hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elbocsátási hullám a sikerágazatokban

2001. 12. 02.
Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint a világgazdaság növekedésének lassulása hazánkat is elérte, és emiatt valóban érezhető a vállalatok pesszimistább hangulata, amely hasonló az orosz válság idején tapasztaltakhoz. Visszaesett a hazai GDP és az ipari termelés, ennek ellenére a GKI nem számít drámai elbocsátási hullámra, bár az eddigi sikerágazatokban dolgozók körében már érezhető a leépítés. 

A vállalatok mintegy 2700 fővel több embert bocsátottak el januártól októberig, mint egy évvel korábban, és csak októberben ezerrel magasabb volt ez a szám, mint tavaly. A számok egyfajta elbocsátási hullámra engednek következtetni. Különlegessége – mondta Hegedűs – az, hogy most a korábban megszokottól eltérően nem az észak-magyarországi és alföldi területek vezetik az élmezőnyt, hanem inkább a dinamikusabban fejlődő nyugat-dunántúli megyékben (Fejér, Győr, Vas) és Budapest vonzáskörzetében volt jellemző a termelés-visszaesés. Nem véletlen, hiszen ezekben a régiókban koncentrálódnak az exportra termelő vállalatok, s a világgazdasági visszaesést elsősorban ezek a cégek érzékelik. Mégsem drámai a helyzet, hiszen ezek az erős vállalatok várhatóan kezelni tudják az új helyzetet. Mindenesetre bizonyos szakmák esetében jelentősebb leépítésre is fel kell készülni. Hanyatlás mutatkozik a villamos gépek, a számítástechnikai berendezések terén, a gépkocsigyártásban és az energetikai ágazatban is. 

A belső piacokat kielégítő szolgáltatásoknál kisebb mértékűek lesznek a létszámleépítések. A kis- és középméret? vállalkozásoknál, akik főként a hazai piacra termelnek, piacbővülés várható.


Depressziós nagyvállalatok

Az orosz válság óta nem volt ilyen alacsony szinten az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet által készített konjunktúraindex. A döntően exportra termelő vállalatok között erős a bizonytalanság, amit főként a világ, és azon belül Európa gazdaságának lassulása táplál. Az üzleti bizalmi index javulása jövő év második felében várható.

Ugyanakkor enyhén javult az elmúlt hónapban a kis-és középvállalatok közérzete. Az optimistább helyzetértékelés mögött a belföldi kereslet élénkülése áll, amit elsősorban a kilátásba helyezett bér- és nyugdíjemelés generál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!