hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tálib minta
Milyen lesz Arafat állama

2001. 10. 07.
Az izraeli biztonsági kabinet négy órán át tartó rendkívüli ülésén szerdára virradóan úgy határozott, hogy a maga részéről is felmondja a három hete meghirdetett tűzszünetet. A kabinet utasítást adott a határőregységeknek, a biztonsági alakulatoknak és az Izraeli Véderőnek, hogy újítsák fel védelmi akcióikat a palesztin terrorszervezetekkel szemben, és végezzenek a gyilkosságokért felelős személyekkel. Így a tűzszünet megteremtésére tett legújabb pereszi kezdeményezés is kudarcot vallott. 



Egy sérült kisgyermek az Éli Szináj zsidó falu elleni támadás áldozatai közül. Vérengzés a "fegyvernyugvás" alatt Fotó: Reuters

A biztonsági kabinet azután ült össze, hogy két Dzsabalijából származó palesztin terrorista behatolt a Gázaövezet egyik zsidó településére, Éli Szinájba. A kedd esti órákban, fél nyolc körül átvágták a házakat körülvevő biztonsági kerítést, és a település házai közé osonva tüzet nyitottak a falu lakosaira. Aszaf Jichakit, a húszéves loddi fiatalembert és tizennyolc éves barátnőjét, Liron Harpazt azon nyomban agyonlőtték, majd válogatás nélkül tüzelni kezdtek, és kézigránátokat hajigáltak. A lakosok és a biztonsági egységek vetettek véget az eszeveszett vérfürdőnek. A két terroristát, akiknek testére robbanóanyag volt erősítve, megölték. A lövöldözésnek tizennégy izraeli sebesültje volt, köztük két öt éven aluli gyermek. A terrorakcióért való felelősséget a Hamasz katonai szárnya, az Izzadin el-Kasszem vállalta magára. A Hezbollah bejrúti televíziójában közölték a két palesztin terrorista nevét is, akiket a gázai palesztin biztonsági szolgálat vezetője, a "müncheni olimpia egyik hőse", Muhammad Dahlan emberei készítettek fel az akcióra. 

Az izraeli biztonsági erők is behatoltak a palesztin autonómia területére, és lerombolták Arafat biztonsági egységeinek állásait Éli Szináj és Dugit zsidó telepek környékén. A palesztin rendőrséggel vívott tűzharcban hat palesztin halt meg. Az izraeliek egy kilométer szélesség? védősávot hoztak létre e települések körül. Egyben az egész gázai övezet körül zárlat lépett érvénybe; így próbálják elejét venni az izraeliek egy újabb palesztin terrormerényletnek. Eközben szerdán három jeruzsálemi aszszonyt sebesített meg egy orvlövész Hebronban, a zsidóság egyik legszentebb helyének számító pátriárkák sírjánál. Hebron zsidó közössége elítélte a merényletet, és közölte, továbbra is szállítani fogja a látogatókat a helyszínre, páncélozott buszokban.

A palesztin részről Arafat által meghirdetett, de egy pillanatra sem megvalósított tűzszünetet nemcsak az iszlám fundamentalista terrorcsoportok, a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és a Hezbollah utasította el, de Arafat katonai milíciája, a Tanzim is figyelmen kívül hagyta. Igaz, hogy Arafat korábban kijelentette: ne törődjenek azzal, hogy ő nyilvánosan mit mond, hanem "folytassák fegyveres harcukat Izrael ellen, és ne teljen el úgy egy nap se, hogy nem öltek meg legalább egy zsidót". Arafat tűzszüneti felhívása nem is nekik szólt, hanem az amerikaiaknak szánta, attól félve, hogy ismét felkerülhet a terroristák listájára. Ennyi a tűzszüneti és a véradási színjáték, és nem több.

Annak ellenére, hogy a múlt hét közepén Arafat és Peresz szóbeli megállapodásra jutott a tűzszünetről, a palesztinok egy percre sem hagytak fel erőszakos cselekményeikkel. Vasárnap Jeruzsálemben nagy erej? pokolgépet robbantottak egy a Betlehem felé vezető út menti parkolóban. Az autót a belvárosban akarták felrobbantani, ám a nagy készültség miatt azt nem sikerült a város szívében elhelyezni. Így a bomba egy néptelen parkolóban robbant, és csak egy embert sebesített meg. A Tanzim fegyveresei Attef Aviat betlehemi parancsnok utasítására meggyilkoltak egy 23 éves izraeli nőt, Sarit Amranit. Izraeli közbenjárásra a palesztin biztonsági szolgálat letartóztatta Aviatot, majd szabadon engedte annak ellenére, hogy az Arafat–Peresz találkozón az a megállapodás született, hogy a terrorcselekmények felelőseit Arafat letartóztatja. Természetesen mindebből semmi sem lett. Az amerikai nyilvánosság és Bush elnök számára szánt "tűzszüneti akció" azonban a palesztinoknak így is meghozta a kívánt eredményt.

A Bush-adminisztráció a terror elleni célpontok listájára nem vette fel a palesztin terrorszervezeteket, sem a Hezbollahot, sem a Hamaszt, sem az Iszlám Dzsihádot, sem a Tanzimot. Legfőbb irányítójuk, a palesztinai bin Laden, Arafat továbbra is szalonképes, és – a hírekből úgy tűnik – annak ellenére, hogy egy éve felőrlő terrorháborút visel Izrael Állam ellen, az amerikai adminisztráció most azzal jutalmazza, hogy tisztára mossa a terrorizmus vádja alól, és támogatja egy palesztin állam létrehozását. Bushnak a terrorizmus elleni harcában nem elég egy Talibánia, most kiáll egy másik, palesztin terrorállam, Új-Talibánia megteremtése mellett is. Ki érti ezt?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!