hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra módosítják a „kodifikációs remekművet”
Vita az egyházügyi törvényről

2015. 11. 19.
Az Országgyűlés megkezdte az egyházügyi törvény átfogó módosításának vitáját, amelyet az ellenzéki pártok és több egyház – köztük a Hit Gyülekezete – részéről is éles bírálatok értek.

A Semjén Zsolt által korábban „kodifikációs remekmű­nek” minősített jogszabályról most a módosítást előterjesztő Gulyás Gergely is elismerte, hogy bár a visszaélések miatt indokolt volt négy évvel ezelőtt az első egyházügyi törvény módosítása, ez „túl szigorúra sikerült” – számolt be a parlamenti vitáról az Origo.

A módosítások alapján tíz fő felett bármely közösség egyházi jogi személlyé válhat. Az a vallási közösség, amelynek három évre visszamenőleg legalább négyszáz fő rendelkezett adója egy százalékáról, kérheti az egyházi státust, négyezer szja-felajánlás esetén pedig már bejegyzett egyház is lehet. A kormány a jövőben újra bírósági nyilvántartásba vétellel ismeri el a jogi személyiséget. A kormány kárpótolja a korábban hátrányos megkülönböztetésük miatt bírósághoz fordult és pert nyert egyházakat, és módosul az egyházfinanszírozási törvény, valamint számos, a közfeladat ellátására irányuló ágazati törvény.

Az MSZP szerint valójában új törvény született, de ezt a kormány nem akarja elismerni, ugyanakkor a szocialisták úgy látják: megmarad a diszkrimináció az egyházak között. A Jobbik egyetért a bírósági bejegyzés visszaállításával, de Mirkóczki Ádám kifogásolta, hogy továbbra is lesznek privilegizált egyházak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!