hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 07. 08. (IV/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Coca-Cola karrier

Az utcákra áramló emberek ezrei új korszak kezdetét ünnepelték Mexikóban. Az ország történelmében 71 év óta első ízben fordul elő, hogy nem az Intézményes Forradalmi Párt jelöltje nyerte meg a választásokat. A Szövetség a Változásokért jelöltjének győzelme mérföldkő az ország történelmében, hiszen eddig még soha nem sikerült békés úton megváltoztatni az uralkodó hatalmi szélirányt. Fox sikerében döntő szerepet játszott, hogy kampányában a katolikus egyház elsöprő erej? politikai támogatását élvezte.

Iráni zsidók teheráni börtönben

Egy "forradalmi bíróság" Iránban négytől tizenhárom évig terjedő börtönbüntetésre ítélt tíz iráni zsidót, kémkedés vádjával – jelentette a Washington Post. Az összesen tizenhárom vádlott közül hármat szabadon engedtek, lezárva ezzel az Egyesült Államok és más nyugati országok által élesen bírált ügyet.

Két jelölt, egy program

Lehet, hogy Clinton elnök Al Gore leglelkesebb támogatója, egy héttel ezelőtt mégsem válaszolt túlságosan meggyőzően, amikor megkérdezték az alelnök novemberi esélyeit illetően. "Még mindig az a valószín?bb, hogy győz, mint az ellenkezője" – mondotta. Négy hónappal a választások előtt a demokraták bizonytalanok, sőt kissé lehangoltnak látszanak, míg a republikánusok magabiztosak, esetleg bizonyos fokig elbizakodottak is. Okot ad pedig erre az egyik országos felmérés, amely szerint Al Gore 13 ponttal kullog George W. Bush mögött. Felmerül a kérdés: valóban befejeződött volna az elnöki tisztségért folyó vetélkedés röviddel annak kezdete után és jóval a választások előtt?

Csecsen merényletek Hamasz módra

Az orosz hadsereg vezetői már nem egyszer közölték, hogy a csecsen háború a végéhez közeledik. A Szerzsin-Jurt mellett június végén zajló harc ismét megmutatta, hogy a nyílt összecsapásokban a hadsereg legyőzi a csecsen fegyvereseket. Ám nem bizonyult megalapozottnak az a meggyőződés, hogy a szövetségi erők teljesen ellenőrzésük alatt tartják a cse-csenföldi eseményeket. "A csecsen fegyveresek ma már nem képesek széleskör? terrorakciókat végrehajtani" – állította Trasev orosz tábornok, a Csecsenföldön összevont szövetségi erők főparancsnoka. Pontosan egy héttel később a csecsenek öt hatalmas erej? robbantással cáfolták a tábornok kijelentését. A terrorakcióknak közel száz halott és sebesült áldozata volt.

Össztűz alatt Chirac utódja

Szorul a hurok Jean Tibéri párizsi polgármester körül: a hatóságok vádat emeltek felesége ellen választási csalásban való közreműködés miatt, s nagyon valószínű, hogy az ügybe a jobboldali polgármester is belekeveredett.

Az ifjú Blair botlása

Londonban a Scotland Yard rendőrei őrizetbe vették Tony Blair brit miniszterelnök idősebbik fiát. A 16 éves Euan Blair részegen hevert az egyik londoni téren, ahol korábban barátaival az év végi vizsgaidőszak befejezését ünnepelték. A buzgó vallásosságáról ismert Blair házaspár nemrég ünnepelte a média nagy érdeklődésétől kísérve negyedik gyermeke születését.

Engesztelés Dubrovnikért

Bátor és nyílt ember Stipe Mesic, Horvátország februártól hivatalban lévő elnöke, hogy június 24-én tárgyalóasztalhoz ült az eddigi egyik fő ellenség, Montenegro Nyugat-barát államfőjével, Milo Djukanoviccsal a legdélibb Adria-tengeri üdülőhelyen, Cavtatban.

