hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 11. 25. (IV/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Variációk a döntésre

"A végrehajtó hatalmat az Amerikai Egyesült Államok elnökére kell ruházni" – szól az Egyesült Államok alkotmányának második cikkelye. Továbbra is kérdés azonban, hogy vajon mikorra dől el, ki is lesz ez az elnök. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy Bill Clinton 2001. január 20-án lemond, és helyette valaki leteszi az elnöki esküt – hogy ki, az a jövő titka. Amerikában több mint egy évszázada nem merült fel a jelenlegihez hasonló alkotmányos helyzet, amikor arról kellett dönteni, mi legyen, ha megkérdőjeleződik a választás eredménye, vagy senki nem nyeri el az elnökké választáshoz megkívánt többséget. A Washington Post egyik kommentárja szerint aggasztó, hogy a csatában főszerephez jut a mai amerikai politika "négy fekete lovasa": az ügyvédek, a kampánytanácsadók, a médiaszakértők és pártszponzorok.

János Károly negyedszázada

Véres esemény árnyékolta be I. János Károly spanyol király uralkodásának 25. évfordulóját. Az ETA nev? baszk szeparatista szervezet az ünnep előestéjén meggyilkolta Ernest Lluch korábbi egészségügy-minisztert. János Károly király a parlament előtt tartott beszédében elítélte az ETA tevékenységét, s egységre szólított fel a terrorizmus elleni harcban. 

Rabruha kalapács alatt

Mérföldkőnek számító bírósági ítélet született a héten, amely felszólítja a Yahoo! amerikai internetes vállalatot, hogy hagyjon fel náci műkincsek Franciaországban történő elektronikus értékesítésével. Az amerikai internetóriás aukciós weboldalán ezernél is több rasszista uszításra alkalmas jelkép, illetve műtárgy vár árverezésre – állapította meg a francia Legfelsőbb Bíróság; a náci relikviák vásárlása azonban bűncselekménynek minősül a francia törvények értelmében. A vádlottak padjára került amerikai cég attól tart, hogy a döntés negatív precedenst teremt a világháló szabályozását kísérő jogi vitában. 

Fokozódó terrorhullám

"Hogyan néz ki ma az ország? A gyermekek nem utazhatnak biztonságosan az iskolába. Autóba rejtett bombák robbannak a városközpontokban. Jeruzsálem külvárosa golyózáporban. A települések elvágva a külvilágtól. Lezárt utak, kiürített szórakozóhelyek. Izrael polgárai félelemmel kénytelenek élni a világ egyetlen olyan országában, amely feltétlen védelmet ígért nekik" – sorolta keser? "országjelentésében" Ariel Saron jobboldali pártvezető egy több mint százezer embert mozgósító jeruzsálemi tömegdemonstráción. Az elmúlt napok terrorsorozata – nem múlt el nap izraeli civilek vagy katonák temetése nélkül – megdöbbentette a kéthónapos erőszakhullám miatt lassan türelmét vesztő közvéleményt. Az iszlám radikálisok által elkövetett támadások legfiatalabb áldozata egy 18 hónapos arab kislány, Tara Abu-Husszein, aki édesapjával utazott a felrobbantott haderai autóbuszon.

Az unió rendteremtői

Az EU-tagországok védelmi miniszterei hétfőn Brüsszelben tartott értekezletükön hivatalosan közölték, hogy országaik milyen erőkkel kívánnak hozzájárulni az unió 2003-ig létrehozandó, gyors reagálású kontingenséhez. Alain Richard francia védelmi miniszter elmondta, hogy a 60 ezer fős kontingens kiállításához 10 ezres keretet hoznak létre, fegyverzetéhez pedig 400 harci repülőgép és 100 hadihajó tartozik majd. 

Belföld

Ellenzik a változtatást

"Magyarországnak nem szabad megváltoztatnia a jelenlegi lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvényt, és semmiképpen sem szabad bevezetnie a vallási közösségek kategorizálását" – hangzott el azon a sajtókonferencián, ahol az Emberi Jogok Határok Nélkül (HRWF) elnevezésű, brüsszeli székhely? szervezet mutatta be hazánkról szóló legfrissebb jelentését. Magyarországi igazgatójuk szerint a törvénymódosítási koncepció hátterében – egyebek mellett - a Szent István-i állameszméből fakadó, téves történelemértelmezés áll. 

