hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 12. 18. (III/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Háborús kampánycsend

"Tiltakozunk mindenfajta tárgyalás ellen, ez csak a Nyugat soron következő provokációja. Maszhadov egy közönséges bandita, Knut Wollebeck pedig menjen csak haza Norvégiába" – nyilatkozott néhány nappal ezelőtt Vlagyimir Zsirinovszkij a maga keresetlen modorában. A politikus botrányos kijelentései már megszokott jelenségnek számítanak, és általában nem is veszik túlságosan komolyan; most az egyszer azonban nincs kétség afelől, hogy nyilatkozatával az oroszok többsége lényegében egyetért. Oroszország ellenzi a csecsen gerillákkal való tárgyalásokat és a Nyugat közbenjárását a csecsen válságban.

Kubai gyerekdráma

Kétmillió kubai tüntetett pénteken este azért, hogy a Miamiban tartózkodó hatéves Elian Gonzalez kerüljön vissza Kubába – jelentette a Washington Post. A kubai kisfiú édesanyja egy hónappal ezelőtt életét vesztette, amikor az a csónak, amellyel Kubából menekült Amerikába, a nyílt tengeren felborult. Azóta is tart a vita, hogy mi szolgálja leginkább a gyermek érdekeit: ha Miamiban marad kubai rokonai között, vagy ha visszaküldik édesapjához Kubába...

Amerikai turisták veszélyben

Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztető közleményt adott ki múlt szombaton, amelyben óvatosságra inti a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat – jelentette a CNN. A Clinton-kormány vezető tisztviselői szerint "konkrét és hiteles" információ van a birtokukban arról, hogy terroristák merényletekre készülnek külföldön tartózkodó amerikai állampolgárok ellen.

Európa-ház: ki fér bele

Nicole Fontaine, az Európai Parlament francia elnöknője beszédet mond Strasbourgban, az Európai Parlament új épületének avatóünnepségén, balján Jacques Chirac francia elnökkel.     Fotó: MTI

Helyreigazítás

Lapunk 1999. december 11-i számában jelent meg "Elrontott ünnepek" címmel Bánhidi Emese marosvásárhelyi tudósítása. A cikkben Szőcs Géza romániai magyar politikus neve szerkesztőségi elírás következtében tévesen jelent meg. A hibáért az érintett politkus, erdélyi tudósítónk, valamint olvasóink elnézését kérjük.

Belföld

A piramis alapja

Nem kötelezhető helyreigazításra az Élet és Irodalom (ÉS) cím? lap, amiért augusztusi számában többek között ezt írta: "Ez a frakcióhétvége mindenesetre később szakadást okozott a párton belül, és alapjául szolgált annak a ma is élő vélekedésnek, hogy a Fidesz jelenlegi vezetőinek anyagi jólétét a székházakból származó pénzek alapozták meg." A jogerős bírósági ítélet indoklása szerint a lap nem a Fidesz- vezetők anyagi gyarapodásáról közölt állítást, hanem egy arra vonatkozó vélekedés létezéséről írt. Orbán Viktor a keddi ítélethirdetést követően kijelentette, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz.

Parlamenti hitviták

Éles vita zajlott kedden a parlementben a Hit Gyülekezete kapcsán. Reggel Sasvári Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában gyűlöletkeltéssel vádolta a Hit Gyülekezetét. A politikus szerint az SZDSZ-nek állást kell foglalnia a gyülekezettel kapcsolatban, többek között azért is, mert Szent-Iványi István, a külügyi bizottság szabaddemokrata elnöke a Hit Gyülekezetével izraeli zarándoklaton vett részt, illetve a párt szoros kapcsolatot ápol az egyházzal.

Új Nemzeti

"2002. március 15-én nyitó előadás lesz az új Nemzeti Színházban" – jelentette ki lapunknak Egri Gábor, az Új Nemzeti Színház Megvalósítási Iroda Kht. sajtóreferense.

Ellenzéki honatyák kormánypártisága

Mindössze egyetlen egy szavazaton múlott egy állami költségvetéshez benyújtott módosító indítvány sorsa. Nevezetesen arról a fideszes javaslatról van szó, amely a fővárosi és kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásban az utóbbi javári módosítja az arányokat. A szavazás pikantériája, hogy szabaddemokrata képviselők megakadályozhatták volna a Demszky Gábor főpolgármester által előnytelennek, sőt károsnak tartott módosítást, ha szavaznak.

