hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fogyasztás csarnokába lépve

2001. 10. 07.
Ünnep volt minálunk. Új épülete nyílt a közeli bevásárlóközpontnak. Régen "nagyberuházás"-nak hívták az ilyet, s az egypárt első embere vágta volna át a szalagot a kapujában. Ma trikós tinizenekar mulattat ("egy darab jobbkezeket a magasba"), és tengernyi akciós ajánlat alapoz vásárlóerőt. 



Mammut1 és Mammut2 Fotó: ÉpítészFórum

Egy kissé vérpadszer? emelvényen például nőket sminkelnek. Arcok a köznép felé fordítva, a vakolás hosszú folyamata így izgalmas meccs a profi show(wo)man közvetítésében, ki a málé bámészkodókat nyereménylázba rántaná ("…akkor még egy parfümmárkát kérnék felsorolni"). 

Ám a nép óvatos. Szemrevételez. Ha már itt van, kíváncsi, miben is tárgyiasult az a sok milliárdnyi befektetés. Kering az új falak mentén szintről szintre, közben érzékei megtelnek fűszeres étel- és fanyar parfümillatokkal. Utóbbi főként erős. 

A furmányos látogató persze átlát a körítésen. Tetszik például a kétszintes könyvpalotában a sok internetmasina, ám az innét lépésnyire árválkodó híres erdélyi költőhöz nem siet kötetet dedikáltatni. Felkapja fejét az új mozitermek bevezető áraira, de cicceg magában, mert az akció bizony csupa kifutó filmre szól. 

És akkor, sodródás közben, a mozgólépcsőn… ráérez valamire, ami talán – és itt izgatottan nyel nagyot – kulcsa az egész mechanizmusnak. E házban ugyanis előre eltökélten: vágyakat keltenek. Ha jól megnézzük, a sok színes bolt nem a keresletre reagál, hanem luxusdizájnjával önmaga támaszt kielégítendő igényeket. Ráadásul a város stabilan legrondább teréről csak pár lépésbe kerül átlendülni e mesevilágba. Melynek főkapujánál stilizált kőtáblákon rovásírás köszönt csodaszarvas vésetekkel, és ahol az ötvenhatosok kopjafái is új díszháttért kaptak. 

Valami új nőtt itt tehát, kevéssel az ember klónozása előtt: a nyersnek mondott kereskedőtőke és némely magyar szakramentumok közös helyrajzi szám alatt fogyaszthatók… (Pálfy Gyula)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!