hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 09. 09. (IV/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bush leszálló ágban

Az Egyesült Államokban a szeptember eleji Munka Ünnepe az a nap, amikor hagyományosan célegyenesbe ér a választási hadjárat. Ez történt természetesen az idén is. George W. Bush a Michigan államban lévő Romeo helységben folytatta már előzőleg megkezdett személyes támadásait Al Gore alelnök ellen, közben azonban nem várt ütőkártyát adott ellenlábasa kezébe.

Csak azért is Milosevics

Két hét múlva választások lesznek Jugoszláviában. Hogy ki lesz az elnök, azt még senki nem tudja biztosan. Jugoszláviában most fognak először közvetlenül elnököt választani, eddig a parlament döntött az államfő személyéről. A törvénymódosításra a mostani elnök személye miatt került sor, mert a régi szabályozás szerint nem lehetett volna újraválasztani. A posztra így Szlobodan Milosevicsen kívül még három hivatalos jelentkező akadt.

Fico, a fiatal populista

Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök a héten kitűzte az előrehozott választásokról tartandó népszavazás időpontját. Ezzel eldőlt, hogy november 11-én a lakosság közvetlenül döntheti el: továbbra is bizalmat szavaz a jelenlegi kormánynak, vagy változást szeretne.

Alkotmányvita Izraelben

Izrael egyedülálló a demokratikus államok sorában azzal, hogy nem rendelkezik alkotmánnyal. Most Ehud Barak miniszterelnök kezdeményezésére megkezdődött egy alaptörvény szövegének összeállítása, amelyet a kormányfő szeretne egy éven belül elfogadtatni. Az állam világi intézményeit és jellegét erősítő kezdeményezéssel Barak szeretné többek között elérni, hogy ne csak az egyházi, de a polgári házasságkötés is választható legyen Izraelben.

Palesztin kezdeményezés: Jeruzsálem világfőváros

Miközben New Yorkban eredménytelenül végződött Clinton elnök újabb közvetítési kísérlete Jasszer Arafat és Ehud Barak között, a palesztin vezető egyik legbizalmasabb munkatársa Strasbourgban bejelentette: a palesztinok készek bátor kompromisszumokra a szent várossal kapcsolatos követeléseikben. A The Guardian cím? londoni lap tudósítása szerint Ahmed Koreinek, a Palesztin Törvényhozási Tanács elnökének javaslata alapján Jeruzsálem "az egész világ fővárosa lehetne".

A szigetek összetartják Oroszországot

Szeptember elején múlt ötvenöt éve, hogy befejeződött a második világháború. Mindez még inkább kiemelte annak abszurditását, hogy Japán és Oroszország között még ma sincs érvényes békeszerződés. Putyin orosz elnök hivatalos tokiói látogatása éppen az évfordulóra esett – aligha véletlenül.

Belföld

Adórendőrök titkai

Még mindig titok lengi körül a múlt héten elbocsátott vezető adónyomozók felmentésének igazi okát, pontosabban elképzelhető, hogy éppen a titokvédelmi törvénynek az APEH elnökétől eltérő értelmezése áll az ügy hátterében: információink szerint az adónyomozóknak azért kellett távozniuk, mert nem értettek egyet azzal, hogy vezető APEH-tisztviselők titkosnak minősülő nyomozati aktákba tekintsenek bele. A Bűnügyi Igazgatóság létrehozásakor az ellenzéki pártok a szervezet politikai célú felhasználásának lehetősége miatt tiltakoztak, lapunknak nyilatkozó szakértők azonban pusztán szakmai szempontból is elhibázottnak tartják az adóhivatal alá rendelt nyomozóhatóság működtetését.

Baklövés vagy katonadolog

"Nem felel meg a valóságnak Fodor Lajos azon kijelentése, hogy politikai döntés született a pápai repülőezred felszámolásáról, valójában belső szakmai elhatározásról van szó" – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában, arra reagálva, hogy kedden a parlamentben Kövér László, a Fidesz elnöke élesen bírálta a honvédelmi tárcát a pápai események miatt. A kormányfő kifejtette: konzultálni fog a vezérkari főnökkel, amely során megkéri, a jövőben pontosan fogalmazzon, illetve amennyiben úgy érzi, hogy nem bírja erővel a haderőreform végigvitelét, akkor vonja le a konzekvenciákat.

