hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 11. 30. (V/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tömeg-gyilkosok kilőve

A héber "szikul hamemukád" magyarul annyit tesz: "koncentrált megsemmisítés". A kifejezés olyan katonai akciót jelöl, amely Izrael által keresett terroristák megsemmisítését célozza, miközben ügyel arra, hogy a katonai akció következtében a polgári lakosság körében ne legyen áldozat. Angolra leginkább a "targeted killing" kifejezéssel szokás fordítani, amely "célzott gyilkosságot" jelent, ám ez nem adja vissza a fogalmak pontos tartalmát. Az emberijog-védő szervezetek, az Európai Unió vezetői és az egyes európai államok kormányfői, így különösen Belgium, Franciaország, Anglia és Dánia vezetői éles bírálattal illetik Izraelt emiatt. Izrael állama ugyanis, mellőzve a jogi felelősségre vonást, katonai eszközökkel intézi el a célzott személyeket.

Idősebb Bushra keresztet vetettek

Magyarország demokratikus átalakulása és a NATO-csatlakozás ügyében végzett tevékenysége elismeréseként a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje a Lánccal kitüntetést, a nem hivatalban lévő államfőknek adható legmagasabb elismerést kapta idősebb George Bush, az Egyesült Államok volt elnöke. 

Amerika bekeményít

Elesett az első amerikai katona Afganisztánban: a harminckét éves Johnny Michael Spann a mazari Sarifban kitört börtönlázadás során vesztette életét. A múlt hét sikeres katonai akcióinak köszönhetően Afganisztánban már csak a déli területeken fekvő Kandahár városa maradt tálib kézen. "Azt mondtam korábban: az egyik célunk, hogy kifüstöljük, megfutamítsuk és az igazságszolgáltatás elé állítsuk őket. Kifüstöltük őket. Megfutamodtak. Most pedig felelősségre vonjuk őket. Annak idején azt is mondtam, hogy célunk elérése érdekében bármilyen eszközt igénybe fogunk venni – és pontosan ez az, amit tenni szándékozunk" – nyilatkozta az eredmények kapcsán hétfőn George W. Bush amerikai elnök, aki a jelek szerint máris azon töri a fejét, ki legyen a terrorizmus ellen meghirdetett háború következő célpontja. 

Kelet-Európában terjed leggyorsabban az AIDS

A Szovjetunió utódállamaiban és Kelet-Európában nő a leggyorsabban a HIV-fertőzöttek aránya. Becslések szerint 2001 végéig egymillió ember fertőződik meg az AIDS-betegséget okozó HIV-vírussal – olvasható a UNAIDS, az ENSZ AIDS-szel foglalkozó csoportjának éves jelentésében. A HIV-fertőzések száma a kelet-európai térségben nagyobb mértékben növekszik, mint bárhol másutt a világon – állapítják meg a szerzők. Ez a tény indokolta a UNAIDS döntését, hogy idei jelentését Moszkvában teszi közzé. 

Kámforrá vált biológus

Rejtélyes körülmények között eltűnt egy harvardi molekuláris biológus. Don Wiley ismert biokémikus, biofizikus professzor eltűnése azért rázta meg a közvéleményt, mert kutatási területe a vírusos fertőzésekre adott immunválasz volt, az utóbbi időkben pedig olyan rendkívül fertőzőképes vírusokkal foglalkozott, mint az AIDS, az Ebola, a herpesz vagy az influenza. 

Belföld

Nagyobb hazugság jobban hat

A Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt körül kirobbantott botrányok ismét ráirányíthatják a figyelmet egy jól bevált kommunikációs fogásra, melyet a politikatudomány "negatív kampány" néven ismer. A lapunknak nyilatkozó kormánypárti képviselő cáfolta a negatív kampány indításának vádját. 

Ide veled, régi kardunk

Szakértők szerint a hidegháború megszűnése óta a világ országai újabb és újabb, addig nem ismert biztonságpolitikai kihívásokkal találják magukat szembe. Jó példa erre a szeptember 11-én az USA ellen végrehajtott terrorcselekmény, amely után világossá vált: az etnikai feszültségek mellett egyre inkább a kulturális és vallási törésvonalak mentén alakulhatnak ki fegyveres konfliktusok. Bár az USA most nem kért Magyarországtól – mint NATO-tagtól – konkrét katonai segítséget, azonban felmerül a kérdés: mi lesz, ha a jövőben ez egy más katonai összecsapás során megtörténik? Mit kell, illetve mit tudunk mi magyarok nyújtani az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének?

