hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hírbe hozott kórház
Fertőtlenítés nélkül

2001. 10. 07.
Az elmúlt hét során látott napvilágot az a hír, hogy a szigetvári kórházban sterilizálatlan eszközökkel hajtottak végre műtéteket, mivel az intézmény nem tudott fizetni a sterilizálásban fontos szerepet játszó gőzért. Időközben kiderült, hogy a kórháznak tényleg több tízmilliós díjhátraléka van, a szolgáltató viszont nem korlátozta az operációs eszközök sterilizálásában. Mindez a kórháznak okozott presztízsveszteségen azonban már mit sem változtat.

A tizenegyezer lakosú kisvárosban működő nagy kapacitású kórház folyamatos forráshiánnyal küszködik már évek óta. Ebből adódott az a helyzet is, hogy az említett gőzszolgáltatásért járó díjjal több tízmilliós hátralékba került, amiért a szolgáltató annak korlátozását rendelte el. Ez azonban nem volt olyan mértékű, hogy a kórház a sterilizálást ne tudta volna elvégezni. A távhő- és gőzszolgáltatást végző EFC Szigetvár Kft. igazgatója, Vermes László lapunkat arról tájékoztatta, hogy csak a gőznyomást csökkentették, ami nem tette lehetetlenné sem a kórház sterilizálójának, sem a konyhájának, sem a mosodájának a működését. Időközben a díjhátralék egy részét a kórház kifizette, a szolgáltató pedig visszaállította a teljes mérték? szolgáltatási rendet. 

A sterilizálatlan eszközök használatáról szóló vádakat a kórház igazgatója, dr. Göbel Gyula is határozottan cáfolta, mint mondta, a kérdéses időszakban egyáltalán nem volt sebgennyedéses betegük, ami a nem megfelelő eszközök használatát igazolhatná. Arról is beszámolt, hogy a múlt héten a kérdések tisztázása érdekében vizsgálatot folytatott náluk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei szervezete is, melynek munkatársai a betegellátással kapcsolatban mindent rendben találtak. A kórház igazgatója szerint a médiának névtelenül eljuttatott információk a valós tények félremagyarázásán alapultak, ami rossz színben tüntette fel intézményüket, ezért mind a névtelen informátorral, mind a tv 2 szerkesztőségével szemben jogi úton terveznek elégtételt venni a hitelrontás miatt. A szigetvári kórház egy nevének elhallgatását kérő orvosa szerint a kirobbant botrány hátterében a kórházon belüli személyi ellentétek állnak, amelynek célja a jelenlegi vezetés lejáratása volt. 

A kórház adósságával kapcsolatban dr. Göbel Gyula hangsúlyozta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapott juttatás csak szűken elég a működéshez. A kórház tulajdonosa, a szigetvári önkormányzat részéről nyilatkozó jegyző szerint "ha nem lenne kórház, nem lenne problémánk", ugyanis a térség igényéhez képest túlméretezett kórház finanszírozását az OEP nem megfelelően végzi, ezért a forráskiegészítés bizonyos mértékben az önkormányzatra hárul, ami számukra rendkívül megterhelő. 

Az OEP részéről Donkáné Verebes Éva főigazgató-helyettes arról tájékoztatta lapunkat, hogy sajnos Magyarországon egyre több kórház kerül csődhelyzetbe, főleg a kisvárosokban. Mint mondta, a szigetvári így is a jobban finanszírozottak közé tartozik, hiszen például a közelében lévő siklósi kórház sokkal komolyabb anyagi problémákkal küzd.


Tiltakozó egészségügyisek

A privatizáció során értékük alatt érdekcsoportok kezébe kerülhetnek a kórházak, anélkül, hogy a stabil működésükre bármilyen garancia lenne – nyilatkozta lapunknak Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke a kormány egészségügyi privatizácóval kapcsolatos terveiről. Az EDDSZ az egészségügyi intézmények gazdasági átalakításáról szóló törvénytervezet visszavonását indítványozza, mivel az a "kétéves költségvetéssel végérvényesen megnyomorított egészségügy lerombolása". Állásfoglalásuk szerint az egészségügyi és a szociális ágazat munkavállalói megelégelték, hogy a demokráciára és a társadalmi folyamatokra hivatkozva széthordják a jóléti állam alappillérének számító egészségügyi intézményrendszert.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!