Kiégett a Budapest Sportcsarnok

Szerdán hajnalban hatalmas tűz pusztított a Budapest Sportcsarnokban (BS), a tűzoltók közel három óra alatt fékezték meg a lángokat. Magyarország legnagyobb fedett sportlétesítményének födémszerkezete a hatalmas hő következtében megolvadt, majd teljesen beomlott. Az intézmény tűzjelzői nem voltak bekötve a tűzoltóságra, ezért a portás értesítette a tűzoltókat. A küzdőtér teljesen kiégett, csakúgy, mint az öltözők és a második szint. Az első becslések szerint az anyagi kár 3-5 milliárd forint, személyi sérülés azonban szerencsére nem történt. Romanek Róbert tűzoltó alezredes, az oltás vezetője a Heteknek elmondta: mivel a csarnok tele volt a karácsonyi vásár standjaival, a tűz nagyon gyorsan terjedt, néhány perc alatt az egész küzdőtér lángokban állt. A parancsnok hangsúlyozta: a Budapest Sportcsarnokot nem vásárcsarnoknak tervezték. A tűzoltók egyelőre a tűz keletkezésének okait vizsgálják. Lapzártánkkor nem zárható ki a szándékos gyújtogatás, de a véletlen lehetősége sem. Romanek lapunk kérdésére megjegyezte: rengeteg tűzesetet látott már, de ilyen nagy intenzitásút és ekkora kiterjedésűt még soha. Kiss István, a BS tervezője szerint a tetemes kár ellenére az objektum újjáépíthető. (Hetek)   

Clodo és a cenzúra

Nem Dietmar Clodo nevéhez fűződő szerkezetekkel követték el a magyarországi robbantásos merényleteket – állapította meg két rendőrségi szakértői jelentés is a közelmúltban. A német férfit még tavaly júniusban tartóztatták le robbanószerrel és robbanóanyaggal való visszaélés vádjával, mondván, ő volt az a "bombagyáros", aki pokolgépekkel látta el az alvilágot több leszámolás, például az Aranykéz utcai merénylet alkalmával is. Clodo az elmúlt időszakban több újságnak is adott nyilatkozatot, ezekben ártatlannak vallja magát, sőt a rendőrséget vádolja korrupcióval. Mint mondja, letartóztatásának két oka volt: az egyik, hogy a rendőrségnek gyors sikereket kellett elérni az ügyben, a másik, hogy bizonyos rendőrségen belüli klikkek hírbe akarták hozni a vele korábban üzleti kapcsolatban állt Pintér Sándort.

Hit és értékek

A természetfeletti nyelve

A Szentírás értelmezésének egyik legizgalmasabb területe a különböző jelképekben megfogalmazott üzenetek, a képes beszéd magyarázata. József, majd később Dániel arról híresültek el, hogy meg tudják mondani az emberek álmainak, látomásainak értelmét, le tudják azokat fordítani a fogalmak nyelvére, illetve maguk is álmokat, látomásokat látnak. Számos bibliai próféta és tanító – köztük Jézus is – példázatokban, hasonlatokban, allegóriákban fogalmazták meg mondandójukat (amelyek közül aztán némelyeket megmagyaráztak, másokat pedig magyarázatlanul hagytak ránk). Az ószövetségi zsidó vallás templomi szertartásait a zsoltárok, a próféták, majd az Újszövetség könyvei gyakran értelmezik szimbólumokként, amelyek azt szolgálták, hogy a láthatatlan, természetfeletti törvények, lények, események, elvek működését látható módon megjelenítsék az emberek előtt, s ezáltal természetfeletti erőt szabadítsanak fel az életükben. Néhány ilyen elem a kereszténységben is megtalálható: a vízkeresztség, a kenyér közös megtörése és bor ivása (úrvacsora), a betegek megkenése olajjal, a kézrátevés és más hasonlók. Végezetül: a próféták gyakran nem szavakkal mondták el üzenetüket, hanem – sokszor megdöbbentő – szimbolikus kis "színielőadásokat", "performance"-okat adtak elő, hogy így kommunikálják hallgatóikkal Isten szavát; néha pedig a verbális és e vizuális "módszert" egyszerre alkalmazták.

HÁTTÉR

Autonómiát kaphat Csecsenföld

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a Heteknek a Nyugat és Oroszország kapcsolatainak alakulásáról, a csecsen háborúról és az orosz társadalmat érintő aktuális gazdasági és politikai kérdésekről nyilatkozott a Novosztyi hírügynökségen keresztül. Putyin szerint a csecsen probléma jelentős. A Nyugat az elégtelen információk következtében egyoldalúan képzeli el az ottani eseményeket – fejtette ki az orosz kormányfő lapunknak.

