hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lory B., egy dallamos Tanár

2001. 12. 02.
Lory B., Pestlőrinc egykori hírhedt figurája, aki a "gengszter rap" révén a kilencvenes évek derekán vált közismertté, az utóbbi években jócskán visszavett magából. Életmódja és zenéje csöndesebbé, ha úgy tetszik, kifinomultabbá vált – idei korongja, a Végítélet, különleges meglepetést okozott azok számára is, akik nem kifejezetten tartoznak a régi stílus hívei közé. Lory most is nagy munkában van: legközelebbi CD-je várhatóan a jövő év elején jelenik meg, s készül valamivel karácsonyra is. 

— Amikor Lory B.-ről beszélünk, elkerülhetetlen, hogy a Ganxta Zolee és a Kartel szóba ne kerüljön, amelynek te az egyik frontembere voltál. Menynyiben különbözik a most játszott zenéd az akkoritól?

— Amikor Zolival elkezdtünk együtt dolgozni, az a fajta zene, amit játszottunk, Magyarországon egy teljesen új, sajátos stílus volt. Később az idő során együtt csiszoltuk, alakítgattuk. A Végítélet cím? szólólemezemen természetesen sok más mellett ez a stílus is megtalálható. Az alapvető különbség abban rejlik, hogy a Ganxta Zolee és a Kartelnek teljesen más az üzenete, harmóniamenete, dallamvilága, mint Lory B.-nek.

— Mikor kezdtél el zenével foglalkozni?

— Tizenkét éves koromban kezdődött. Táncosként kezdtem el dolgozni, később magam koreografáltam bizonyos műveket. Emellett színészmesterséget tanultam. A kilencvenes évek elején volt egy váltás az életemben, elhagytam a táncot, énekléssel és zeneszerzéssel kezdtem el foglalkozni, mert úgy éreztem, hogy a táncban nem tudom kiadni azt a sok érzelmet, gondolatot, elképzelést, ami bennem van.

— Hogyan készülnek a dalaid?

— Fejben, elméletben, hangszer nélkül. Leülök, elgondolom a harmóniamenetet, kitalálom, hogyan álljon össze, milyen felépítéssel szólaljon meg. Utána Kozák József barátom hangszereli a dalokat.

— Említetted, hogy a Végítélet albumon számos stílus megtalálható. Készülsz esetleg egy újabb átállásra?

— Mivel az a dallamvilág, amely belőlem származik, Magyarország számára nehezen befogadható, így egy kicsit "diszkósabb" alapokra fogunk dolgozni. Ami ritmikailag hasonló lesz, mint ami a Végítéleten is hallható. Ezt a stílust egyébként "popular funky"-nak hívják. Amióta megnősültem – december közepén már a második gyermekünk születik – olyan értékek kerültek be az életembe, amelyeket egyetlen anyagi eredet? öröm sem tud helyettesíteni. De nemcsak az életemben, hanem a zenémben is gyökeres változásokat hozott. A következő albumon olyan dalok lesznek hallhatóak, amelyek dallamosabbak, és sokkal több érzelmet foglalnak magukba.

— Terveid szerint mikor jelenik meg a következő lemezed?

— Úgy tervezem, hogy jövő tavasszal.

— Karácsonyra milyen meglepetéssel készülsz?

— A közelmúltban készült el a Tanár cím? dal klippje, amely hamarosan látható lesz a kereskedelmi adókon, hallható lesz a rádiókban. Ezzel szerettem volna kedveskedni a közönség azon részének, akik támogatnak engem ezen az úton.

— Hol lehet látni téged a közeljövőben?

— Az elmúlt időszakban folyamatosan jártam és jelenleg is járom az országot, drogmegelőzési és felvilágosító programokon is fellépek. Ha nem is köztudott, én igen deviáns életet éltem régen, meghatározó része volt az életemnek a kábítószer. Szeretnék minden olyan alkalmat megragadni, ahol elmondhatom a fiataloknak, hogy van lehetőség szabadulásra a drogból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!