hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kabul megvadul
Az Északi Szövetség bevonult az afgán fovárosba

2001. 11. 18.
Vegyes érzelmekkel fogadták az Északi Szövetség bevonulását Kabulba a helyiek és a terrorellenes koalíció vezetoi is. Bár az afgán fovárosban vége a szigorú vallási törvénykezésnek, a sariának, sokan tartanak attól, hogy megismétlodnek a kilencvenes évek eseményei: az északiak nem békét, hanem véres összecsapásokat visznek a sokat szenvedett Kabulba. 



Az Északi Szövetség katonái egy orosz T–62-es harckocsin. Lendületbe jöttek Fotó: Reuters

Miközben a tálib erok Kandahár felé menekülnek, az Északi Szövetség (ÉSZ) az ország jelentos részét elfoglalta, többek között a stratégiai jelentoségu Herat városát is. A nyugati hatalmak, Pakisztán és az ENSZ soknemzetiségu kormány felállításában érdekelt. 

A következo napok dönto fontosságúak abból a szempontból, hogy bizonyára ki fog derülni: újabb polgárháborúba süllyed-e Afganisztán. A jelek nem biztatóak: több városban egymásnak estek az eddig szövetséges tálib harcosok és arab idegenlégiósok. Megindult a hajsza bin Laden 25 millió dolláros vérdíjjal kecsegteto elfogására.

A fováros elfoglalásával a háború nem dolt még el: a mindenre elszánt iszlám harcosok máris azzal fenyegetnek, hogy gerillaháborúvá alakul a konfliktus. Egy, az afganisztáni háborút is megjárt orosz katonai vezeto, Szergej Majev tábornok szerint az igazi háború csak most kezdodik, és évekig is eltarthat. Majev hangsúlyozza: a tálibok gyors kabuli kivonulásukkal csak katonáikat és haditechnikájukat akarják megkímélni arra a partizánháborúra, amelyet majd az Északi Szövetség és az amerikai különleges egységek ellen fognak vívni. 

A brit vezetok hangsúlyozzák, hogy az amerikai terrortámadásért felelosöket számon kell kérni. Az afganisztáni háború kritikusai szerint viszont a harcok túl sok civil áldozattal járnak, ráadásul az ÉSZ harcosai sem nevezhetok szabadságharcosoknak, sokkal inkább a humanitárius segélyek megdézsmálói és a lakosság kemény elnyomói.



Kabuliak fogadják a felszabadítókat. Hova tovább? Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!