja. A bizottság tagjai szerint az új modell minden tagországra nézve kötelező lenne, függetlenül attól, hogy tagja-e az uniónak. A kritikusok máris kifejtették: a tervezet megfosztaná a kormányokat a költségvetés fölötti ellenőrzéstől, hiszen gazdasági kormány felállítása felé mutat. Ezek szerint az euró bevezetése is csak egy lépés az egyeztetett adó- és költségvetési politika felé. 

Prodi nem elégszik meg a gazdasági jelleg? egyesüléssel: az Europol számára is kiterjedtebb hatáskört követel, és szeretné elérni "az integrált európai rendőrség felállítását a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni harchoz". Prodi szóvivője most először ismerte el, hogy az Europol elkezdhet "FBI-szerkezetet" felvenni. Eddig a bizottság tagadta, hogy föderális rendőrségi apparátus kiépítésébe kezdtek volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!