Belföld

Vitatott terv

Újabb hiába lefutott körön van túl az új Nemzeti Színház tervezése körüli purparlé. A témában kiírt meghívásos tervpályázat győztesének, Vadász Györgynek a munkáját Schwajda György kormánybiztos ugyanis nem fogadta el, helyette Siklós Mária tervei alapján kívánja kiviteleztetni az új Nemzetit. Egy lapunknak nyilatkozó építész szerint a pályázati eredmény figyelmen kívül hagyása az egész építész szakma tudatos megsértését jelenti.

Ingatag ingatlanszabályozás

Nyilatkozatháború bontakozott ki azóta, hogy Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője közleményben jelentette be: július 1-jétől évente mindössze húsz ingatlan megvásárlását engedélyezi országonként külföldi állampolgároknak. Az egyes vélemények szerint MIÉP-es kötődés? tisztviselő álláspontjával az említett pártot kivéve senki sem tudott azonosulni, hiszen az értetlenkedő fővárosi frakciók mellett a Belügyminisztérium (BM), sőt az őt kinevező miniszterelnök sem mindenben ért egyet a hivatalvezetővel.

A korona trónfosztása

Az Alkotmánybíróság (AB) ezen a héten határozott az SZDSZ – Új Generáció beadványával kapcsolatban, melyben azt kérdezték a szabaddemokrata fiatalok, hogy alkotmányellenes-e a Szent Koronáról szóló 2000. január 1-ji törvény. A testület nem látta indokoltnak az Országgyűlés kétharmados szavazati többségét a témában, mivel a koronáról nem rendelkezik alaptörvény. Ónody Tamás, az SZDSZ – Új Generáció vezetője a következőképpen értékelte lapunknak a döntést:

Gyűlöletből ölt az ámokfutó

Azt még nem tudni, hogy őrült volt-e, vagy "csak" hidegvér? gyilkos az a férfi, aki a héten két fiatalembert megölt, további kettőt súlyosan megsebesített Budapesten. A szakértők egyelőre értetlenül állnak az eset előtt. Az ámokfutó a kihallgatás során semmiféle elfogadható magyarázatot nem tudott adni tettére, további támpontot az elmeorvosi állásfoglalástól várnak a nyomozók. Az esettel kapcsolatban egyébként ismét felmerült az "örök kérdés": nem lenne-e jobb, ha Magyarországon visszaállítanák a halálbüntetés intézményét.

Felelőtlen szórakozás

Per indítását latolgatják a délegyházi jet-ski-baleset áldozatának rokonai, mert szerintük a tragédiánál helyszínelő rendőrtiszt nem körültekintően járt el, és félrevezető információt adott a médiának. A rendőrség mindenesetre félresikerült kommunikációjával azt a gyanút erősítette, mintha a tragédiát okozó férfit a hatóság ki akarná "mosdatni". Egyébként a tragédia helyszínétől 200 méterre egy másik bányatóban legális és fürdőzőktől elkülönített jet-ski-pálya üzemel.

Politikusok a szószéken

"A mi szövetségünk nem csupán közös érdekekre, hanem egy mélyebb, közös hitre és meggyőződésre épül. A nemzet akkor fog emelkedni, akkor lesz jövője, ha nem kordivatokhoz szabja életét. Ezek, mint tudjuk, jönnek és mennek." – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hét végén, a Magyar Reformátusok IV. Világtalálkozóján mondott ünnepi beszédében. Ugyanekkor tartottak – foghíjas lelátók előtt – katolikus országos nagygyűlést is, amelyen szintén részt vettek politikai vezetők.