Furcsa puccs

Nem annyira kormányváltásnak, mint inkább eléggé rosszul kivitelezett puccsnak minősíthető, ami az elmúlt napokban Romániában zajlott. Váratlan volt, de talán mégsem. Azt már lassan hónapok óta lehetett tudni, hogy a kormányfőnek előbb-utóbb távoznia kell, mert a Romániát vezető koalíció számára csak valami komoly váltás ad esélyt arra, hogy a mostani kilátásoknál jobban szerepeljen a jövő évi választásokon. Azt is lehetett tudni, hogy a váltással meg kell várni a helsinki csúcsot, hiszen Romániának nyugodt, kiegyensúlyozott politikai viszonyokat kell felmutatnia, hogy elérje, elkezdjék vele is a csatlakozási tárgyalásokat. De az azért mégiscsak meglepő volt, hogy a csúcs után alig két-három nappal máris kirobban a hatalmi harc Bukarestben.

A szabadságot nem elnyomni, hanem ünnepelni kell

"Vallásszabadság, társadalom és a hatalom" címmel rendezett egész napos konferenciát a Hetek és a Teljes Evangéliumi Diák- és Ifjúsági Szövetség december 15-én a Margitszigeti Danubius Grand Hotelben.

Matolcsy: lehetséges a hét százalékos növekedés

Most kezdődik a kormányzás második szakasza, s ehhez új típusú gazdaságpolitikára van szükség. A stratégia elkészült, most a programok megvalósításán van a sor – jelentette ki Matolcsy György gazdasági miniszterjelölt. A gazdasági bizottság előtt mondott beszédében azt is leszögezte, hogy a konfliktusok helyett partneri kapcsolatokat kíván kiépíteni az üzleti szektorral. Hangsúlyozta, hogy nincsen fél vagy negyed gazdaságpolitikai fordulat, miniszterként folytatja a már megkezdett irányt. A változás annyi, hogy gyakorlatiasabb lesz a tárca vezetése, ténylegesen működő programokat készítenek. Matolcsy elmondta, Orbán Viktor felhatalmazta őt arra, hogy a jövőt a megálmodott irányba terelje.

Gázár-csapda

Az amerikai tőzsdék vegyes képet mutattak a héten, csakúgy, mint a megjelent makrogazdasági adatok. Az inflációs adat a vártnál kedvezőbben alakult, megugrott viszont a kiskereskedelmi értékesítés növekedése, és ismét rekordhiányt mutat a fizetési mérleg. A Dow Jones kis ingadozások után 1,4 százalék plusszal zárt, míg a NASDAQ a keddi –2,5 százalékos megingás után szerdán újra történelmi rekorddal zárta a kereskedést. A frankfurti tőzsde közel két százalékos emelkedéssel díjazta a vártnál kedvezőbb német GDP-adatot, míg a BUX értéke az utóbbi hetek meredek emelkedése után 0,5 százalékkal került alacsonyabb szintre előző heti záróértékénél. Újra negatív hírek kapcsán került a középpontba a Mol részvénye: a kormány bejelentette, hogy január elsejétől nem lesz gázáremelés, júniustól pedig csak 12 százalékos emelés lesz, ez pedig igen érzékenyen érinti a gázüzletág eredményességét. A bejelentés hírére a papír azonnal 8 százalékot veszített értékéből, emiatt 10 percre fel is kellett függeszteni kereskedését. Szép profitot hozott azonban az OTP-részvény, a hét elején 14 ezer forintot is elért a papír. A kisbefektetők a jegyzésből származó részvényeiket értékesítették, s mivel ez eladási hullámot váltott ki, ezután újra erősödött a papír, heti szinten 6,4 százalékos emelkedést eredményezve.

Álláskeresés az interneten

Ha elvesztette munkahelyét, és munkát keres, információkra van szüksége, akkor lépjen be a Magyar Internet ÁllásCentrum honlapjára, ahol ingyen kereshet állást, illetve adhat fel álláshirdetést. A www. allascentrum.hu honlapon munkakör, -hely, és -idő, valamint személyi tanácsadó szerint vannak csoportosítva a lehetőségek. A munkaterület szerinti csoportosításnál kiderül, hogy a pénzügyi igazgatótól kezdve a betanított munkáson át a részidős diákmunkákig mindenféle munkalehetőség megtalálható. Jelenleg 550 állásajánlat van az adatbázisban.