Kell az erős szövetség

"Az Európához való csatlakozásról felesleges beszélni, mert ez már ezer éve megtörtént" – mondta Kövér László, a Fidesz elnöke az Eckhart Ferenc Politikai Akadémia vitaestjén, a kisgazdapárt székházában. A pártelnök "Magyarország az Európai Unió országjelentésének a tükrében" tartotta meg előadását, amelyben kiemelte a millennium fontosságát a magyar kormányzat szempontjából. Kövér szerint a rendszerváltás eredményei biztosították, hogy Magyarországot ne szakíthassák ki többet "természetes, európai, keresztény kultúrköréből". "Aki részt vett az átalakulásban, az kulturális hanyatlást visszatartó szerepet játszott, amit feltétlenül méltatni kell" – mondta.

Üvegzsebet mutatnak

Az elmúlt napokban valóságos "vagyonnyilatkozat-tevési" láz lett úrrá az országgyűlési képviselőkön. A Torgyán József kisgazda pártelnök villaépítése nyomán kialakult botrányt a parlamenti patkó minden szereplője igyekszik kihasználni arra, hogy bizonyítsa: nincs semmi takargatnivalója. Érdekes módon az "üvegzseb-projekt" élére maga Torgyán kíván állni, aki kijelentette: parlamenti vizsgálóbizottságot kell létrehozni a képviselők vagyoni helyzetének kivizsgálására. 

A médiaetika minimuma

Dolgozhat-e a közszolgálati médiában olyan újságíró, aki nyíltan vállalja politikai elkötelezettségét, ráadásul a MIÉP képviselőjelöltjeként elindul a dabasi időközi országgyűlési képviselőválasztáson? Az érintett, Franka Tibor számára nyilvánvalóan igen a válasz, lapunknak nyilatkozó főszerkesztők viszont úgy látják: a médiaetika minimuma alapján Frankának a választásig fel kellene függesztenie közszolgálati tevékenységét.

Öngyilkos tinédzser

Búcsúlevelében életuntságra hivatkozott az a pécsi gimnazista fiú, aki hétfő délelőtt egy pisztollyal főbe lőtte magát. A 18 éves, jó körülmények között élő fiú az angol nyelv? történelemóra végén hajtotta végre drámai tettét osztálytársai és az éppen távozó tanára szeme láttára.

Elrettentő ítélet

Hat év szabadságvesztésre és a közügyektől való eltiltásra ítélte a Szegedi Városi Bíróság azt a Csongrád megyei férfit, aki 1998 januárjától 2 éven keresztül illegálisan szexkazettákat forgalmazott. Az ítélet a hazai joggyakorlatban rendkívül súlyosnak számít, némely esetben gyilkosságért elítélt személyek sem kapnak ekkora büntetést. 

Harc a durva reklámok ellen

"Tilos közzétenni a szexualitást vagy erotikát öncélúan bemutató reklámot. Öncélú a bemutatás, ha a szexualitás vagy az erotika bemutatását a reklám tárgya vagy témája nem teszi feltétlenül indokolttá" – szerepel abban a módosító javaslatban, melyet Molnár Oszkár, fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be. Az előremutató kezdeményezés élénk ellenállást váltott ki a reklámiparban: az érintettek úgy vélik, az erotikus reklámok tiltásával a "szólásszabadság" sérülne. 

Hit és értékek

Európa tíz ősatyja

Az Európában élő férfiak túlnyomó többsége tíz ősatyára vezetheti vissza származását – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport az elmúlt héten közzétett jelentésében. A tudósok a meglepő következtetésre az egyedül férfiágon öröklődő speciális Y-kromoszóma vizsgálata révén jutottak, miután összehasonlították a kontinens különböző etnikumaiból válogatott genetikai mintákat. A "tíz család" elmélet ismét felveti a kérdést: lehet-e a korszer? genetikai módszerek segítségével igazolni azt, hogy az emberiség – amint a Biblia állítja – "egy vérből" (közös ősöktől) származik, és a ma élő etnikumok az özönvíz után különültek el egymástól?

HÁTTÉR

Új kormány a cél

A Kádár-rendszert ma a Fidesz képviseli – állítja Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje

Ördögök és angyalok

Nyilvános politikai pengeváltásra érkezett a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Ház Liberális Klub arénájába a hét elején a nagyérdemű, hogy meghallgassa Demszky Gábor, az SZDSZ leendő elnöke, valamint Tölgyessy Péter, volt SZDSZ-elnök nézeteit a jelen és a jövő politikai felállásáról. 