Hit és értékek

A magyarok megtérése

Az ezeréves magyar államiság megszületésére emlékezve gyalogos zarándoklattal hozzák Rómából Magyarországra a Szent Korona II. János Pál pápa által megáldott másolatát. Az ereklye augusztus 15-én, "Nagyboldogasszony ünnepére" érkezik Esztergomba, majd még aznap Budára. A katolikus egyházfő a korona másának megáldásával azt a gesztust kívánja megismételni, amelyet ezer esztendővel ezelőtt II. Szilveszter pápa tett, amikor koronát és áldást küldött Szent Istvánnak, s ezzel ünnepélyesen megújítja a Szent Koronával egykor küldött apostoli áldást is. A Szent Korona mását Paskai László bíboros, prímás, érsek fogadja Esztergomban. A bíboros az ünnepélyes millenniumi nagymisén meg kíván emlékezni arról, hogy Szent István király halála előtt Szűz Máriának ajánlotta koronáját és azzal egész országát, majd megújítja ezt a SzentIstván-i felajánlást. A Szent Korona másolatát az ünnepség után, még ugyanaznap hajóval hozzák Budapestre, ahol a Nagyboldogasszony-templomban, közismertebb nevén a budavári Mátyás-templomban ünnepélyes szentmise keretében megkoronázzák vele a főoltár Mária-szobrát. Alábbi írásában Kulcsár Árpád történész az ünnepelt eseménynek, Magyarország ezer éve történt megtérítésének néhány részletébe ad közelebbi betekintést.

Az egész világ katolikus lesz

– állítja Paul Kramer atya, a Fátima Központ szakértője

Szenvedélyes vita Fátimáról

Bár a Vatikán a harmadik titok június végén történt hivatalos bejelentésével lezártnak tekinti a fátimai látomások értelmezéséről szóló, közel egy évszázados vitát, befolyásos katolikus körök továbbra is vitatják a hivatalos szentszéki álláspontot. Egy tekintélyes római teológus, Corrado Balducci azzal vádolta meg a Ratzinger bíboros vezette vatikáni bizottságot, hogy manipulálta és cenzúrázta az utolsó még életben lévő fátimai látnok, Lucia nővér által átadott dokumentumokat. A Nemzetközi Fátima Központ elnöke, Nicholas Gruner nyilatkozatában szintén azzal vádolja a Vatikánt, hogy "kiretusálta" a harmadik fátimai titkot. A tradicionalista katolikus mozgalom egyik vezetője ugyanakkor lapunknak adott nyilatkozatában méltatta a magyar katolikus egyház és a kormány együttműködését, amellyel egyes vatikáni körök fenntartásai ellenére mindent megtesznek az ultrakonzervatív fátimai evangelizációs program megvalósításáért.

HÁTTÉR

A polgári kormány két éve

Az m1-es közszolgálati tévécsatorna jóvoltából szinte otthonunkban, nappalink kávézóasztalánál mondhatta el minap Orbán Viktor miniszterelnök mindazt, amit kormányának az elmúlt két évben elvégzett munkájáról gondol. A sokkal inkább aktuális ügyekkel, semmint az elmúlt kormányzási időszak mérlegével foglalkozó "félidős beszámolóra" az eddigi Fidesz-gyakorlatnak megfelelően megint csak nem a Parlamentben, hanem "külsős" helyen, egy kávéházban került sor.

Barátok közt

Csütörtök este hatkor "Ne szidja a TV műsorát!" cím? rendezvény a solymári Konzervatív Kör szervezésében. Helyszín: a Klinger Hof vendéglő. Meghívott vendég: Kövér László pártelnök. Este nyolckor Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Magyar 1-en. A bőség pillanatnyi zavara. Solymárt választottuk, és jól tettük.

Visszatérő rémálom Belfastban

Kiújultak a felekezeti gyűlölködések az északír protestánsok és katolikusok között. Több száz dühödt fiatal nézett farkasszemet kedd este a Belfastba visszavezényelt brit katonákkal és az Ulsteri Királyi Rendőrséggel, miközben köveket és benzines palackokat dobáltak a biztonsági erőkre. A villongások gócpontjának számító Drumcree-templom előtt évtizedek óta először vetettek be ismét vízágyút páncélozott járművekről a zavargások megfékezésére.

