hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 11. 20. (XIX/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Dzsihád Európa ellen

Egész Európának üzent hadat az ISIS a péntek esti párizsi terrortámadással, amelynek során közel százharminc ember vesztette életét. A Stade de France mellett, a Bataclan koncertteremben, valamint a X. és XI. kerületi éttermekben és kávézókban elkövetett vérengzés nem Franciaország ellen irányult, hanem minden európai ellen és mindenki más ellen, aki nem úgy és a szerint a vallás szerint akar élni, mint amiben az ISIS követői hisznek. Lapzártánkkor a francia elitegységek Saint Denis-ben csaptak le egy terrorsejtre, amely a La Défense nevű üzleti negyed ellen tervezett merényletet.

Két félidő a pokolban

A párizsi merényletek egyik újdonsága volt, hogy a terroristák egy szurkolókkal zsúfolásig teli stadiont is felvettek a célpontok közé. A legnépszerűbb európai sport „szentélyei” ellen eddig nem indítottak támadást, most ez is megtörtént, igaz, a terroristák nem jutottak be közvetlenül a Stade de France arénába. A merényleteket követő napok azonban egyértelművé tették: a futball sem maradt ugyanaz november 13-a után. A reakciók között volt bátor és felemelő (Londonban), rémisztő és megdöbbentő (Hannoverben), valamint fenyegető és gyalázatos (Isztambulban és Dublinban).

Személyes történetek párizsi túlélőktől

Petárdák – szinte mindenkinek ez volt az első gondolata, míg világossá nem vált, hogy mi folyik. Akinek egyáltalán maradt ideje reagálni, vagy a földre hasalva próbálta meg túlélni a vérengzést, vagy – mint a Bataclan koncertezői közül többen – valamelyik eldugott helyiségben húzta meg magát. Kivétel nélkül mély döbbenettel írták le később, milyen fiatalok, ugyanakkor eltökéltek és kérlelhetetlenek voltak támadóik, akik folyamatosan újratöltötték fegyvereiket. Sokan beszámoltak arról a pillanatról is, amikor megértették, hogy túlélték. Pont ők.

Repülőroncsok a sivatagban

Lapzártánkkor az oroszok már biztosak benne, hogy merénylet okozta a Sínai-félsziget fölött lezuhant utasszállító tragédiáját. Az Iszlám Állam fényképet tett közzé a gyilkos fegyverről. Egyiptom bajban van: a nyugati légitársaságok átirányítják járataikat, és elkerülik a félszigetet. Ilyen intézkedéseket háborús zónáknál szokás életbe léptetni.

A Nyugatnak szüksége van Putyinra

Intenzívebben bombázza az Iszlám Állam de facto fővárosát a francia légierő a párizsi terrortámadások óta. François Hollande miniszterelnök szerint Franciaország elkötelezett abban, hogy megsemmisítse a terrorszervezetet. A dzsihádisták elleni légicsapások fokozására adott parancsot Vlagyimir Putyin is, miután bebizonyosodott, hogy bomba okozta a Sharm el-Sheikből Szentpétervárra tartó orosz utasszállító tragédiáját. Az orosz elnök szavait hamar tettek követték: az orosz hadsereg több nagy hatótávolságú rakétát is kilőtt hadihajójáról az Iszlám Állam rakkai bázisára.  Közben a kurdok is átfogó hadműveletet indítottak.

A szabadság és a biztonság nem kérdőjelezhető meg

Saïd Oujibou pásztor, a Franciaországi Észak-afrikai Keresztények Szövetségének elnöke nem volt közvetlen életveszélyben a november 13-ai támadások során, de a közelben tartózkodott, és tanúként részese lett az eseményeknek. Ezt követő nyilatkozata az Actu-Chretienne.net keresztény hírportálon jelent meg.

