hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harc a durva reklámok ellen

2000. 11. 25.
"Tilos közzétenni a szexualitást vagy erotikát öncélúan bemutató reklámot. Öncélú a bemutatás, ha a szexualitás vagy az erotika bemutatását a reklám tárgya vagy témája nem teszi feltétlenül indokolttá" – szerepel abban a módosító javaslatban, melyet Molnár Oszkár, fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be. Az előremutató kezdeményezés élénk ellenállást váltott ki a reklámiparban: az érintettek úgy vélik, az erotikus reklámok tiltásával a "szólásszabadság" sérülne. 

Előzetes hatósági betiltáshoz vezethet a reklámtörvény azon módosító javaslata, amely felfüggeszthetővé tenné a megjelenésre váró reklámokat – nyilatkozta lapunknak a Magyar Reklámszövetség titkára. "Úgy érezzük – hangsúlyozta Nagy Péter főtitkár –, a módosító törvényjavaslat elfogadása a kereskedelmi szólásszabadságot korlátozná, amely ellentétes az Alkotmánybíróságnak a reklámtörvényt jóváhagyó álláspontjával." 

Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklámtestület főtitkára lapunknak elmondta: a mó-dosító törvényjavaslat tartalmaz egy homályosan értelmezhető passzust, ami a még meg sem jelent reklám esetére felfüggesztési jogot adna a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek, ha annak "tudomására jut" valamilyen szabálytalanság. A problémát abban is látjuk – tette hozzá a főtitkár –, hogy nem tudjuk, honnan értesülhet egy szervezet arról, milyen reklám készül. "A reklám egy versenyeszköz, és két fontos tulajdonsága van. Az egyik: gyorsan kell válaszolni a versenytárs akcióira; a másik: a szervezés időszakában ez elég bizalmas dolgot jelent." A reklámszakemberek ezért nem értik, mi lehetett a törvényalkotó szándéka. A fenti rendelkezés olyan fogalmakat vezet be, amelyek nagyon nehezen értelmezhetők: a szakértők szerint az "öncélú bemutatás" tilalmából nem megállapítható, hogy mi az a "szexualitás", mi az "erotika", és mit jelent az, hogy a reklám tárgya vagy témája ezek bemutatását feltétlenül indokolttá teszi. 

A törvényjavaslat módosítást benyújtó Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő nem kívánta kommentálni az ügyet, hiszen az még egyeztetés alatt van és nincs teljesen lezárva.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!