hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Holokauszt-kárpótlás: még ráér?

2001. 12. 02.
Magyarország, amely a náci Németország csatlósaként vett részt a második világháborúban, harminc, azaz 30 ezer forintnyi kárpótlást ítélt volna meg a holokausztot túlélő, hazájukba visszatért zsidóknak. Az Alkotmánybíróság (AB) határozata után azonban folytatódnak az érdekegyeztető tárgyalások a zsidók képviselete, a Mazsihisz és a kormány között, ugyanis az AB az összeget egyértelműen jogsértőnek találta, határozata szerint a parlamentnek újra kell tárgyalnia az ügyet, méghozzá sürgősséggel. "Az idő sajnos nekik dolgozik – mondja Tordai Péter, a Mazsihisz elnöke. – Ötvenhét év telt el. Lassan nem lesz kit kárpótolni." 

A Mazsihisz a halogatás miatt most már 500 ezer forintos kárpótlási összeget tartana megfelelőnek, tárgyaló fele, az Igazságügyi Minisztérium ezzel szemben lealkudná csaknem a harmadát. "Határozat most nem született, mivel nem fogadtuk el az ajánlatot" – kommentálta Tordai Péter az ajánlatot, amelynek nemcsak összege, feltételei sem felelnek meg a Mazsihisz elvárásainak. A tárgyalások kezdete óta a kárpótlásra jogosult személyek közül többen elhaláloztak, az Igazságügyi Minisztérium szerint ezek után a személyek után az állam örökölne – ez a Mazsihisz számára természetesen elfogadhatatlan. "Az, hogy az állam hibájából, a késleltetések miatt az állam lenne a kedvezményezett vagy az örökös, meglehetősen cinikus feltételezésekre ad lehetőséget" – mondta lapunknak a szervezet elnöke. Kormányzati oldalról a kétéves költségvetéssel indokolták, hogy legkorábban 2003–2004-ben kerülhet sor a kifizetésekre, de mint mondták, már az újabb határozatok meghozatala is csaknem egy évet venne igénybe. Magyar viszonylatban mintegy 17-18 ezer túlélő vár kárpótlásra. A Mazsihisz elnöke szerint nehezen indokolható, hogy miért van szükség újabb vizsgálódásokra, hiszen a már megítélt 30 ezres kárpótlási összeget fel lehetne emelni 300 ezerre különösebb bürokratikus határozatok nélkül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!