hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehallgat az APEH

2001. 12. 02.
Törvény adta joga van az APEH-nek, hogy a telefontársaságoktól részletes számlát kérjen, ha az a gyanú merül fel, hogy magánbeszélgetést számolt el a vállalkozó. A közfelháborodást kiváltó intézkedés gyenge pontja ugyanakkor a bizonyítás: a telefonszámok halmazából vajon milyen eljárással lehet bizonyosan állítani, hogy magán- vagy üzleti céllal történt a beszélgetés? Telefonálás. Sokba kerülhet Fotó: Somorjai L.

Az áfa-visszaigénylésről szóló törvény értelmében a telefondíjra terhelt áfát csak abban az esetben lehet visszaigényelni, ha a beszélgetést üzleti céllal folytatták, ha magánjelleg? társalgás történt, nem kérhető vissza az adó. Az ilyen módon be nem fizetett áfa viszont elmaradt adónak számít, tehát bírságot von maga után. 

A kérdés magától adódik: hogyan tudja megítélni az Apeh a telefonszámlán szereplő számokból azt, hogy melyik hívás történt magán-, illetve üzleti célból? Ha gyanússá vált egy számla az adóhatóság számára, részletes számlát kérhet ugyan a szolgáltatótól, de ettől még nem lesz ismeretes a beszélgetés célja.

Az adatvédelmi törvény ugyanakkor megköti a szolgáltató cégek kezét, hiszen csak abban az esetben közölhetnek adatokat ügyfeleikről, ha eljárás indult az illető ellen. Ebben az esetben is az APEH-nek kell bizonyítania, hogy magánbeszélgetésről van szó, és nem indokolt az áfa visszaigénylése.

Burillák Attila, az Apeh szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy eddig csak kirívó esetben kérték a részletes számlát, és csupán néhány alkalommal szabtak ki bírságot emiatt. A vállalkozók azonban a kiszolgáltatottság érzése miatt – biztos, ami biztos alapon – inkább titkosítják a telefonszámukat, mert ebben az esetben nem adható ki róluk információ.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!