Történelmi tapasztalatok a terrorhullám mögött

A latin mottó: „Fluctuat nec mergitur”(„Hánykolódik ugyan a habokon, de el nem süllyed”) Párizs címerén szerepel, ahol a hajó a város szimbóluma. Szombaton délre a második világháború utáni legvéresebb események nyomán már állt a hatalmas graffiti a megemlékezések egyik helyszínén. Ahogy az egyik fiatal graffitifestő fogalmazott: „Párizsban nőttünk fel, és bizonyítani  akarjuk, hogy mi mindig itt vagyunk... és hogy ez a város még mindig hatalmas”.

Belföld

Budapest és Brüsszel a sokk után

A párizsi terrortámadások ellenére az uniós országok vezetőinek többsége továbbra sem a határok lezárását vagy a bevándorlási hullám lelassítását látja megoldásnak, Kelet-Európa azonban ismételten elutasította a menekültkvótát.

Focihelyzet a válogatott sikere után

30 év kihagyás után ismét világversenyen léphet pályára a magyar futball­válo­gatott. Az örömteli eredmény azonban félrevezetheti azokat, akik úgy hiszik, a magyar focival ismét minden rendben van.

Újra módosítják a „kodifikációs remekművet”

Az Országgyűlés megkezdte az egyházügyi törvény átfogó módosításának vitáját, amelyet az ellenzéki pártok és több egyház – köztük a Hit Gyülekezete – részéről is éles bírálatok értek.

Újabb pofon a Nemzeti minimumnak

„Magyarországon, Európa közepén rengeteg gyereknek napi tapasztalata az éhezés, ami elfogadhatatlan. Jó lenne, ha az állam minden rászoruló gyereknek szavatolná a napi meleg ételt, de a probléma megoldása nem a közétkeztetésben van” – állítják szociológusok a gyermekéhezés felszámolását nemzeti minimumként megfogalmazó civil javaslatról. A tervezetet, melyet kezdetben minden parlamenti párt felkarolt, a héten elutasította az Országgyűlés kormánypárti többsége.

Hit és értékek

Dzsihád a Kárpát-medence ellen

Európa jelenének megértéséhez fontos tudni, hogy az iszlám terjeszkedésnek évszázadokon át alapvető eszköze volt az alávetni kívánt országok fegyveres akciókkal történő megfélemlítése. A muszlim hódítás valódi arcához elválaszthatatlanul hozzátartozott az elfoglalni szánt területek tudatos és  módszeres pusztítása, lakóinak tömeges elhurcolása rabszolgának, és a velük folyó emberkereskedelem. Ezt Magyarország is megtapasztalta, évszázadokon keresztül.

HÁTTÉR

Ahol nagy a konc, ott a csata is nagy

„A telefonunkon árad ránk minden hír, információ, mégis az a benyomásom, hogy kevesebbet tudunk a világról, mint húsz évvel ezelőtt. Talán azért, mert akkor erőfeszítést kellett tennünk, hogy megértsük” – vélekedett a Heteknek Frei Tamás, aki valóságalapú politikai akcióthrillereivel nemcsak szórakoztatni akar, hanem bemutatni azt, amit egy tévériportban nem lehet. A regényíróvá avanzsált egykori tévés személyiséggel legújabb könyve, az Agrárbárók megjelenése kapcsán beszélgettünk.

Warren Buffett imázsgondjai

Kevés olyan ember él ma a földön, aki ne ismerné Warren Buffett amerikai dollármilliárdos nevét. A nagy nyilvánosság előtt már szinte  leronthatatlan nimbusszal rendelkezik: egy szerény, omahai filantróp üzletember képe él róla az emberekben. A The Wall Street Journal (WSJ) legutóbbi portréja szerint azonban a cselekedetei korántsem állnak összhangban a rendszerint hazafias és erkölcsös kijelentéseivel.

Segélykiáltás Nigériából

Nigéria 2009 óta szenvedi a Boko Haram iszlamista terrorszervezet ámokfutását. A legfőbb célpontok a keresztények, de a „nem eléggé radikális“ muszlimok is szenvednek a néhol már polgárháborúba forduló helyzettől. A napokban egy nigériai püspök, Oliver Dash Doeme petíció formájában fordult a világ közvéleményéhez. Az afrikai iszlamista terror múlt héten egy honvédségi konferencián is téma volt.

