hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nő a cégek pesszimizmusa
Ecostat: konjunktúraindex

2000. 11. 25.
A vállalatok május óta egyre pesszimistábbak a gazdaság egésze és saját cégük jövőjét illetően. Ez derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet a száz legnagyobb cég válaszai alapján készít havonta. Az egész év során novemberben gondolták legkevesebben azt, hogy javulhatnak a nemzetgazdaság kilátásai, sőt határozottan (5 százalékkal) nőtt azoknak a tábora, akik szerint romlani fog. Mindenesetre a cégek 85 százaléka még az idén emelni fogja az árait.

A pesszimizmus oka elsősorban külső tényezőkben keresendő, a legtöbb vállalkozó úgy látja, hogy igazak azok az elemzői vélemények, amelyek azt állítják, hogy az uniós országok túljutottak a növekedési csúcson, jövőre már megmutatkoznak a lassulás jelei. Ez a magyar cégeknek azért kedvezőtlen, mert az exportjuk 80 százaléka az eurózónába irányul, s ezzel a hazai cégek exportlehetőségei is szűkülnek. A tendencia mögött egyértelműen a magas energiaárak és az inflációs nyomás erősödése, valamint az amerikai gazdaság lassulása húzódik meg. Emiatt azonban nincs veszélyben a gazdaság fellendülése, de az ütem növekedése lassulni fog – állapítja meg az Ecostat. Összességében azonban az ideihez hasonló – vagy egy kicsit gyengébb – eredményt produkál majd a gazdaság. 

Az infláció vonatkozásában is borúlátóbbak a hazai nagyvállalatok: októberhez képest 16 százalékkal többen (a megkérdezettek 71 százaléka) magas, 9,1-10 százalékos inflációt vár az év végéig. Több mint 60 százalékuk 5-10 százalék közötti arányban kívánja emelni az árait még az idén, és 16 százalékuk ennél magasabb mérték? emelésen gondolkodik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!