Mennyit ér a magyar kártya

A négy évvel ezelőtti romániai választások egyik fő témája a magyarkérdés volt, idén viszont hosszú ideig kizárólag RMDSZ-kérdésről vitázott a román politika és a sajtó. Tehát nem a magyarság kisebbségi problémái álltak előtérben, hanem az, hogy milyen taktikát követ, kivel szövetkezik a magyarság érdekvédelmi szervezete. A kampány finisében azonban, ahogy Iliescuék egyre magabiztosabban menetelnek a győzelem felé, végül mégiscsak előkerültek konkrét ügyek az együttélésről, az anyanyelvi oktatásról, de a jelek szerint mind a pozitív, mind a negatív üzenetek továbbra is csak taktikai célokat szolgáltak, megnyerni vagy épp eltaszítani a magyarokat.

Stabil világgazdasági növekedés

Összességében jók a világ gazdaságának kilátásai a következő évben, folytatódik az OECD-tagországok gazdaságának egészséges növekedése, hacsak a magas olajárak közbe nem szólnak – állapítja meg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) hét elején közzé tett jelentése. A következő évben a fejlett országok gazdasága várhatóan 4,75 százalékkal bővül amellett, hogy az amerikai gazdaság növekedése némileg lassul, Európáé stabil marad, a japán gazdaság pedig kissé felpörög. Ezeket a kilátásokat azonban komolyan fenyegetik az egy évvel korábbinál 60 százalékkal magasabb olajárak, vagy a Közel-Keleten folyó események, de akár egy hideg tél is.

Nő a cégek pesszimizmusa

A vállalatok május óta egyre pesszimistábbak a gazdaság egésze és saját cégük jövőjét illetően. Ez derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet a száz legnagyobb cég válaszai alapján készít havonta. Az egész év során novemberben gondolták legkevesebben azt, hogy javulhatnak a nemzetgazdaság kilátásai, sőt határozottan (5 százalékkal) nőtt azoknak a tábora, akik szerint romlani fog. Mindenesetre a cégek 85 százaléka még az idén emelni fogja az árait.

Hogyan válasszunk brókercéget

Nem könny? választani a kínálkozó értékpapír befektetési lehetőségek, a banki forint- és devizabetétek között. Mielőtt döntenénk pénzünk sorsa felől, érdemes körülnézni a piacon, ki, mit mennyiért kínál. Cikkünk segít eligazodni a piacon kínálkozó lehetőségek között.

Éves mélyponton a BUX

A medve jegyében telt az elmúlt hét is a tőkepiacokon: az elhúzódó választási bizonytalanság miatt az amerikai piacok folytatták mélyrepülésüket, főként a technológiai szektor mutatott gyenge teljesítményt. A Nasdaq a választás napja óta 19 százalékkal gyengült, ehhez azonban a kedvezőtlen eredmények és a szektor romló kilátásai is hozzájárultak. Pesszimizmus uralkodott a nyugat-európai börzéken is, különösen a telekom papírok szerepeltek gyengén, ez pedig nem jó előjel a jövő heti Antenna Hungária kibocsátásra nézve. A BUX gyenge forgalom mellett éves mélypontra, 7280 pontig süllyedt a csütörtöki zárásra.

Újabb főváros kormány csörte

A szavahihetőségét ássa alá a kormány azzal a döntésével, hogy ígérete ellenére mégsem ad állami garanciát a főváros bankhiteléhez. Két éve támogatásáról biztosítja a kabinet a fővárosi önkormányzatot, hogy ezzel a lépésével segíti az EU-csatlakozás feltételeinek teljesítéséhez elengedhetetlen projekteket. A váratlan döntéssel ugyan nem hiúsulnak meg a projektek, de a költségek – az adófizetők forintjai terhére – tetemesen megnőnek.

KÁVÉSZÜNET

Nem kell mindig antibiotikum

A téli idény beköszöntével rendre növekszik a felső légúti megbetegedések száma. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni a jellegzetes tünetekről, a lehetséges szövődményekről, a megelőzésről és a kezelési módokról.

Órai játék

A pedagógusok mindig is keresték a megújulás lehetőségét, annak a titkát, hogy miképpen növelhetnék tanóráik vonzerejét. A 20. század második felében induló reformpedagógia szakított a hagyományos, frontális tanári mentalitással – a tanár a katedránál marad, végig beszél, miközben a gyerek a padban vagy érti, vagy nem – és új formák után kutatott. E kutatás egyik eredményes ága lett a drámapedagógiai módszerrel történő tanítás. Ilyenkor elsősorban pedagógiai célból alkalmazzák a színházi eszközöket, ami egy-egy m? közös megbeszélését és eljátszását jelenti. A cél pedig az, hogy a gyerek maga is bekapcsolódjon a foglalkozásba. A megváltozott nevelő-gyerek viszony már mindkét fél értelmi képességeit, érzelmeit megmozgatja. Ma, amikor egy tinédzserre alig lehet rákényszeríteni, hogy elolvasson egy klasszikus irodalmi művet, nagy segítség lehet ilyen módszerek alkalmazása. 