A módosítás rontana

Az Egyesült Államok kormánya kedden tette közzé a vallásszabadság nemzetközi helyzetéről szóló éves jelentését, melyet Madeleine Albright külügyminiszter asszony mutatott be New York-i sajtótájékoztatóján. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata megfogalmazásának 50. évfordulója alkalmából kezdeményezett felmérés idén adott másodszor tájékoztatást a világ 194 országának vallási helyzetéről. A dokumentum Magyarországról szóló része kiemeli, hogy a vallásszabadság alkotmányos jog, és ezt a kormány általános érvénnyel tiszteletben is tartja, ugyanakkor felhívja a figyelmet a kisegyházak részéről érzékelhető aggodalmakra a vallástörvény őszi módosításával kapcsolatban.

Lányos zavarok

Egyre több önkormányzati vezető javasolja – követve a kisgazda Túri Kovács Béla korábban elhangzott ötletét –, hogy mivel nem tudják sehol sem a lakossági tiltakozások miatt a türelmi zónákat kialakítani, inkább mondja fel az állam az úgynevezett New York-i egyezményt. Ugyanis ez az egyezmény tiltja a bordélyházak engedélyezését, ha viszont – hangzik az érvelés – Magyarország kilép e kötelezettségek alól, akkor az irritáló utcai prostitúciót az engedélyezett és ellenőrzött bordélyházak falai közé lehetne szorítani. Mindenesetre az úgynevezett keresztény történelmi hagyományra politikai szlogenekkel építő konzervatív koalíció idilljét zavarná meg, ha e kormány mondaná fel a morális és humánus tartalmú egyezményt.

Rács mögött tartják

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön meghosszabbította Tasnádi Péter előzetes letartóztatását. A vállalkozót 1999. szeptember 6-án vette őrizetbe a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság két rendbeli önbíráskodás, egy rendbeli halált okozó testi sértésre való felbujtás, valamint lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés és adócsalás miatt. A rendőrség azóta devizabűntett elkövetésével is meggyanúsította a vállalkozót, aki előzetes letartóztatása során könyvet írt, Célkeresztben Tasnádi Péter címmel: köztörvényes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják, ám a rendőrség mégis a szervezett alvilág keresztapjaként beszél róla – derült ki a könyv szerdai bemutatóján. Jónás József bűnügyi újságíró, a kötet szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy csak az egyik felet tudta megszólaltatni: "A rendőrség, illetve a belügyminiszter nem akart válaszolni kérdéseimre" – közölte a szerző.

Érdemi párbeszédre várnak

Szakszervezeti információk szerint az Európai Bizottság szeptember utolsó heteiben egyeztetésre várja a kormány illetékeseit, mivel elégedetlen a szociális párbeszéd jelenlegi hazai gyakorlatával. Ennek előkészítésére érkezett a héten Magyarországra és találkozott többek között szakszervezeti vezetőkkel Daniel Vaughan-Whitehead uniós szakértő.

Csődben a HTC

A HTC (Hungarian Touroperator Company) utazásszervező iroda az elmúlt napok botrányát követően önfelszámolási kérelmet adott be a Fővárosi Bíróságra, amely az iratot a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságra továbbította, lévén az utóbbi illetékes az ügyben, hiszen a HTC ott volt bejegyezve. (A céget hétfőn már azonnali hatállyal törölték a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara – BKIK – nyilvántartásából.) Eközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság megkezdte a nyomozást annak kiderítésére, hogy történt-e bűncselekmény, és számítógépeket, valamint iratokat foglalt le az egymással szoros kapcsolatban lévő Jorgos Travel és a HTC irodáiban.

