hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A lobbizás bevett Európában

2001. 12. 02.
A Nemzetközi Lobbisták Egyesülete kiállt Medgyessy Péter mellett. Sajtóközleményükben leszögezik, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje által korábban végzett lobbitevékenységgel kapcsolatban semmiféle etikai vagy jogi szabálytalanságról nem tudnak. Az egyesület elnöke a Heteknek elmondta: nem politikai, hanem szakmai okokból tartották fontosnak véleményük közzétételét, ugyanakkor nyilvánvalónak tartják, hogy a szocialista politikus ellen indított támadás a közelgő választásokkal függ össze. 

Morenth Péter, a Nemzetközi Lobbisták Egyesülete elnöke lapunknak kijelentette: az egyesület semmilyen politikai erőhöz nem kötődik, a Medgyessy Péterrel kapcsolatban felmerült kormánypárti gyanúsítgatásokra a lobbiszakma jó híre érdekében reagáltak. "Magyarországon a lobbiszakma zárt és viszonylag szűk, ezért tudnánk arról, ha olyan jogi vagy etikai problémák merültek volna fel Medgyessy cégével kapcsolatban, melyekkel a Demokrata, illetve a Magyar Nemzet cím? lapokban vádolták meg" – nyilatkozta a Heteknek Morenth. A szervezet állásfoglalása szerint a lobbizás az Európai Unióban és a fejlett országokban bevett és elismert tevékenység. Az egyesület sajnálatosnak érzi, hogy Magyarországon ehhez a fogalomhoz pejoratív felhangok társulnak. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének személyével és az általa korábban irányított gazdasági társaság szerződéseivel kapcsolatban visszautasítják, hogy az üzletviteli tanácsadás, a gazdasági érdekérvényesítés egyfajta negatív, a gazdaságra és a társadalomra káros tevékenységként jelenik meg a nyilvánosság számára. 

Morenth kijelentette: kifejezetten károsnak ítéli, hogy a magyar közbeszédben az elmúlt évek során a lobbizáshoz számos negatív tartalmi elem társult, a közelmúltban pedig a "befolyással üzérkedés" büntetőjogi kategóriája és a lobbizás közé is egyenlőségjel kerülhetett. A lobbisták sajnálatosnak tartják, hogy a törvényalkotási folyamatból kimaradt lobbitörvény előterjesztése helyett a lobbizás megítélésében a választási kampány pillanatnyi pártérdekei kerülnek előtérbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!