Mit látunk a jövőből

A jövő egyre inkább izgatja az embereket, persze már akit. Az esetleges közömbösekkel ellentétben a Friedrich Ebert Alapítványt nagyon is foglalkoztatja e kérdéskör, s a múlt hétvégén "Mit látunk a jövőből…?" címmel konferenciát rendezett, melyen különféle tudományágak művelői osztották meg nézeteiket. 

Van-e E-generáció

Az internet önmagában véve nem több, mint sokrét? információk tárháza. Többé akkor válik, amikor az emberek dinamikus tartalommal ruházzák fel, elkezdik alkalmazni, beépül a tudatukba, általa kommunikálnak, s így az internet a mindennapjaik részévé válik. Éppen ezért a sokat vitatott E-generáció fogalomkörébe tartozhatnak mai tizenévesek – akik szinte az "anyatejjel együtt szívták magukba" a linkek birodalmát –, sőt meglett harmincasok vagy akár idősebb korúak is, akik úgymond menetközben váltak a "globális digitális idegrendszer" (Bill Gates) tagjává, s akiknek egész élete az internet köré szerveződik. Az a közös bennük, hogy életkortól függetlenül egyazon nemzedéki tudattal, közös élményrendszerrel rendelkeznek.

Londoni divat: a méretes orosz zakó

Manchester biztos győzelmével megmentette Anglia becsületét Fotó: Reuters

A 76ers kiemelkedik a mezőnyből

Iverson nehéz helyzetben is feltalálja magát Fotó: Reuters

BS-újjáépítés: A francia konzorcium nyerte a pályázatot

A francia Bouygues nyerte el a tavaly december 15-én leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítésére kiírt pályázatot. A szerződés értelmében 2002. augusztus 31-ig kell átadni. A munkálatok még ebben az évben megkezdődnek. Az építkezés költsége 65 milliárd forint, ennek az összegnek nem egészen a felét kell 12 év alatt az államnak kifizetni. Ha ez megtörténik, akkor kerül száz százalékos állami tulajdonba a létesítmény. Járai Zsigmond pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a rekonstrukció alatt egyetlen fillér sem terheli a központi költségvetést, az átadás után 12 év alatt teljesíti kötelezettségeit az állam. "Minden tekintetben a legelőnyösebb ajánlatot fogadtuk el. Az állam és a magánvállalkozás között létrejött szerződés a jövőben is példa lehet. A beruházás a legjobban kíméli a költségvetést" – tette hozzá. Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter hozzátette, hogy az utóbbi 11 hónapban folyamatosan megnyilvánuló széles nemzeti összefogás a BS újjáépítésének bázisa; - most már adottak a feltételek ahhoz, hogy másfél év alatt új, modern, a 21. század követelményeinek megfelelő, 10-12 ezer néző befogadására alkalmas, minden teremsport számára használható aréna épüljön. Fürjes Balázs, az újjáépítés miniszteri biztosa ismertette azokat a fő szempontokat, amelyek alapján elbírálták a pályázatokat. A költségeket, illetve azok megosztását, az átadási határidőt, a közérdek? események megrendezésének biztosítását és a korábbi, hasonló beruházásokban való jártasságot tekintve mindenben a Bouygues tette a kedvezőbb ajánlatot az eredetileg öt pályázó közül.  A konzorcium a BS átadása után 20 évig rendelkezik az  üzemeltetési joggal, ez utóbbi realizálása az Horode nev? cég feladata lesz. A miniszteri biztos közölte, hogy az állam minden évben húsz eseménynappal ingyen rendelkezik. Ezeket pályázat útján kívánja értékesíteni. (MTI)

Maradona a brazilok ellen szeretne búcsúzni

Diego Maradona, az argentin labdarúgó-válogatott volt csillaga azt szeretné, ha pályafutását 2001 szeptemberében a brazilok elleni világbajnoki selejtezővel fejezhetné be. "Azzal fekszem és azzal ébredek, hogy még egyszer felhúzom az általam mindennél többre becsült címeres mezt. De tudom, ehhez az kellene, hogy mindennap keményen tréningezzek" – mondta a 40 éves sztár, akit január 18. óta kokainfüggőséggel és szívpanaszokkal kezelnek, és jelenleg több kiló súlyfeleslege van. A Boca Juniors és a Napoli volt klasszisa tisztában van álmai irrealitásával:  – Jó volna játszani, de azért a szívem mélyén tudom, hogy nem rajtam, hanem Riquelmén vagy Ortegán lesz a 10-es mez, és ők fogják legyőzni a brazilokat. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!