hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Idősebb Bushra keresztet vetettek

2001. 12. 02.
Magyarország demokratikus átalakulása és a NATO-csatlakozás ügyében végzett tevékenysége elismeréseként a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje a Lánccal kitüntetést, a nem hivatalban lévő államfőknek adható legmagasabb elismerést kapta idősebb George Bush, az Egyesült Államok volt elnöke. 



George Bush Budapesten Fotó: Somorjai L.

A Parlament kupolatermében megtartott ünnepségen a kitüntetést Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át George Bushnak, a jelenlegi elnök édesapjának, aki feleségével, Barbarával érkezett. Ünnepi beszédében az exelnök méltatta Magyarország határozott kiállását a terrorizmus ellen, és azt, hogy elsőként vetette fel a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelyének alkalmazását a szeptember 11-ei terrortámadást követően. Kiemelt fontosságúnak nevezte hazánk szerepét Európában, és kifejezte abbéli örömét is, hogy hozzájárulhatott a magyarországi rendszerváltáshoz. "Annak idején első alkalommal járhattam itt mint hivatalban lévő amerikai alelnök, majd 1989-ben elsőként mint hivatalban lévő amerikai elnök. Ma én vagyok itt az első volt amerikai elnök…." – mondta. Bush hangot adott egy olyan, új világrendbe vetett hitének, amelyben majd béke honol az egész világon, hiszen "most már nem lesz szuperhatalmak közötti konfrontáció". Majd egy személyes megjegyzés következett: "Bárcsak harmincöt éves lennék, és nem hetvenhét."

Mádl Ferenc köztársasági elnök beszédében felelevenítette Bush tizenkét éve történt látogatásának legemlékezetesebb pillanatát: "Van egy kép, amelyet mi, magyarok a mai napig a szívünkben hordunk. A zuhogó esőben a Kossuth-szobor előtt nagy tömeg várja beszédét. Eltépi az előre megírt szöveget és elmondja szabadon, amit abban a történelmi pillanatban mondania kellett. (…) Az üzenetet, hogy a szabad világ támogatja a változásokat, Bush elnök jelenléte és szavai világossá tették számunkra egy sorsfordító évben." A köztársasági elnök köszönetet mondott az exelnök abbéli segítségéért, hogy Magyarország elfoglalhatta helyét a szabad nemzetek közösségében. Mint mondta, az ország immár "nem kialakulófélben levő demokrácia többé, hanem valóságos demokrácia". 

Az ünnepségen jelen volt Helmut Kohl volt német szövetségi kancellár, a magyar kormány tagjai, a parlamenti pártok, diplomáciai testületek képviselői – többek között Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, de a vendégek között jelen volt Paskai László bíboros is. Bocskai-viseletben ott ült a MIÉP elnöke is, aki a terrortámadást követően az Egyesült Államokat hibáztatta a történtekért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!