hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harc a durva reklámok ellen

2000. 11. 25.
"Tilos közzétenni a szexualitást vagy erotikát öncélúan bemutató reklámot. Öncélú a bemutatás, ha a szexualitás vagy az erotika bemutatását a reklám tárgya vagy témája nem teszi feltétlenül indokolttá" – szerepel abban a módosító javaslatban, melyet Molnár Oszkár, fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be. Az előremutató kezdeményezés élénk ellenállást váltott ki a reklámiparban: az érintettek úgy vélik, az erotikus reklámok tiltásával a "szólásszabadság" sérülne. 

Előzetes hatósági betiltáshoz vezethet a reklámtörvény azon módosító javaslata, amely felfüggeszthetővé tenné a megjelenésre váró reklámokat – nyilatkozta lapunknak a Magyar Reklámszövetség titkára. "Úgy érezzük – hangsúlyozta Nagy Péter főtitkár –, a módosító törvényjavaslat elfogadása a kereskedelmi szólásszabadságot korlátozná, amely ellentétes az Alkotmánybíróságnak a reklámtörvényt jóváhagyó álláspontjával." 

Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklámtestület főtitkára lapunknak elmondta: a mó-dosító törvényjavaslat tartalmaz egy homályosan értelmezhető passzust, ami a még meg sem jelent reklám esetére felfüggesztési jogot adna a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek, ha annak "tudomására jut" valamilyen szabálytalanság. A problémát abban is látjuk – tette hozzá a főtitkár –, hogy nem tudjuk, honnan értesülhet egy szervezet arról, milyen reklám készül. "A reklám egy versenyeszköz, és két fontos tulajdonsága van. Az egyik: gyorsan kell válaszolni a versenytárs akcióira; a másik: a szervezés időszakában ez elég bizalmas dolgot jelent." A reklámszakemberek ezért nem értik, mi lehetett a törvényalkotó szándéka. A fenti rendelkezés olyan fogalmakat vezet be, amelyek nagyon nehezen értelmezhetők: a szakértők szerint az "öncélú bemutatás" tilalmából nem megállapítható, hogy mi az a "szexualitás", mi az "erotika", és mit jelent az, hogy a reklám tárgya vagy témája ezek bemutatását feltétlenül indokolttá teszi. 

A törvényjavaslat módosítást benyújtó Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő nem kívánta kommentálni az ügyet, hiszen az még egyeztetés alatt van és nincs teljesen lezárva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!