hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb főváros kormány csörte
Cserbenhagyott projektek

2000. 11. 25.
A szavahihetőségét ássa alá a kormány azzal a döntésével, hogy ígérete ellenére mégsem ad állami garanciát a főváros bankhiteléhez. Két éve támogatásáról biztosítja a kabinet a fővárosi önkormányzatot, hogy ezzel a lépésével segíti az EU-csatlakozás feltételeinek teljesítéséhez elengedhetetlen projekteket. A váratlan döntéssel ugyan nem hiúsulnak meg a projektek, de a költségek – az adófizetők forintjai terhére – tetemesen megnőnek.



Folyamatban a Hungária körút felújítása. Eltérő célok és eszközök Fotó: MTI

Tisztán politikai döntésről van szó – mondta Demszky Gábor főpolgármester. Az említett állami garanciát két évvel ezelőtt ígérte meg a kormány a fővárosnak, azóta több ízben is írásban tett megerősítést az elhatározása mellett. A tizenegy projekt részben környezetvédelmi, részben infrastrukturális beruházást takar, amelyek az uniós elvárások teljesítéséhez elengedhetetlenek. E több mint 50 milliárd forintos projekten belül megemlítendő például a pusztazámori szilárdhulladék-lerakó létesítése; szennyvíz-főgyűjtőcsatornák kiépítése; villamosok cseréje; a Fővárosi Hulladékhasznosító M? füstgáztisztító berendezésének megépítése, vagy a Hungária körút–Könyves Kálmán körút fejlesztése. A nagyvonalú beruházásokban az érintett tárcák, a környezetvédelmi és a közlekedési is partner volt. Annak ellenére, hogy egy hasonló hitelt néhány hónap alatt nyélbe lehet ütni, két évig semmit sem tettek az érintett miniszterek az ügy érdekében – mígnem mindketten elbúcsúztak a bársonyszéktől.

A beruházásokhoz szükséges összeget az Európai Beruházási Bank (EIB) biztosítja, feltételként azonban állami garanciát kért. Ennek teljesítésével semmilyen kockázatot nem vállalt volna az állam, sőt a főváros ezt kvázi megvásárolta volna, hiszen a hitel összegének 0,5 százalékát, (145 millió forintot) kifizetett volna az államnak. Most, hogy erre a bevételre nem tart igényt a kabinet, a fővárosnak kereskedelmi bankoktól kell megszereznie a garanciát, amely közel egymilliárd forintjába kerül a fővárosnak, azaz az adófizetőknek – magyarázta Demszky. 

A kabinet a váratlan döntését azzal indokolta, hogy a garanciakeret kimerült. Később Borókai Gábor szóvivő úgy fogalmazott, hogy valószínűleg azért nem kapja meg a garanciát a főváros, mert a projektek jelentős része már megvalósult. A valóságban azonban csak a pusztazámori hulladéklerakó készült el, illetve egy-két alacsonyabb költség? beruházás, amelyeket a hitel reményében a főváros megelőlegezett. 

A főpolgármester szerint a kormány döntése szakmailag elfogadhatatlan, és nyilvánvaló hazugságokon alapul. Az államháztartási törvény szerint ugyanis a parlament felhatalmazta a kormányt arra, hogy az EIB-vel kötött hitelszerződésekre kezességet vállaljon. Tehát nincsen olyan keret, amelynek kimerülésére ebben az esetben hivatkozni lehetne – szögezte le Demszky. Szerinte két lehetőség áll fenn: vagy Járai Zsigmond pénzügyminiszter – akinek a kérésére döntött így a kormány – szakmai hibát követett el, és félrevezette a miniszterelnököt, vagy a kormány a szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyva tisztán politikai megfontolásból tagadta meg a garanciát. Atkári János főpolgármester-helyettes hozzáfűzte, hogy a kabinet döntése kedvezőtlen következményekkel jár a kormány számára az EIB-vel való kapcsolatában. Rossz fényt vet a magyar államra az, hogy két év után visszavonta az ígéretét, ezzel a szavahihetőségét ásta alá, tekintettel arra, hogy a 4-es metró építését lehetővé tevő EIB-hitel felrúgása után ez a második alkalom, amikor előkészített, letárgyalt projektet hiúsít meg a kormány. Hozzátette, hogy az Orbán-kormány a fővárost negatívan diszkrimináló politikai döntései miatt eddig több száz milliárd forinttól esett el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!