Hegedűs a háztetőn

Ordítozással tarkított vita során igeellenesnek és a református hitvallással összeegyeztethetetlennek nyilvánította ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkésznek egy korábbi antiszemita újságcikkét a református zsinat. A mintegy 25 százalékos kisebbségben maradt idősebb Hegedűs Lóránt dunamelléki püspök kivonult az ülésről. A döntéssel tovább mélyült az egyházon belüli ellentét a Dunamelléki Egyházkerület vezette MIÉP-szimpatizáns és a nem MIÉP-szimpatizáns reformátusok között.

Gyerekrabszolgák a szexiparban

A gyermekek üzleti céllal történő szexuális kihasználása – gyerekkereskedelem, pornográfia, prostitúció – világszerte növekvő méreteket ölt, amiben komoly közvetítő szerep jut az internetnek is. Az iparág felfutása egyrészt a mind inkább növekvő, fizetőképes keresletnek köszönhető, ami a fejlett országokban különösen jelen van, másrészt a kínálatot elsősorban tápláló szegénységnek. 

A Rádió aktívan sugároz

A hatályos médiatörvény értelmében azonnal be kellene vonni a Pannon Rádió frekvenciaengedélyét, mivel tulajdonosi szerkezetéből egyértelműen kiderül, hogy egy politikai párt – nevezetesen a MIÉP – befolyása alatt áll, ez pedig ellenkezik a jogszabályokkal. A rádiót működtető Gidó Média Kft.-nek huszonhat százalékos tulajdonosa a Bocskai Szabadegyetem, melynek alapítója Csurka István, a MIÉP elnöke, továbbá a Gidó Média Kft. tagja Bogdán Emil, a MIÉP parlamenti képviselője. 

Defektet kaphat a Defend

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést kedden két szocialista képviselő a BRFK-n a Magyar Posta Rt. Defend Kft.-ben történő tulajdonszerzése miatt. A Juhász Ferenc és Molnár Gyula képviselők által szignált feljelentés szerint a postának a Defend Kft.-vel kötött szerződései, illetve tulajdonszerződései minden esetben előnytelenek voltak. 

A lobbizás bevett Európában

A Nemzetközi Lobbisták Egyesülete kiállt Medgyessy Péter mellett. Sajtóközleményükben leszögezik, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje által korábban végzett lobbitevékenységgel kapcsolatban semmiféle etikai vagy jogi szabálytalanságról nem tudnak. Az egyesület elnöke a Heteknek elmondta: nem politikai, hanem szakmai okokból tartották fontosnak véleményük közzétételét, ugyanakkor nyilvánvalónak tartják, hogy a szocialista politikus ellen indított támadás a közelgő választásokkal függ össze. 

Hit és értékek

Egyre több a mártír

A világ lakosságának jó része hátrányt, sokszor komoly bántalmakat kénytelen elszenvedni vallási meggyőződése miatt – derül ki az amerikai külügyminisztérium nemrég közzétett éves jelentéséből, amely 195 országban vizsgálja a vallási és lelkiismereti jogok érvényesülését. 

Holokauszt-kárpótlás: még ráér?

Magyarország, amely a náci Németország csatlósaként vett részt a második világháborúban, harminc, azaz 30 ezer forintnyi kárpótlást ítélt volna meg a holokausztot túlélő, hazájukba visszatért zsidóknak. Az Alkotmánybíróság (AB) határozata után azonban folytatódnak az érdekegyeztető tárgyalások a zsidók képviselete, a Mazsihisz és a kormány között, ugyanis az AB az összeget egyértelműen jogsértőnek találta, határozata szerint a parlamentnek újra kell tárgyalnia az ügyet, méghozzá sürgősséggel. "Az idő sajnos nekik dolgozik – mondja Tordai Péter, a Mazsihisz elnöke. – Ötvenhét év telt el. Lassan nem lesz kit kárpótolni." 

Boszorkányvírus pedig nincs?

