hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 10. 05. (V/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kényszerű hadviselés

Az első amerikai megfontolás a támadás lett volna a tálib kormány ellen, de végül mind a politikai, mind a katonai vezetés jobb belátásra tért: ráébredtek, hogy a szokványos hadműveletekkel nem tudnak fellépni az ilyen nemzetközi terrorszervezet ellen, mivel a bombák és rakéták ismét csak ártatlan emberek vérét ontanák, a bűnözők pedig biztos helyen röhöghetnének a markukba, majd pedig ismételt terrorcselekményekkel vághatnának vissza, ami megint csak felesleges vérontáshoz vezetne. 

Brutális mészárlások

Amerika szeretne minél előbb kikerülni a terrortámadások okozta sokkból – az elmúlt napokban azonban újabb véres esemény döbbentette meg a közvéleményt. A Greyhound busztársaság Chicagóból Orlandóba tartó járatán menet közben vágták el a sofőr torkát, aki szerencsésen túlélte a támadást. Az ezt követő balesetben hat személy életét vesztette, a Greyhound távolsági járatai pedig több órán át nem közlekedtek. Bár minden jel arra utal, hogy magányos támadóról van szó, az emberek azonnal újabb terrortámadásról kezdtek beszélni. Ugyancsak magányos támadó gyilkolt a svájci Zug városának parlamentjében, tizennégy személy életét oltva ki az elmúlt hét péntekjén.

Újabb pedofilbotrány Belgiumban

Pedofilhálózatot leplezett le a héten a belgiumi rendőrség egy, a Child Focus nev? eltűnt gyermekek felkutatásával foglalkozó szervezethez érkezett bejelentést követően. A bejelentés alapján a rendőrség házkutatást tartott Jacques Delbouille lakásán, s a pincében több köbméternyi, gyermekeket pornográf módon megörökítő fényképet és filmfelvételeket talált. A 61 éves sírásónak már korábban is volt összeütközése a rendőrséggel: akkor pisztolyt szegezett rájuk, a mostani alkalommal pedig karddal hadonászva fogadta őket. 

A tálib minta

Az izraeli biztonsági kabinet négy órán át tartó rendkívüli ülésén szerdára virradóan úgy határozott, hogy a maga részéről is felmondja a három hete meghirdetett tűzszünetet. A kabinet utasítást adott a határőregységeknek, a biztonsági alakulatoknak és az Izraeli Véderőnek, hogy újítsák fel védelmi akcióikat a palesztin terrorszervezetekkel szemben, és végezzenek a gyilkosságokért felelős személyekkel. Így a tűzszünet megteremtésére tett legújabb pereszi kezdeményezés is kudarcot vallott. 

Közösen az életért

Tony Blair brit miniszterelnök élete eddigi legfontosabb beszédében a közösség eszméjén alapuló új világrend körvonalait vázolta fel. A Munkáspárt brightoni konferenciáján Blair hangsúlyozta, hogy a terrorcsapások után megrendült világot "újra kell rendezni". Az új egységet a világ konfliktusainak kezelésére, így például Afrika, Észak-Írország gondjainak rendezésére, és a közel-keleti béke megteremtésére lehetne felhasználni. 

Milosevics mintafogoly lett

A NATO az Afganisztán ellen készülő intervenciója mellett sem fog megfeledkezni balkáni béketeremtő szerepéről – nyilatkozta Jamie Shea, a NATO információs osztályának igazgatója. A NATO képes egyszerre két-három feladatra is összpontosítani.

Belföld

Első a biztonság

A Magyarországon tartózkodó afgán menekülteket áttelepítették a debreceni befogadóállomásra, emberjogi szervezetek viszont aggályokat vetnek fel. A Heteknek Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási Hivatalának főigazgatója adott tájékoztatást.

Továbbra se biztos semmi

Nőtt a kormányoldal támogatottsága és a biztos szavazók között is ők vezetnek. A diplomások és a vezető beosztásúak körében kétszer annyian támogatják a Fideszt, mint az év elején, és – úgy tűnik – a fiatal választók nagy többségének "bejött" a Fidesz–MDF közös lista is.

Hírbe hozott kórház

Az elmúlt hét során látott napvilágot az a hír, hogy a szigetvári kórházban sterilizálatlan eszközökkel hajtottak végre műtéteket, mivel az intézmény nem tudott fizetni a sterilizálásban fontos szerepet játszó gőzért. Időközben kiderült, hogy a kórháznak tényleg több tízmilliós díjhátraléka van, a szolgáltató viszont nem korlátozta az operációs eszközök sterilizálásában. Mindez a kórháznak okozott presztízsveszteségen azonban már mit sem változtat.

Vesztett a főkapitány

Tasnádi Péter jogerősen személyi-ségi jogi pert nyert Orbán Péter országos rendőrfőkapitánnyal szemben a Fővárosi Bíróságon (FB).

