hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Stabil világgazdasági növekedés
OECD-előrejelzés

2000. 11. 25.
Összességében jók a világ gazdaságának kilátásai a következő évben, folytatódik az OECD-tagországok gazdaságának egészséges növekedése, hacsak a magas olajárak közbe nem szólnak – állapítja meg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) hét elején közzé tett jelentése. A következő évben a fejlett országok gazdasága várhatóan 4,75 százalékkal bővül amellett, hogy az amerikai gazdaság növekedése némileg lassul, Európáé stabil marad, a japán gazdaság pedig kissé felpörög. Ezeket a kilátásokat azonban komolyan fenyegetik az egy évvel korábbinál 60 százalékkal magasabb olajárak, vagy a Közel-Keleten folyó események, de akár egy hideg tél is.

A magyar gazdaság fejlődése szempontjából nem közömbös a világ, s ezen belül az OECD-tagországok előmenetele, hiszen hazánk a rendszerváltás óta erősen integrálódott az európai, illetve – a jelenlévő multinacionális vállalatok révén – a világ gazdaságának vérkeringésébe. A kontinensek viadalában az ázsiai válság óta még inkább az USA vezet; Európában a gazdasági növekedés üteme csökkent ugyan az elmúlt két évben, de még mindig egészségesnek mondható. Leginkább aggasztó tény, hogy az eurózónán belül a maginfláció (amely nem számol a magas olajárak miatti inflációs nyomással) az Európai Központi Bank által megszabott 2 százalékos felső küszöb alatt tud-e maradni. Az OECD szerint az eurózóna ez évi növekedési üteme várhatóan lassul, 3,5 százalékról 3,1-2,8 százalékot ér csak el. Ez a trend várható Németországban és Franciaországban is csakúgy, mint az eurózónán kívül, Nagy-Britanniában. Az amerikai gazdaság idei 5,2 százalékos növekedése után a következő két évre 3,5-3,2 százalékot prognosztizálnak.

Az OECD előrejelzését a The Economist brit gazdasági lap túlzottan optimistának tartja, mivel például az ez évi tőzsdei hullámzások már eleve magukban hordják egy esetleges komolyabb gazdasági visszaesés lehetőségét. A magas olajárak növekedést visszafogó hatása is valószínűleg nagyobb, mint ahogy azt az OECD jelentése véli.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!