Nagy visszhangot váltott ki a Hetekben megjelent Harry Potter-kritika (Boszorkányvírus gyerekeknek, 2001. november 9.). Nemcsak olvasói levelek érkeztek szerkesztőségünkbe, hanem cikkünk nyomán a vitáról beszámolt többek között a TV2 esti híradója, a Tények, a Duna TV, és címoldalon a Színes Mai Nap is. Az aggodalmakat szeretném eloszlatni: nem azért foglalkoztam az angol mesesorozattal, hogy a könyv vagy a belőle készült film betiltását követeljem. Célom csupán annyi volt, hogy az utóbbi hetekben Magyarországon is teljes lendülettel beindult Potter-kultusszal kapcsolatban a keresztény idealizmus szemszögéből felvessek néhány észrevételt. A szerkesztőségünkhöz érkezett Potter-párti levelek alapján ezeket a megjegyzéseket szeretném most kiegészíteni.

HÁTTÉR

Indul a muembergyár

Világszerte vihart kavart a Massachusetts állambeli Advanced Cell Tech-nology (ACT) nevu magáncég vasárnapi bejelentése, mely szerint sikerült emberi embriót klónozniuk. A bejelentés újjáéleszti a félelmeket, hogy a "szép új világ", az egyforma kis emberkék eloállítása sincs már talán nagyon messze. Bár a technikai megvalósítás még mindig a távoli jövo részének tunik, a mostani siker jelentos elorelépésnek tekintheto ezen az úton. A félelmek legfobb forrása, hogy hol is van tulajdonképpen a határ, mik az ossejtkutatás és a klónozási technikák alkalmazásának korlátai.

Távozik a CIB Bank vezetője

Zdeborsky György, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója a múlt hét végén bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani 2002. március végén lejáró szerződését. A hivatalos indoklás szerint Zdeborsky "kevesebb kötöttséggel járó szakmai munkában kívánja hasznosítani tapasztalatait". Zdeborsky tizenhárom éve áll a CIB Bank élén; ebben az időszakban a CIB a nemzetközi vállalatok exkluzív kis bankjából Magyarország negyedik legnagyobb és második legnyereségesebb univerzális bankjává fejlődött. A külföldi tulajdonú pénzintézetek közül szinte egyedüliként magyar menedzsment irányítása alatt álló bankot a mértékadó Euromoney magazin az elmúlt években ötször választotta Magyarország legjobb bankjává.

Elbocsátási hullám a sikerágazatokban

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint a világgazdaság növekedésének lassulása hazánkat is elérte, és emiatt valóban érezhető a vállalatok pesszimistább hangulata, amely hasonló az orosz válság idején tapasztaltakhoz. Visszaesett a hazai GDP és az ipari termelés, ennek ellenére a GKI nem számít drámai elbocsátási hullámra, bár az eddigi sikerágazatokban dolgozók körében már érezhető a leépítés. 

Lehallgat az APEH

Törvény adta joga van az APEH-nek, hogy a telefontársaságoktól részletes számlát kérjen, ha az a gyanú merül fel, hogy magánbeszélgetést számolt el a vállalkozó. A közfelháborodást kiváltó intézkedés gyenge pontja ugyanakkor a bizonyítás: a telefonszámok halmazából vajon milyen eljárással lehet bizonyosan állítani, hogy magán- vagy üzleti céllal történt a beszélgetés? 

Már hamisítják az eurót

304 millió európai polgár lesz kifosztva január elsejétől – legalábbis a megszűnő nemzeti valutájához kapcsolódó illúzióktól. A tizenkét ország valutájának megszűnése más-más oldalról érinti az utca emberét és a politikusokat, közgazdászokat. A vezetők feje inkább azért fő, hogyan bonyolítsák le zökkenőmentesen a történelmi átállást, illetve azon, mit kezdjen az elrabolt és hamisított eurókkal, az átlagpolgárok némelyike pedig azon igyekszik, hogy "eltüntesse" a párnából a fekete pénzeit. 

Európa: ha én gazdag lennék

Az Európai Bizottság nemrég közzétett Versenyképességi jelentése feketén fehéren kimutatja, hogy az elmúlt 25 évben még soha nem volt ilyen nagy különbség az amerikai és az európai életszínvonal, valamint a két régió gazdasági növekedése között. Az EU gazdasági teljesítményének mélyrepülésén érdemben az Atlanti-óceán mindkét partján beköszöntött recesszió és a terrorhullám sem változtatott.

Túlértékeltek az európai részvények állítja a Goldman Sachs

Vegyesen mozogtak a világ tőzsdeindexei a hálaadás napja miatt lerövidült elmúlt kereskedési héten. Amerikában a technológiai papírok árai tovább emelkedtek, míg a hagyományos papírok indexe, a Dow Jones stagnált. 

