hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milosevics mintafogoly lett

2001. 10. 07.
A NATO az Afganisztán ellen készülő intervenciója mellett sem fog megfeledkezni balkáni béketeremtő szerepéről – nyilatkozta Jamie Shea, a NATO információs osztályának igazgatója. A NATO képes egyszerre két-három feladatra is összpontosítani.

"Afganisztán miatt nem téveszthetjük szem elől a Balkánt, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy egy újabb Afganisztán kopogtat az ajtónkon" – nyilatkozta Shea egy szlovén napilapnak. A hágai nemzetközi törvényszék sem állt le a munkával. Miután elutasították Milosevics keresetét, melyet a törvényszék illetékessége ellen nyújtott be, újabb adatokat várnak. Milosevics ügyvédei a peranyag megismeréséhez kértek halasztást, amit megkaptak. Érezhetően csökkent ez által is az a lendület, amivel a volt jugoszláv diktátor ügyét kezdték. Carla Del Ponte főügyész és csapata ezt az időt arra használja, hogy közben a Hágával való együttműködést ratifikáló boszniai szerb parlamenten keresztül is újabb bizonyítékhoz jusson. Ennek megfelelően jó néhány gyanúsított érkezett a hollandiai városba. Néhányat a nemzetközi körözés miatt tartóztattak le, és voltak, akik önként jelentkeztek a bíróságon. Egy kereset ügyében mindenesetre lezárták a vizsgálatot, a volt albán katonai vezető, Hashim Thaqi ellen nem találtak elegendő bizonyítékot.

Milosevics eközben mintafogollyá vált. A börtön igazgatója szerint rendkívül fegyelmezetten viselkedik, és most már a többi fogva tartottal közösen is mutatkozik, valamint a más nemzetiség? rabokkal kártyázik és beszélget. Szerbiában ezalatt politikai vita kerekedett az újabban megjelenő történelemkönyv körül. A szerb oktatási minisztérium szerint jobb az ideológiamentes könyv, mint hogy most belevegyék a volt diktátort és korát. A legújabb kiadvány szerzői szerint Milosevics ugyan teljesen meghatározta az elmúlt évtized történelmét, de még nem telt el elég idő ahhoz, hogy objektíven lehessen értékelni a történteket. Így Jugoszlávia története a hivatalos tankönyvben jelenleg Joszip Broz Titóval ér véget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!