Hit és értékek

Még egyszer a dzsihádról

Az Egyesült Államokban a közelmúltban történt terrortámadás kapcsán a média sokat foglalkozik a vallási indítékokkal, leginkább a dzsihád mibenlétével. Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok látnak napvilágot: egyesek szerint az iszlám – Bush vagy Blair szerint: "a béke vallása" – tanaiból nem vezethető le ilyen cselekedet, mások szerint igen. Mi az igazság? Maga az iszlám lenne ennyire ellentmondásos, vagy taktikai játékról van csak szó?

HÁTTÉR

Felfordult szerepek

Negyven áldozatot követelő öngyilkos merénylet a kasmíri törvényhozás épületénél, autóba rejtett pokolgép Jeruzsálemben, éjszakai terrortámadás egy Gáza-övezetben fekvő izraeli falu ellen, gépfegyvertűz Hebronban a szukkót ünnepén a pátriárkák sírjánál imádkozó zsidókra. Az indiai mészárlást egy pakisztáni székhely? muzulmán terrorcsoport vállalta magára. Az izraeli merényleteket a már jól ismert palesztin Hamasz, és az Iszlám Dzsihád terroristái követték el. 

Mozgásban a sajtópiac

Sajnálatos, de Magyarországon szinte csak a gondolatszegény trendmagazinok és a bulvárlapok képesek nyereséget termelni; a közéleti, politikai újságok majdnem mind veszteségesek. Ezzel együtt az írott sajtó továbbra is fontos információforrás az olvasók számára, és fontos a politikusoknak is. 

Keresztre a kártyásokkal

Megdöbbentő interjút készített a brit The Telegraph újságírónője a tálibok szellemi vezetőjének, Omár mullahnak a volt testőrével. A riport első ízben közöl részleteket az Oszama bin Ladent rejtegető afgán rezsim brutalitásáról. 

A szocialisták bírálatai

Az MSZP nem tekinti közszolgálatinak az m 1 Híradó és A Hét műsorát, s ezért kinyilvánította: vezető szocialista politikus mindaddig nem ad önálló nyilatkozatot e két műsornak, amíg nem felelnek meg a közszolgálatiságból fakadó nézői elvárásoknak. A szocialisták a Magyar Rádió hírszerkesztési gyakorlatában is találnak kivetnivalót. 

A hírszerzés kudarca

A Szovjetunió felbomlása óta az amerikai titkosszolgálat, a CIA egyre inkább egy kockázatvállalástól irtózó, bürokratikus intézménnyé degradálódott – véli a New Yorker cím? amerikai lap elemzése. Külföldi ügynökhálózatát jelentős mértékben le kellett építenie. Ehelyett baráti országok titkosszolgálatai és rendőrségi nyomozóhivatalai jelentéseire támaszkodik. 

Titkos háború Európában

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint a nyár folyamán a Bush kormányzat számos jelzést kapott arról, hogy terrortámadások készülnek az Egyesült Államok ellen, azonban a hírszerzés nem tudta ezeket a figyelmeztetéseket időben pontosítani. A The New York Timesnak adott interjúban Powell csalódását fejezte ki amiatt, hogy miközben a nagykövetségek védelmét világszerte megerősítették, a tényleges célpontok felderítetlenek maradtak. Európa is hasonló kihívás előtt áll: az Observer cím? brit folyóirat értesülései szerint terrorista sejtek nagyszabású akciósorozatot terveztek európai célpontok ellen. A lap a nyomozás eddigi eredményeiről közölt öszszeállítást.

Ellenőrizhetetlen az állam költekezése

Múlt héten volt a parlamentben a zárszámadás általános vitája – feltehetően ez a hír nem sokak szívét dobogtatja meg, talán sokan azt sem tudják, mi az a zárszámadás. Ha viszont megkérdeznénk valakit, érdekli-e, mire költi az állam az adóforintjait, szinte biztos azt válaszolná: "Igen, hogyne!" De ha azt kérdeznénk tőle: "Mit tesz, mit tehet annak érdekében, hogy meg is tudja, valóban jól gazdálkodik-e az állam a pénzével?" – elnyúlnának, megfakulnának az arcok, és pillanatok alatt beismerné: semmit. Maximum annyit, hogy elolvassa az erről szóló újságcikkeket, vagy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) éves jelentését, majd a kívülrekedtség érzésével sebesen abba is hagyja a próbálkozást, merthogy érthetetlenek e szövegek. 

Élénkítés de milyen áron

A Széchenyi plusznak elnevezett gazdaságélénkítő csomagról Orbán Viktor így vélekedett: paradox módon az, ami az országnak rossz, nagyon sok település számára kifejezetten jó. Beismerte: az amerikai és az európai viszszaesést országunk sem kerülheti el, a kérdés csak az, hogy miként tudjuk ezt lassítani, csökkenteni. Szerinte az előttünk álló másfél évben a gazdasági összefogás a lényeg, amelyet a kormány 200 milliárd forintos impulzussal kíván támogatni.