Hit és értékek

Ellentmondásos boldoggáavatás

Boldoggá avatták a katolikus egyháztörténet valószínűleg két leginkább ellentmondásosan megítélt szereplőjét. IX. Pius és XXIII. János pápák egy napon történő boldoggá avatása széles kör? kritikát váltott ki, hiszen – a jelenlegi egyházfő szavaival élve – egy "jóságos pápa" és egy vitatott történelmi szerep? egyházvezető került a boldogok sorába. A párosításnak minden bizonnyal szimbolikus szerepe is van, hiszen a reformszellem? XXIII. János mellé egy olyan egyházfő került a boldogok közé, aki többek között antiszemitizmusával és a pápai tévedhetetlenség dogmájának bevezetésével írta be nevét a történelembe.

Vége az ökumenizmusnak

A Vatikán kedden közzétette Dominus Iesus kezdet? nyilatkozatát, melyben elutasítja azt a felfogást, miszerint a vallások egyenértékűnek tekintendők a római katolicizmussal. A vallási körökben jelentős vihart kiváltó dokumentumot többek közt az a vád éri, hogy kizárólagos jogot formál Krisztus örökségére, s egyedül igaz egyházként saját magán kívül senkit sem ismer el. Az egyház ókonzervatív szárnya által üdvözölt dokumentumról Veres András püspök egy hazai napilapnak elmonda: a Vatikán pontosított néhány olyan fogalmat, amely az ökumenizmus kapcsán tévesen terjedt el a köztudatban.

A Pilátus-dosszié

Tiberius császár uralkodásának tizenötödik évében, a zsidó naptár szerint Niszán hónap 14-én zajlott le a világtörténelem legnagyobb jelentőség? pere. A vádlott szerepét az a názáreti Jézus játszotta, akinek szolgálata három éven keresztül lázban tartotta az izraeli közvéleményt. A galileai "csodarabbi" – akiben egyre többen ismerték fel magát a Messiást – népszerűsége még a vallási szempontból ókonzervatív Jeruzsálemben is elsöprőnek számított. Izrael vallási vezetői azonban e határozott népszerűség ellenére – vagy éppen ezért – vádat emeltek Jézus ellen. Miután "rendkívüli ülésükön" kimondták rá a halálos ítéletet, átadták a római helytartónak, akitől az ítélet jóváhagyását és a kivégzés végrehajtását várták. Júdea prefektusának tisztét akkor már három esztendeje egy lovagrendi katonatiszt, Pontius Pilatus töltötte be.

HÁTTÉR

Jelentés a vallásszabadságról

Kiadta az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Demokráciai, Emberi Jogi és Munkaügyi Hivatala, 2000. szeptember 5.

Világdemokraták seregszemléje

Minden idők eddigi legnagyobb szabású világdiplomáciai eseménye, az ENSZ millenniumi csúcstalálkozója zajlott New Yorkban a héten. A háromnapos rendezvény résztvevői – több mint százötven ország vezetője – megvitatott egy ambiciózus akciótervet a gazdag és a szegény országok közötti szakadék áthidalására. Ismét előtérbe kerültek a világszervezet reformjára, hatáskörének kiterjesztésére vonatkozó tervek. Sokan meg sem állnának a világkormány felállításáig, amelytől a glóbusz égető problémáinak megoldását, békét és biztonságot várnak. A bírálók szerint viszont a "globális demokrácia" egyet jelent a nemzeti szuverenitásról és a személyes szabadságjogokról való lemondással. Mindenesetre a világszervezetben most napvilágra került sikkasztások és csalások sorozata megkérdőjelezi az ENSZ rátermettségét a globális vezetői szerep betöltésére.

50 dollár is lehet az olajár

Kuvait 1990-es lerohanása óta nem volt ilyen magas a nyersolaj ára, amely a hét elején már megközelítette a hordónkénti 33 dollárt, de egyes elemzők az 50 dolláros árat is elképzelhetőnek tartják. Az OPEC-országok hétvégi bécsi tanácskozásától az USA és az európai országok a kitermelés növelését és az árak lejjebb csúszását várják, de mivel egyelőre nem látszik a fejlett országok gazdaságán, hogy a magas olajárak recessziót vagy akárcsak visszaesést indukálnának, nem sok érdeke fűződik egy olajtermelőnek sem az árak leszorításához.

