hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Továbbra se biztos semmi
Fiatalok között a Fidesz, a fővárosban az MSZP erősebb

2001. 10. 07.
Nőtt a kormányoldal támogatottsága és a biztos szavazók között is ők vezetnek. A diplomások és a vezető beosztásúak körében kétszer annyian támogatják a Fideszt, mint az év elején, és – úgy tűnik – a fiatal választók nagy többségének "bejött" a Fidesz–MDF közös lista is.

A Magyar Gallup Intézet legfrissebb felmérésében az Egyesült Államokat ért terrortámadás után jelentős mértékben nőtt a Fidesz– MDF lista által képviselt kormányoldal támogatottsága (33 százalék), ellenben csökkent az MSZP-t támogatók (28 százalék) és a bizonytalanok aránya. Az intézet szerint a kormánypártok megerősödése vészterhes időben minden társadalomban megfigyelhető, természetes reflex. Pillanatnyilag a biztos szavazók között is a kormányoldal vezet: a Fidesz–MDF közös lista támogatottsága 46, az MSZP listájáé pedig 40 százalékos. 

Wiener György politológus, az MSZP országos választmányának elnökhelyettese a maga részéről megvárná a következő havi eredményeket is, mivel más közvélemény-kutató intézetek, így a Szonda Ipsos és a TNS Modus például a szocialisták előnyét jelezték. "Ha reálisnak fogadjuk el a legújabb adatokat, látnunk kell, hogy nemcsak a New York-i események vezethettek idáig, hanem az elmúlt hónapok fideszes ígérgetéssorozata, a kihelyezett kormányülések hatása is, melyek – úgy látszik – késleltetetten következtek be" – jelentette ki lapunknak. Emellett szerinte a Fidesz–MDF közös lista állításának mindenképpen volt egyfajta mobilizáló hatása. Nyilvánvaló ugyanakkor – mondta Wiener –, hogy a szavazókat a terrortámadás után megnövekedett úgynevezett biztonságigény is befolyásolta, mely közhelyszerűen a mindenkori kormánynak kedvez. A politológus szerint azonban a mostani események nem fogják döntően befolyásolni a választási kampányt, azt az egyetlen egy forgatókönyvet leszámítva, ha szárazföldi hadműveletek indulnak, és azok elhúzódnak. 

Mátrai Márta, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint sem a New York-i katasztrófa okozta a Fidesz előretörését, még csak nem is az ügyes kommunikáció, hanem elsősorban az MDF-fel kötött megállapodás. "A választók látják, hogy van egy kormányzati pozícióban lévő párt, amelyik mindent megtesz annak érdekében, hogy az állampolgárok jövőképét és a családok biztonságát meg tudja valósítani" – állítja a képviselőnő. 

A Gallup felmérései alapján a 2001-es év elején a vezető beosztásúaknak csak 23 százaléka támogatta a Fideszt, míg mára ez a szám kétszer annyi: 46 százalék támogatja a Fidesz és az MDF közös listáját. Ugyanezen idő alatt az MSZP támogatottsága a vezető beosztásúak körében öt százalékkal csökkent. 

Mátrai Márta ezt annak tudja be, hogy kormányzásuk óta a fiatal diplomások megtalálják a számításukat a gazdasági életben, elismert szakemberként tudják hasznosítani a megszerzett tudást, ami végül a fizetésben is megjelenik. Ez a réteg észleli, hogy "elindult valami ebben az országban." 

Wiener György azonban óvatosságra int, mivel egy közvélemény-kutatási mintában csekély a diplomások és a vezetők száma. Fontos szempontként említette, hogy a Fidesz az elmúlt 3 évben jelentős cseréket hajtott végre a közigazgatásban és a gazdasági életben. A hagyományos értelmiség és a Fidesz által kinevezett új vezetők, tehát a fiatal demokratákat támogatják inkább, az első és második generációs értelmiségiek viszont a szocialistákat. Ami a vállalkozókat illeti, a politológus szerint a 97-ben már Fidesz-szimpatizáns kis- és középvállalkozók nagy része mára csalódott a mostani vezetésben. 

Ugyancsak a Gallup adatai mutatják, hogy az egyetemista korú népesség 44 százaléka a Fidesz–MDF listát részesítené előnyben, és csak 15 százalékuk választaná az MSZP-listát. Ebben a körben az év elejéhez képest a kormányoldal jelentősen növelte támogatottságát, míg az MSZP-nek nem sikerült új támogatókat szereznie. 

"Meg lennék lepődve, ha ez nem így lenne" – jegyezte meg Mátrai, hiszen elmondása szerint elég megnézni, mi történt 98 óta a fiatal családok érdekében, az oktatás területén, vagy a szeptember elsejével bevezetett diákhitel esetében. "Azt lehet mondani, hogy a 19 évesek továbbtanulási lehetősége mára ugyanolyan, mint az uniós tagállamokban. A fiatalok kristálytisztán látják, hogy mi a jövő útja" – érvelt a képviselőnő.

A fiatalok körében tapasztalható nagyarányú Fidesz-szimpátiát Wiener nem egyszerűen életkori sajátosságokkal magyarázza. Szerinte mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a fiatal korosztály a 18-33 éveseket jelenti, akiknek nagy része a rendszerváltást megelőző válságperiódusban, illetve a rendszerváltás időszakában szocializálódott. Számukra érthetően a múltat úgymond radikálisan elutasító fiataldemokraták szimpatikusabbak. A szakember úgy tapasztalja, hogy a legfiatalabbak – tehát a 18-23 évesek – körében már messze nem olyan nagy a Fidesz-hatás, mint a 23-28 éveseknél. 

A két politikus véleménye abban a kérdésben is élesen eltér egymástól, hogy minek köszönhető a vidéki és a fővárosi pártszimpátiák közötti különbség. Míg Budapesten látványosan erősebb az MSZP, és így a Fidesz gyengébb, addig vidéken fordított az arány. 

Wiener szerint ennek az a magyarázata, hogy a falusi választók jelentős része a konzervatív politikai erőket támogatja. A mai Fideszben azt a konzervatív politikai erőt látják, amely mögé már 98-ban is egyértelműen felsorakoztak az egyházak; a Fidesz pedig jól használta ki azt a felismerést, hogy számos vidéki választó számára nagyon fontos egyházának álláspontja.

Mátrai az évtizedeken át erőltetett főváros-centrikusságban látja a kérdés kulcsát, melyet elmondása szerint a Fidesz szüntetett meg – a főváros pedig zokon vett. "A fővárosiakat megtorpantotta, hogy helyzetbe hoztuk a vidéket, de megfelelő kommunikációval el lehet mondani, hogy nem a főváros háttérbe szorítása volt a cél" – fejtette ki a politikus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!