Az Y generáció munkát keres

„Nagyon bejött ám a cég promóvideója, így megpályáztam az állást. Most jövök az interjúról. Itt állok a cégszékházban, egyből dobom is ki Instagramra.” A fo­gyasztói társadalom mellett a csuklómozdulattal lazán zsebrevágható internet is formálta a világképüket – akárcsak 9/11 és 2008. Tíz közül kilencnél pedig a reggeli ébredés utáni első mozzanat az okostelefon beizzítása. És az álláskeresé­snél még a 3. világháború küszöbén is jóformán egy a lényeg: a feeling mindenek előtt – vették górcső alá a Personal Hungary HR-szakkiállításon az Y generációt Nemes Orsolya Y generációs tréner és Toldi Gábor HR-kommunikációs tanácsadó.

A néma Zsoltika már angolul beszél

„Mi nem küldünk el gyereket csak azért, mert nem cigány” – mondja  az ország első cigány nemzetiségű óvodájának vezetője, Debre Krisztina, aki édesanyjától, a legendás cigány tanítónőtől vette át a csepeli Majd Megnövök Óvodát. Ide olyan, nagyon szegény gyerekeket vesznek föl, akiket máshol elutasítanak. Az óvoda 1993-as megalapítása óta felnőtt egy nemzedék, amely szintén idehordja a gyermekeit, vagy már óvónőként dolgozik itt, az iskolások meg visszajárnak. Valamit tudnak   az itteniek, mert a rendkívüli lemaradás­sal induló gyerekek között az ország­os átlagot messze meghaladja az iskola­érettek aránya.

Merre tart Irán?

A teokratikus vezetésű Iránban egyre több jel mutat arra, hogy enyhül a társadalmat korlátok közé szorító vallási szigor. Országszerte mind több fiatal öltözködik a nyugati minta szerint, sőt számos divatbemutatót rendeznek, továbbá virágzik a művészet, és egyre bővül a könyvkiadás. Többen reménykedve várják a változás tavaszát, ám sokan szkeptikusak - írja riportjában a Time magazin.

KÁVÉSZÜNET

70-es évek újratöltve

Elegáns csipkék és harsány motívumok, lágy elegancia férfias részletekkel keverve: ez a kettősség jól példázza az idei téli női divattrendet, amelyet a bohém hetvenes évek modern kori átírásának, újraértelmezésének is tekinthetünk.

A sütőtök ezer arca

„Tök jó!” – használjuk mindennapjainkban a népszerűű szlenget, és valóban: a sütőtök nagyon jó, rengeteg tápanyagot tartalmaz, kiváló vitaminforrás, és nemcsak finom csemegeként állja meg a helyét, hanem akár az arcunkra is kenhetjük.

Az ember igazi valója az, ami kisugárzik belőle

A színes magazinok „átváltoztatjuk” rovatait lapozgatva melyikünknek ne jutott volna eszébe, hogy vajon ha egy hozzáértő szakember foglalkozna velünk, milyen pozitív változásokat lehetne elérni? Borbíró Mónika stylist szerint bármilyen átalakító program sikerének igazi fokmérője, hogy a hétköznapok szintjén elér-e javulást az önértékelésünkben, illetve a külsőnkkel kapcsolatos tudatosságban.

Movember

Míg a hölgyek rózsaszín sétára indulnak minden októberben, hogy felhívják a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre, a férfiak novemberben bajuszt növesztenek. Komplett focicsapatok bajusza serken, és kackiás szelfik kerülnek a közösségi megosztókra. De miről is szól ez az egész?

D-vitaminnal a SAD ellen

Az őszről az emberek többségének a színes falevelek, a télről pedig a hó, a karácsony jut eszébe, mégis vannak, akik rettegve gondolnak az évnek ezen hűvös, borús évszakára. Az úgynevezett Évszakfüggő Hangulati Rendellenesség (Seasonal Affective Disorder – SAD) elszenvedői a depresszió legkülönfélébb tüneteit produkálják.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!