Újra mélyponton az euró

A több mint másfél éve (virtuálisan) működő közös európai valuta újabb negatív rekordot döntött a héten: 0,8689 dolláron jegyezték az eurót, ami nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy indulása óta 25 százalékot veszített az értékéből. A kereskedők Gerhard Schröder német kancellár egyik kijelentésével hozzák összefüggésbe az újabb mélyrepülést, mivel azt mondta, hogy az euró gyenge árfolyama nem jelent gondot, sőt az export miatt még kedvező hatással is lehet számolni. A Wall Street Journal Europe egyik cikkében azt üzente az európai politikusoknak, hogy kevesebb beszédre és több türelemre van szüksége az eurónak, egyébként pedig jobb, ha megtartják maguknak a véleményüket. A brüsszeli kiadású lap azért fogalmazott ilyen határozottan, mert a politikusok és a bankárok gyakran egymásnak ellentmondóan nyilatkoznak az euróról és ez nemcsak a közös valuta árfolyamára, hanem az egész euróövezet gazdaságára nézve is káros. A lap Schröder említett mondatával példálózott, mert másnap a francia jegybank elnöke az euró erejéről beszélt, miközben az Európai Központi Bank elnöke nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy a gyenge euró exportösztönző hatása csak rövid élet? lesz, az infláció viszont fel fog gyorsulni, ami azt jelenti, hogy az euróövezet minden polgára szegényebb lesz. Eközben Soros György is hangot adott véleményének, szerinte az euró hanyatlása a központi bankok intervenciójával (beavatkozásával) megállítható lenne. Hírügynökségek figyelmeztettek arra, hogy a magyar származású befektető már több nemzeti valuta elleni spekulációban részt vett, amikor is a központi bankoknak a valuta értékének megtartására fordított összege nem bizonyult elegendőnek, ezért a piaci hatás volt erősebb, és a megtámadott valuták menthetetlenül elértéktelenedtek. Ezért mostani üzenetéből az olvasható ki, hogy a piac nem akarja a spekuláció eszközeivel romba dönteni az európai valutát, ha a központi bankok végre tennének valamit az euró érdekében.

Financial Times: Senki földjén a BÉT

"Miután két éve névlegesen jobbközép kormány került hatalomra, a BUX a senki földjére került" – fogalmazott a Financial Times a Budapesti Értéktőzsdéről. Bár a külső és belső gazdasági feltételek kedvezőek, és a magyar gazdaság 5 százalék feletti növekedést produkál, mégsem elegendő a külföldi befektetők bizalma. Amellett, hogy a parketten szereplő cégek eredményei 40 százalékkal javultak, tőzsdei szereplésük nem tükrözte ezt, sőt a BUX 17 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban. Mi lehet ennek az oka? – tette fel a kérdést a cikk szerzője. A megkérdezett szakértők egyrészt a nyári érdektelenségben, másrészt a húzó tőzsdei szektorok átrendeződésében látják az okot. De a válasz inkább abban keresendő, hogy a külföldiek már nem óhajtanak befektetni a BÉT-en. Elemzők úgy vélik – jegyezte meg a brit gazdasági lap –, hogy a 80-as éveket idézve, a nem parlamenti választás útján hatalomra került elődökhöz hasonlóan hatósági árakhoz ragaszkodik a jelenlegi kormány. Főként az energia- és a gyógyszerárak tekintetében érhető tetten ez a makacsság, csak azért, hogy a tervezett inflációt tartani tudják. A lap szerint azonban ez az elszántság csak tovább fokozza a problémát. Brit elemzők nem várnak jelentős változást a kormány hozzáállásában, mivel úgy látják, a kabinet a következő választások megnyerésére koncentrál. (Hetek)

Járai kontra Surányi

Újabb fordulójához érkezett a Járai–Surányi-konfliktus, miután a Pricewaterhouse Coopers könyvvizsgáló cég átvilágította a Magyar Nemzeti Bank bécsi bankjának kérdéses pénzügyeit. Mint ismeretes, Járai Zsigmond pénzügyminiszter több alkalommal is Surányi Györgyöt, az MNB elnökét tette felelőssé a jegybank bécsi bankjánál, a CW AG-nál keletkezett mintegy 70 milliárdos hiányért. A kormányfő az ügy kivizsgálásáig megtagadta az MNB megüresedett alelnöki székeinek betöltését. Majd néhány hónap múlva a pénzügyminiszter mint felettes megvonta az elnök prémiumát, mivel az addigi 70 milliárdos veszteség után újabb, 7,4 milliárdos hiányról szerzett tudomást, ami – szerinte – a jegybank jelenlegi vezetőinek szakszerűtlen és felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett.

