hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rács mögött tartják
Polémia Tasnádi-ügyben

2000. 09. 09.
A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön meghosszabbította Tasnádi Péter előzetes letartóztatását. A vállalkozót 1999. szeptember 6-án vette őrizetbe a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság két rendbeli önbíráskodás, egy rendbeli halált okozó testi sértésre való felbujtás, valamint lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés és adócsalás miatt. A rendőrség azóta devizabűntett elkövetésével is meggyanúsította a vállalkozót, aki előzetes letartóztatása során könyvet írt, Célkeresztben Tasnádi Péter címmel: köztörvényes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják, ám a rendőrség mégis a szervezett alvilág keresztapjaként beszél róla – derült ki a könyv szerdai bemutatóján. Jónás József bűnügyi újságíró, a kötet szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy csak az egyik felet tudta megszólaltatni: "A rendőrség, illetve a belügyminiszter nem akart válaszolni kérdéseimre" – közölte a szerző.

A Magyar Helsinki Bizottság a héten jelentette be, hogy több hiányosságot is feltárt
Tasnádi fogva tartásával kapcsolatban. A szervezet észrevételei között szerepel,
hogy az ügyész Tasnádi fokozott ellenőrzését nem rendelte el, ehhez képest "nem
egészen érthető", miért volt szükséges a gyanúsítottat fegyházkörletben
elhelyezni, és mi indokolja, hogy az intézeten belül csak megbilincselve közlekedhet.

Észrevételeiben a bizottság leszögezi: a Tasnádi-üggyel kapcsolatos tapasztalatok
ismételten igazolták azt a megállapítást, amelyet egy korábbi vizsgálatuk címének
adtak: "Az előzetes letartóztatás előrehozott büntetés." Az előzetes letartóztatás
révén a nyomozó hatóságok következmény nélkül súlyos büntetéssel sújthatnak
olyan személyeket, akiket a törvény értelmében ártatlanoknak kellene tekinteniük
– mutat rá a Magyar Helsinki Bizottság jelentése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!