hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Táncos illemtan

2001. 12. 02.
A kerettanterv idén már előírja a tánc és dráma tantárgy oktatását középiskolák számára. A tárgy megtartásának módja viszonylag kötetlen, akárcsak az etikáé, iskola válogatja, hogy miként és a tárgyon belül mit oktat diákjainak. A drámát irodalomtanárok tanítják, a táncot pedig tánctanárok – ellenben vannak iskolák, ahol ez utóbbit videovetítés segítségével próbálják meg tolmácsolni a diákoknak. Székely Attilát, a Móricz Zsigmond Gimnázium tánctanárát arról faggattuk, mi a nevelési céljuk a tánctanóráknak. 

A táncórákban burkoltan el vannak rejtve azok az illemtani, etikai szabályok, melyeknek elsajátítása a középiskolás diákok számára már igencsak időszer? lenne – válaszolja kérdésünkre Székely Attila tánctanár. Ellenben ha az illemre nyíltan – akár egy osztályfőnöki óra keretén belül – hívnánk fel a figyelmet, azt a fiatalok kapásból nem fogadnák el. Székely Attila tapasztalatból állítja, burkoltan sokkal többet lehet elérni, mint ha szabályokra hivatkoznánk. A táncórák jó teret adnak arra, hogy a fiatalok még a felnőtté válást megelőzően fölelevenítsék a nemek közötti különbségek viselkedésbeni szabályait, főleg mivel manapság a két nem közötti határvonal egyre látványosabban elmosódik mind öltözködés, mind magatartás tekintetében. Mint mondja, a tinédzserek annyira "elamerikanizálódtak", az őket körülvevő világ annyira elszemélytelenedett, hogy újra rá kell vezetni a fiatalokat az egymásrautaltság érzésére, a kötött személyes kontaktusra, amit a társastánc egy kulturált formában közvetít. A Móriczban részben a táncóráktól remélik a pedagógusok, hogy ez a nemzedék is elsajátít majd olyan hétköznapi szabályokat, mint a köszönés, vagy azt, hogy a hölgyeket előre szokás engedni. (Sz?cs Emese)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!