Újra gáz van Pusztaszőlősön

Rekordhőmérsékletet mértek Békéscsaba mellett augusztus 20-án. A hőmérő higanyszála 40,2 Celsius-fokon állt meg. A megyében azonban nem itt, hanem Pusztaszőlősön a legforróbb a levegő. Augusztus 18. óta a falu melletti gáztározónál történt baleset következtében egy közel 80 méteres lángoszlop tört fel az ég felé. Vasárnap este úgy nézett ki, óriási erőfeszítések árán sikerült megfékezni a kitörést. Néhány óra múlva azonban hirtelen némi víz kíséretében újra utat tört magának a gáz. A katasztrófa-elhárítás szakemberei kénytelenek voltak ismételten lángra lobbantani a feltörő gázt. A Mol Rt. nemrég bejelentette: ha szükséges, kész a kút alatt lévő tározóról is lemondani. Arról, hogy mindez mennyibe kerül, és hogy mennyi gáz mehetett eddig füstbe, továbbra sem hallani. Hozzáértők úgy becsülik, a védekezési munkálatok eddig közel 300 millió forintot emésztettek fel.

Keleten a politika, nyugaton a pénz diktál

A sajtószabadság szempontjából Magyarországon jobb a helyzet, mint például Bulgáriában vagy Kazahsztánban, de az Országos Rádió és Televízió Testület működése már felkeltette a nemzetközi médiatestületek figyelmét – derült ki egy hétfőn rendezett konferencián. Külföldi szakértők úgy látják: a kormányzati politika szerepe túlzottan érvényesül, a testület működése a közvélemény előtt nem átlátható.

KÁVÉSZÜNET

A magyar nők ízlésvilága

A nyári hónapokban különösen szembetűnővé vált, hogy mennyire rosszul öltözött a nők jelentős része az utcákon, a munkahelyeken, sőt a médiában is – s akkor még az otthon dívó igénytelenségről nem is beszéltünk, ami sajnos idényhez sem kötött, elég csak a selyemmelegítős, otthonkás összeállításokra gondolni. Az elmúlt évtizedek egyenízlésének nem kis szerepe volt abban, hogy napjainkra a közízlés némileg elsilányosodott: az emberek megszokták, hogy azt veszik magukra, amit éppen a boltok többségében kapni lehet. S. Hegyi Lucia szerint ma még mindig ez a beidegződés jelenti a legfőbb problémát. A hazai divatélet egyik legismertebb divattervezője egyébként a ruhaüzletek kínálatát egyenesen borzalmasnak tartja, s hiányolja belőlük az időtálló, polgáribb ízlésvilágot.

Körték, homokórák és a többiek

"A megjelenés megtervezhető, a kommunikáció megtanulható, mindezek helyesen alkalmazott ismerete pedig érvényesülésünket is elősegítheti" – hangzott el nemrégiben a Silhouette Stúdió által szervezett Divatfórum 2000 rendezvényen. A fórum egyrészről górcső alá vette a divatipar számos szegmensét, másrészről megpróbált a meghatározott időközönként változó trendek világában felvázolni néhány, a divattal kapcsolatos elévülhetetlen alapelvet.

