Vízhelyzet az Alföldön

Vízhelyzet az Alföldön

1998. 06. 27.
A Tisza vize Szegednél már a rakpartot mossa, a Maros vízállásának fokozatos emelkedése miatt pedig Makónál árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó Romániában már a múlt hét végén kilépett a medréből, Csongrád megyében viszont ekkor még alig érte el az első fokú készültséget eredményező 4 méteres szintet. Keddtől kezdve azonban naponta 20-25 centimétert emelkedett – a Tiszával együtt. A szakemberek nem tudják pontosan kiszámítani, hogy milyen mérték? lesz a további emelkedés, de az bizonyos, hogy az újabb esőzések jelentősen növelhetik az értékeket. Szerda este például – egyetlen éjszaka alatt – 1 métert emelkedett a Maros vízszintje Romániában, ami azt jelenti, hogy a hétvégére hazánkban is tetőznek majd a dél-alföldi vizek. Lapzártánkkor Török Imre Györgytől, az Alsó Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság főmérnökétől annyit tudtunk meg, hogy a külföldi áradás miatt estére Makónál harmadfokú, Szegednél pedig első fokú árvízkészültséget helyeztek kilátásba. A Maros mindkét partján egyébként már szerda este megkezdték a zsilipek kinyitását, hogy a kiömlő víz az apadáskor majd gyorsabban tudjon visszafolyni a mederbe, ezzel is kevesebb kárt okozva. Ez az intézkedés a hullámtérben földdel és üdülővel rendelkezők körében azonban felháborodást váltott ki, hiszen így is alig tudják kimenteni értékeiket az elárasztott területekről. A zsilipnyitásra mégis mindenképpen szükség volt – éppúgy, mint Szegeden a rakpart lezárására vagy Csongrádon a fahíd szétszedésére. Mert bár a védőgátak "tartják a frontot", a folyók szintje csupán 1-1,5 méterrel marad el az 1970-es nagy árvíz idején mért legnagyobb értékektől.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!