Jó adó tanácsok

Itt az idő, hogy a vállalkozók számvetést végezzenek az éves eredményükről, jövedelmükről. Sokan most jönnek rá, hogy nem használták ki az adótörvény adta lehetőségeket. Nekik jelenthet segítséget néhány most következő ötlet, ami legális módon biztosíthatja az adó csökkentését.

Felkészültünk a Y2K-ra

Magyarországon továbbra is csekély az esélye annak, hogy jelentős zavar lépjen fel a 2000. évi dátumváltás miatt. A gazdaság minden szférájában kellő komolysággal kezelték az ügyet és jelentős invesztíciókat eszközöltek kivédésére. A stratégiai fontosságú cégek a teszteléseken is túl vannak, és megerősített ügyelettel várják majd az újév beköszöntét. Viszont tovább bonyolítja a millenniumi dátumváltással kapcsolatos helyzetet, hogy új vírusok várhatók, melyek december 31-én éjfélkor aktivizálódnak, és ha fel is készült valamely szervezet a 2000. év problémájára, ha nem ismerik fel őket, nagy galibát okozhatnak.

Horvátország a jövő kapujában

Franjo Tudjman horvát elnök halálával Horvátország egy demokratikusabb úton indulhat el. A nyugati sajtó egyértelműen kifejezi reményét, hogy az autokrata, nacionalista elnök után a jövő év elején esedékes parlamenti választásokon és az azt követő elnökválasztáson a mostani ellenzék kerül hatalomra, de mindenképpen olyan kormányzat, amely szakít az eddigi Nyugat- és Európa-ellenes, túlfűtött nacionalista politikával. Tudjman elnök ugyan megvalósította a horvát nemzet ezer esztendő óta élő függetlenségi álmát, de eközben a demokratikus változások megtorpantak. Horvátország diplomáciailag elszigetelődött, gazdasága alaposan lemaradt az azonos eséllyel induló Szlovéniától és Magyarországtól is, olyannyira, hogy déli szomszédunk nem részesedik uniós fejlesztési segélyekből, sőt a NATO- vagy az uniós tagság terve fel sem merült. Horvátország mára teljesen elszigetelődött a nemzetközi pénzügyi szervezetektől, Nyugat- és szerbellenessége pedig riasztóan hat a tőkére. Több éves tárgyalások után sincs áttörés WTO-tagságával kapcsolatban.

KÁVÉSZÜNET

Lekvár Dezsőnek

Pár nap, és újból itt a karácsony. A legtöbb családban ilyenkor, az előkészületek idején van a legkevesebb idő egymásra, különösen a kisebbekre. Mindegyikünk jól jár, ha bevonjuk gyermekeinket a lehető legtöbb foglalatosságba, hiszen számukra a közös készülődés örömteli tevékenység: legalább annyira – ha nem jobban – élvezik ugyanis a közös alkotómunkát, mint a végeredményt. S nem utolsó sorban ettől válik számukra élménnyé az ajándékadás. Az a legfontosabb az ajándékban, hogy tükrözze figyelmességünket, legyen ízléses és személyre szóló, és nem szabad elhanyagolni a csomagolást sem.

Fagyos örömök

Miután jó néhányszor feltápászkodott, elődünk pár ezer évvel ezelőtt felismerte a jég haladásban kifejtett jótékony hatását is. Éles csontot kötözött a talpára, majd ebből rövidesen megszületett az első csontcsúszka, ami a mai korcsolya ősének tekinthető. Először egy szöges vég? bottal hajtotta magát, majd használt "vitorlát" is, végül az egyre tökéletesebb korcsolyákhoz elég volt a mozgás és a lendület. A régészek szerint a középkorban, főleg Európa északibb tartományaiban már kifejezetten közkedvelt és elterjedt volt. A XVII. században megjelentek a fakorcsolyák, száz évvel később pedig a fatalpakra már vékony vassínt is erősítettek. A korcsolyák folyamatos tökéletesítésében a hollandok jártak az élen.

Citromfej és körteáll

A századelő magyar női művészeti mozgalma "Új nyolcak" néven, 1931. október 31-én mutatkozott be először a hazai közönségnek. A lelkendező és pocskondiázó (lásd a címet!) kritikák abban egyetértettek, hogy a magukat "piktorínáknak" nevező művésznők bátorság és erőteljesség tekintetében nem maradtak el a férfiaktól.