Nincs közös nyelv Magyarországon

Ray Cooney angol színpadi szerzőnek van egy mindenki által közismert darabja: A miniszter félrelép. Több mint félmillióan látták Magyarországon a belőle készült magyar filmet. Ebben a változatban van egy mondat, ami az eredetiben nincs benne, s a miniszter titkárának édesanyja mondja (mit mondja: üvölti) a gangon – miközben fia az Astoria Szállóban próbálja kihúzni miniszterét a slamasztikából. Szóval a mondat így hangzik: "Mocskos politikusok, elraboltátok a fiamat!" 

Irigylem Karl Pfeifert

Ha az ellenségeim dicsérnek, akkor hibáztam. Nem tudom hirtelenjében, melyik történelmi nagyság mondotta ezt, de igaza volt. Szintúgy igaz, hogy igen helyesen cselekedhettem, ha ellenségeim szidalmaznak érte.

KÁVÉSZÜNET

Lory B., egy dallamos Tanár

Lory B., Pestlőrinc egykori hírhedt figurája, aki a "gengszter rap" révén a kilencvenes évek derekán vált közismertté, az utóbbi években jócskán visszavett magából. Életmódja és zenéje csöndesebbé, ha úgy tetszik, kifinomultabbá vált – idei korongja, a Végítélet, különleges meglepetést okozott azok számára is, akik nem kifejezetten tartoznak a régi stílus hívei közé. Lory most is nagy munkában van: legközelebbi CD-je várhatóan a jövő év elején jelenik meg, s készül valamivel karácsonyra is. 

Mégis élünk

Mégis élünk címmel kerül megrendezésre Salamon Pál író, a világhír? Sorel-ház és más népszerű művek alkotójának szerzői estjére Balatonfüreden a Keresztény Kulturális Központban december 4-én, kedden 18 órától. Közreműködik Edelényi János, filmrendező.

Süteményrecept gyesen lévő anyukáknak

Távolítsuk el a plüssmacit a sütőből, és melegítsük a sütőt 160 fokra. Gáz felett olvasszunk meg 10 dkg margarint. Ismét távolítsuk el a plüssmacit a sütőből, és erélyesen szóljunk rá Öcsire: "Nem szabad, Öcsi!"

Harlem Budapesten

A gospelzene koronázatlan királynője, Queen Esther Marrow volt a sztárvendége a héten Budapesten vendégszereplő világhír? Harlem Gospel Singers zenekarnak.

Magyar focisták, külföldi győzelmek

Lisztes Krisztián és Dárdai Pál nevét sokat hallhatják mostanában a labdarúgást kedvelők. A két magyar játékos az egyik legerősebb európai bajnokságban, a német Bundesligában próbálja megmutatni, hogy akad még olyan magyar focista, aki magasabb szinten is képes megállni a helyét. Ha már válogatott nincs is.

A Mikulás könyveszsákjából

Gulliver, Marco Polo, Twist Olivér és Háry János

Fut a szekér Veszprémben

A német Magdeburg legyőzésével óriási lépést tett a Fotex Veszprém együttese nem csak csoportból való továbbjutás, de talán a kézilabda Bajnokok Ligája döntője felé is. A nagyszer? formában játszó veszprémiek közül külön ki kell emelni Sterbik Árpád kapust, aki – ahogy mondani szokták – fog, mint a festék.

Magyar pólós sikerek a medencében

A hétvégén nyolc ország tizenkét városában vetélkedett Európa negyvennyolc legjobb vízilabdacsapata. Nagy öröm számunkra, hogy mindhárom európai kupasorozatban (BL, KEK, LEN-kupa) érdekeltek vagyunk, s csapataink mindegyike a negyeddöntőkbe is tovább jutott. A Bajnokok Ligájában (BL) a Honvéd idehaza fogadta a Posilippio Napoli szupercsapatát, amelyet Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás személyében két olimpiai bajnok idegenlégiósunk is erősít.

Táncos illemtan

A kerettanterv idén már előírja a tánc és dráma tantárgy oktatását középiskolák számára. A tárgy megtartásának módja viszonylag kötetlen, akárcsak az etikáé, iskola válogatja, hogy miként és a tárgyon belül mit oktat diákjainak. A drámát irodalomtanárok tanítják, a táncot pedig tánctanárok – ellenben vannak iskolák, ahol ez utóbbit videovetítés segítségével próbálják meg tolmácsolni a diákoknak. Székely Attilát, a Móricz Zsigmond Gimnázium tánctanárát arról faggattuk, mi a nevelési céljuk a tánctanóráknak. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!