Nehéz az elhelyezkedés

A frissen végzett diplomásoknak fel kell készülniük arra, hogy egyre nagyobb követelményeknek kell megfelelniük a munkaerőpiacon. Mára már megváltozott az a trend, amely egy évtizede látszott, miszerint előnyt élveztek a végzős egyetemisták, főiskolások. A cégek elvárják, hogy már a pályakezdő fiataloknak is legyen némi szakmai tapasztalatuk. Cikkünkben munkaközvetítők és személyzeti tanácsadók beszélnek arról, hogyan változott a munkáltatók igénye az elmúlt években. 

KÁVÉSZÜNET

Őszi színpompa a Füvészkertben

A budapesti Füvészkert festői kirándulóhely a nagyváros közepén, különösen most érdemes kilátogatni ide, az őszi lombszíneződés november közepéig eltart. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas felfedezőhelyeket tartogat a kacskaringós utak által behálózott vadregényes arborétum.

Meddig kísérgessük a gyerekeket

A szakemberek szerint baleset következtében több gyerek hal meg a világon, mint az összes betegségben együttvéve. A közlekedési balesetek okozta gyermekhalálozások arányszáma az OECD-tagállamokban az összbaleseti halálok 41 százalékát teszik ki. Bár a vonatkozó statisztika szerint 1970 és 1999 között 30 százalékos javulás mérhető az összbalesetek számában – ami köszönhető számos balesetmegelőzési szabály bevezetésének – ezen belül mégis nőtt azoknak a száma, akik biciklin vagy gyalog szenvednek balesetet. Szakemberek szerint ez összefüggésben van azzal a folyamattal, hogy egyre kevesebb gyerek jár az iskolába gyalog, illetve biciklivel egyedül, mivel a szülők a romló közbiztonságot érzékelve többnyire hozzák-viszik őket, így azonban a gyerekek nem szereznek kellő rutint, önállóságot a közlekedésben.

Kezdetben volt a parancssor

Virtuális valóság, hackerek, génmanipuláció, világháló. Alig két évtizede csupán néhány fantaszta írásában lehetett találkozni ezekkel a fogalmakkal. Nemsokára azonban egy kiterjedt mozgalom szerveződött az információs kor prófétái köré, amely cyberpunk néven vonult be a kultúra történetébe. 

Kezdődhet a Buli

Megkezdődött az észak-amerikai profi jégkorong liga 84. szezonja. A nyári játékospiacon óriási pénzekért sztárok cseréltek klubot. Az eddig megszokott erőviszonyok felborulhatnak, ami kétségkívül izgalmasabbá teheti az NHL mérkőzéseit. A Stanley-kupa elnyerésére jóval több csapatnak lett így esélye. A bajnok a Colorado, amely meghatározó játékosai közül a viszszavonuló Bourque-t és Forsberget veszítette el. 

Vészhelyzet az ETO-nál

A labdarúgást szerető győriek bajban vannak, csapatuk az utolsó előtti helyen áll az NB I-ben és az elmúlt hetekben jó eredmények helyett viharos történésektől volt hangos az ETO. Miért jutott ide a csapat? Az okok sokrétűek, egy részük nem mai keletű. 

A légiósok újra itthon

Az eddig mondhatni egyedülálló nagy nyári átigazolások után, a hét végén, az első fordulóval elkezdődött az 95. hazai vízilabda bajnokság. 

Népszerűtlen akciófilmek

A szeptember 11-i, New York-i terrortámadás sokrét? következményeinek egyike, hogy az amerikai médiában szinte az első pillanattól kezdve "indexre" került minden erőszakos vagy terrorista cselekményt ábrázoló film és zeneszám: kezdettől fogva 150 olyan dalt tiltottak be, ami halálról, repülésről vagy pusztulásról szól, köztük John Lennon Imagine-jét is. 

A fogyasztás csarnokába lépve

Ünnep volt minálunk. Új épülete nyílt a közeli bevásárlóközpontnak. Régen "nagyberuházás"-nak hívták az ilyet, s az egypárt első embere vágta volna át a szalagot a kapujában. Ma trikós tinizenekar mulattat ("egy darab jobbkezeket a magasba"), és tengernyi akciós ajánlat alapoz vásárlóerőt. 

Franciaország házhoz jön

A Francia-Magyar Kezdeményezések Egyesülete 1994 novemberében napvilágot látott alapító hitvallása értelmében támogat minden olyan kezdeményezést, amely árnyalja, pontosítja, összetettebbé teszi a franciák Magyarországról alkotott képét. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!