A klubok társadalma

Angliát számos sztereotípia övezi. Nevük hallatán a többségnek legfeljebb az ötórai tea, a már-már hagyományos angol hidegvér és az esős időjárás jut eszébe, de néhány szerencsésnek megadatik, hogy megláthatják az ilyen és ehhez hasonló képzetek cáfolatát. Közéjük tartozik a 43 éves, angol–magyar szakos tanár, Gedeon József, aki a British Council posztgraduális ösztöndíjasaként több hónapot tölthetett el a régióban. Ennek apropójaként, megfigyelései alapján született meg, s kerül most a boltokba A brit oroszlán hétköznapjai cím? könyve, amely romba dönti az összes britekkel kapcsolatos sztereotípiát, és bepillantást enged egy működőképes demokrácia mindennapjaiba.

Francia választás

Hazánkban az autótulajdonosok jó része németorientált – nem is ok nélkül, hisz ezen autók minősége és értékállósága jó. Tudják ezt az autótolvajok is, ezért megfontolandó alternatívaként érdemes autóvásárlás előtt kipróbálni az új Peugeot 406-ost. A PSA csoport 1974-ben jött létre, miután a Peugeot S. A. felvásárolta a Citroen részvényeinek 90 százalékát. A PSA élén – melyben a mai napig is részvénytöbbséggel bír a Peugeot család – egy erőskez? és magabiztos vezető, Jean-Martin Folz áll, akinek irányítása alatt olyan modellek gurultak le a futószalagról, mint a 36. számunkban tesztelt 206-os, a jövőre forgalomba kerülő 607-es luxus limuzin, vagy jelen számunk tesztautója, a 406-os 2.0 Suprème.

Veni, vito , vici

Gottlieb Daimler 1896-ban, 10 évvel az első automobil után építette meg első teherautóját 1,5 tonnás hasznos terhelhetőséggel, a kor tudásának megfelelő elsőrangú technikával és minőséggel. A Daimler-Chrysler csoport által gyártott Vito szintén nem egy "mai gyerek", hiszen kategóriájában már 1996-ban az év haszongépjárművének választották. Amiért mégis érdemes szemügyre venni, az az új fejlesztés? dízel erőforrás, amely három teljesítménylépcsőben, 82, 102 és 122 lóerőben jelenik meg.

Mellbevágó biztonság

A statisztikák szerint az autókban elhelyezett életmentő szerkezetek közül a biztonsági öv áll az első helyen 50 százalékos hatásfokkal, ezt követi a légzsák 20 százalékkal. Ezek aktiválódása esetén 70 százalékkal több az esély egy esetleges súlyos baleset következményeinek mérséklésére, mint mindenféle védelem nélkül. Akik azt hiszik, hogy ütközés esetén kezükkel, lábukkal ki tudják támasztani magukat, azok gondoljanak arra, hogy 50 km/h sebességgel ütközni olyan, mintha a harmadik emeletről lépcső és lift hiányában távoznánk. Valóban okozott már halálos sérüléseket a biztonsági öv, az arány körülbelül 1:5000-hez, de a többi 4999 baleset esetében életet mentett, vagy súlyos sérülések helyett csak könnyebbek történtek. Az Euro NCAP ütközési tesztjein szokásos 64 km/h sebességű, ütközéskor fellépő, mellkasra ható erők – hagyományos biztonsági övek esetében – okozhatnak bordatörést, vagy belső sérüléseket (főleg idősebb embereknél), ezért ma már minden magára és vásárlóira adó autógyár korszer? övfeszítővel és överőhatárolóval kiegészített biztonsági öveket szerel az új gépkocsikba. Légzsákokat a 80-as évek közepe óta építenek be rendszeresen, ami akkor még extra volt, ma már a legtöbb új autóban alapfelszerelés.

Történelmi ütközetek

Brüsszelben megrendezésre került a jövőévi Európa-bajnokság ünnepélyes sorsolása. A tizenhat csapatot négy négyes csoportba húzták. A 2000-es kontinensviadal az első, de nem az utolsó közös megrendezés? torna a futball történetében. A helyszín ugyanis Belgium és Hollandia.

Rivaldo az esztendő sztárja

A Barcelonában megjelenő Sport cím? napilap szerint a város sztárcsapatában játszó brazil Rivaldo kapja a France Football magazin hagyományos Aranylabdáját, amelyet minden évben a legjobb, Európában szereplő labdarúgónak ítélnek oda. A világbajnoki ezüstérmes Rivaldo idén Copa America-diadalra vezette hazája válogatottját, az FC Barcelona színeiben pedig spanyol bajnoki címet nyert.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!