Női torna férfiaknak

Várjuk az esti mesét a gyerekekkel a magyar kettesen, s mit látnak szemeink? Strandjelenetet Norbival, miközben lassan felfogjuk, ez a hajdanvolt tévétorna modernizált változata lehet. A módszert illetően nem erőltették meg magukat a műsorkészítők, akiknek vélhetően nem a hazai tömegsport, sokkal inkább a nézettségi mutatók fellendítése lebeghetett fő célként a szemük előtt: eltűnt a stúdióbeli háromgyermekes, melegítős Schmitt család, helyüket átvették a bikinis leányzók – az embernek egészen az az érzése, mintha az Erotik Campingből verbuválták volna össze őket. Diszkós techno zenére ropják a napfényes strand homokján a comberősítő esti tornát, mégpedig a korszellemnek megfelelően aerobic és karate gyakorlatokat végeznek a kigyúrt Norbi vezetésével. Érthetetlen, hogy a mi tájékunkon mitől íratlan szabály, miszerint a művészfilmektől kezdve a jó fekvés? telkeken át a császármorzsaporig minden dolog csak szexesítve lehet piacképes. Úgy tűnik, már csak idő kérdése, mikor jelenik meg a tévémaci helyett is egy izmos Norbika, aki Bohóckája helyett aktuális barátnőjével bújik a kockás ágynem? közé, hogy a gyereknézőkkel együtt onnan lesse kicsi tévékészülékén Vízipókék legújabb kalandjait. Makray Kati gyermekeinek bukfencezése még csak-csak kibillentette a nézőt a fotelből, viszont a mostani jeles műsor legfeljebb a (férfi)szemeket tornáztatja meg, a tömegsporthoz pedig nagyjából annyi köze van, mint dobostortának a ritmusérzékhez. (M. R.)

Túraprogramok a KSK szervezésében

Szeptember 16. Túra a Pilis hegységbe Találkozás: 9 órakor a HÉV Batthyány téri megállójánál. Túravezető: Friedsam Tibor. Szeptember 23. Túra a Börzsöny hegységbe Útvonal: Nagybörzsöny – Magyar-völgy – Bányapuszta – Pintér-hegyes – Kis-hideg-hegy – Magas Taxi turistaház – Inóci kőbánya – Vasfazék-völgy – Királyrét. Táv: 18 km; szint: 400 m. Találkozás: 7 órakor a Nyugati pályaudvar melletti McDonald\'s előtt. Túravezető: Vass Mihály.

Megtanulják, mi a magyar virtus

Interjú Schmitt Pállal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével

Feltámad a magyar foci

A meccs előtti találgatások hevében valószínűleg látatlanban kiegyeztünk volna egy döntetlennel Európa második legjobb csapata ellen. Ilyen sikerre ugyanis már tíz éve nem volt példa. Arra azonban kevesen mertek gondolni, hogy annyira jól játszva érünk el döntetlent, hogy az nemcsak a nyaralásból hazatért olaszokat, de bennünket, a hazai fociba belefásult magyarokat is meglep.

Az amerikai futball története

A National Football League (NFL, Nemzeti Futball Liga) történetének 81. bajnoki idényét kezdte. 1920. szeptember 17-ét írtak, amikor egy Ohio állambeli város autószalonjában megalapították az NFL-t. Máig ez az egyik legnépszerűbb bajnokság az észak-amerikai kontinensen. A sportág nyolc évtizede alatt mindig hozott érdekes történeteket és rengeteg újítást is. A sportág nagy döntője, a Super Bowl mára a világ egyik legnézettebb eseményévé nőtte ki magát: tavaly közel másfél milliárd ember nézte végig.

A nőknél állnak, a férfiaknál hullanak a csillagok

A US Open eddigi küzdelmeit kettősség jellemzi: unalmas női, és fordulatokban gazdag, rendkívül kiélezett férfi mérkőzések. A végjátékhoz közeledve immár a nőknél is igazi csatákra van kilátás Flushing Meadowsban.

Jean Todt szerint gyorsabb lesz a Ferrari

A péntek délelőtti szabadedzéssel megkezdődött a Formula–1 idei szezonjának 12., monzai futama. A világbajnoki táblázatot immáron a finn Mika Häkkinen (McLaren) vezeti a német Michael Schumacher (Ferrari) és a brit David Coulthard (McLaren) előtt. Az interjút Jean Todttal, a Ferrari sportigazgatójával az Amber PR készítette a Hetek számára.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!