hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rabruha kalapács alatt
Náci emléktárgyak árverése a neten

2000. 11. 25.
Mérföldkőnek számító bírósági ítélet született a héten, amely felszólítja a Yahoo! amerikai internetes vállalatot, hogy hagyjon fel náci műkincsek Franciaországban történő elektronikus értékesítésével. Az amerikai internetóriás aukciós weboldalán ezernél is több rasszista uszításra alkalmas jelkép, illetve műtárgy vár árverezésre – állapította meg a francia Legfelsőbb Bíróság; a náci relikviák vásárlása azonban bűncselekménynek minősül a francia törvények értelmében. A vádlottak padjára került amerikai cég attól tart, hogy a döntés negatív precedenst teremt a világháló szabályozását kísérő jogi vitában. 

Jean-Jacques Gomez francia bíró döntésével egy májusban meghozott döntést tett jogerőssé, amikor hétfőn kimondta: Franciaországban senki sem használhatja az amerikai aukciós portált, hogy így jusson náci könyvekhez, szuronyokhoz, SS-jelvényekhez, egyenruhákhoz vagy hasonló rossz emlék? műtárgyakhoz. Az interneten propagált, rasszizmusról szóló pert két francia csoport, a Zsidó Diákok Uniója (UEJF) és a Nemzetközi Liga a Rasszizmus Ellen (LICRA) kezdeményezte. A francia törvények értelmében törvénybe ütközik eladni vagy propagálni a rasszista jelképeket és tárgyakat, és ez alól – a Tribunal de Grande Instance véleménye szerint – az internet sem kivétel. A párizsi bíróság döntésének megfelelően a Yahoo!-nak pénzbírságot kell fizetnie az UEJF és a LICRA részére, sőt a bíróság felszólította az amerikai céget, hogy tegye hozzáférhetetlenné náci aukciós portálját francia internetezők számára. Bár a bíróság kezdeményezésére létrejött háromtagú szakértői csoport összegzése szerint bizonyos szinten "el lehet torlaszolni" a nem kívánatos honlapot a francia internetezők elől, ez nem oldja meg a problémát. 

A francia, amerikai és angol szakértőkből álló bizottság megállapította, hogy a világhálón "szörfözők" 70 százaléka valamilyen könnyen beazonosítható francia internet-szolgáltatón keresztül jut el az aukciós honlaphoz. "A maradék 30 százalék beazonosítása már nehezebb feladat, mivel olyan nemzetközi szolgáltatókon keresztül érkeznek, mint például az AOL" – véli Francois Wallon, a bizottság francia tagja. A háromtagú bizottság javaslata szerint az aukciós weboldal használóinak minden alkalommal meg kellene adni nemzeti hovatartozásukat, bár ők maguk is elismerik, hogy az elektronikus adatközlésben mindenki olyan adatokat adhat meg magáról, amilyeneket csak akar. 

A Yahoo! ügyvédei viszont azzal érvelnek, hogy lehetetlen lenne kizárólag a Franciaországból érkező látogatókat távol tartani a náci aukciós tárgyaktól, mivel az internet nem ismer országhatárokat. Az internet-üzlet egyik úttörőjének számító cég attól is tart, hogy a mostani francia ítéletre hivatkozva a jövőben külföldről bármikor jogilag megtámadhatókká válhatnak internetes portálokat fenntartó cégek. Vinton Cerf, a szakértői bizottság amerikai résztvevője szerint, akit a világháló egyik atyjaként tartanak számon, az alapvetően nyitott és demokratikus interneten egyes webhelyeket el lehet torlaszolni, ha azonban túl sok ilyen torlasz épül ki, az az egész hálózatot megbénítja. A Yahoo! francia nyelv? portálját ugyan már összhangba hozták a francia törvényekkel, az amerikai testvér-portál azonban csak egy gombnyomásnyira van, ott pedig más szabályozás érvényes. Az amerikai szólásszabadságra vonatkozó törvények mögé bújva így minden további nélkül vásárolható horogkeresztes "birodalmi" zászló vagy neonáci propagandaposzter.

A náci műtárgyak piaca a második világháború befejezése óta multimillió dolláros üzletté vált rengeteg gyűjtővel és eladóval. A militarista náci rezsimből az utókorra maradt tárgyak piaca ma jövedelmezőbb, mint eddig bármikor – állítja a CNN hírcsatorna. Az interneten szinte minden megtalálható és megvásárolható, ami a nácizmus rendszeréhez tartozik, Göring autogramjától kezdve a koncentrációs táborból megmaradt zsidó fogolyruháig. Egyes ritka darabokat, mint például egy SS tiszti szuronyt vagy magas rangú náci katonai érdemrendet akár több tízezer dollárért is kínálhatnak.


Mesél a német erdő

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!