Az elnök kálváriája

"Kisebb csodához" hasonlította a Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök állapotában beállt javulást Ernst Bodner, az innsbrucki egyetemi klinika fősebésze. Két okból is megkönnyebbült a szlovák közvélemény: egyrészt a Schuster elnök életéért aggódók a javulást fontos fordulatként élik meg, másrészt a demokratikus érzelműek esélyt látnak az idő előtti elnökválasztás rémálmának elkerülésére. A Szlovák Nemzeti Párt nyilatkozatban adta közre gyanúját, miszerint az elnök kaotikus szlovákiai kezelésében, a hibák sorozatos elkövetésében a szándékosság sem zárható ki. A szlovák államfő kálváriájáról Schuster egyik közeli munkatársa küldött beszámolót a Hetek számára.

Erővonalak az olajmezők mentén

Irak, Jugoszlávia, Csecsenföld – három háborúba keveredett ország a közelmúlt krónikájából. A három konfliktus közös pontja – többek között – az, hogy mindhárom esetben tetten érhető a nagyhatalmak (büntető) agressziója. Irak túlzott fegyverkezése, a csecsenek függetlenségi törekvéseik, Jugoszlávia pedig nacionalista magatartása miatt vívta ki a beavatkozást. Meglepő, de mindhárom háborús gócpont valamilyen (üzleti vagy nemzeti) kapcsolatban van Oroszországgal, szembetűnő hasonlóság még a kőolaj szerepe is.

Szabadság és kenyér

Az emberi életminőségről és fejlődésről kiadott ENSZ-jelentés szerint a 174 országot felsoroló listán Magyarország csak a 43. helyen áll. A listát immár hetedik éve Kanada vezeti, az élmezőnyben van még az USA, Japán, Ausztrália mellett a legtöbb nyugat-európai ország. A besorolásnál számos tényezőt vesznek figyelembe a sorrend kialakításában, többek között a jövedelmeket, a várható élettartamot, az oktatáshoz jutás lehetőségeit, az analfabetizmus, illetve a munkanélküliség arányát vagy az egészségügyi ellátás színvonalát. A listát 24 afrikai ország zárja, ahol a fejlődés legnagyobb akadályai az AIDS, a háborúk, a helyi konfliktusok és az alacsony gazdasági növekedés.

Búcsú a keletnémet márkától

Az ősszel ünnepli Németország az újraegyesítés tizedik évfordulóját. Az eggyé olvadáshoz vezető rögös úton sorsdöntő jelentőség? volt az NSZK és az NDK között 1990. július 1-jén létrejött pénzügyi, gazdasági és szociális unió, melynek leglátványosabb eredménye a keletnémet márka "megkeményedése" volt.

Jövőre nő az adóteher

A lapunk birtokába jutott jövő évi adótervezet szerint nő az adóterhelés, a nagycsaládosok viszont jobban járnak, hiszen jelentősen emelkedik az adókedvezmény mértéke, olyannyira, hogy 1,5 millió forintig nem kell adót fizetniük.

Tízmilliárdos Matáv-kötvény

Miután májusban megtorpantak a lakossági megtakarítások, és sem a hagyományos takarékbetét-állomány, sem az értékpapír-befektetés, sem az ingatlanárak nem növekedtek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója, Straub Elek bejelentette: összesen 45 milliárd forint összeg? kötvény-kibocsátási programot indítanak. Első lépcsőként július 7-én 10 milliárd forint értékben 9,25 százalékos fix kamattal, hároméves lejárattal dobják piacra a régen hiányzó vállalati kötvényt. Nem titkoltan azt szeretnék, ha ez az értékpapír "megverné" az ugyanakkor kibocsátásra kerülő 2003/K jelzésű, ugyancsak hároméves futamidej? államkötvény hozamát. A későbbiekben egy- és tízéves lejárat közötti Matáv-kötvények megjelenésére lehet számítani.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!