hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 06. 27. (II/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Monica, a csalódott szerelmes

Legújabb epizódjához érkezett a Cipzárgate cím? amerikai szappanopera-sorozat. Monica Lewinsky új ügyvédjei teljes mentességet kérnek védencük részére, aki ez esetben hajlandó lenne bíróság előtt vallani: az Egyesült Államok elnöke eskü alatt hazudott, amikor azt állította, hogy nem volt vele kapcsolata. Milliók figyelik: vajon kitárja-e a következő részben szívét Monica, az elhagyott kedves?

Rossz üzenet a fiataloknak

A brit országgyűlés alsóháza a héten megszavazott egy sokat vitatott törvényjavaslatot, amely 18-ról 16 évre csökkenti a legális homoszexuális kapcsolat korhatárát. A döntést, amelyre 31 évvel azután került sor, hogy az azonos neműekkel való szexuális kapcsolatot törvényesítették Nagy-Britanniában, mérföldkőnek tekintik az ügy aktivistái, hiszen így a törvényi szabályozás megegyezik a heteroszexuális kapcsolatra vonatkozóval.

NAGYÍTÓ

A romániai közvélemény döbbenten figyeli a leszámolásokat, amelyek a hatalmi és az ellenzéki csoportok, a politikai elit és a "szeku" a társadalom legkülönbözőbb rétegeibe beivódott káderei, a meggazdagodottak és a meggazdagodni vágyók között folynak. A leszámolás fegyvere, amely igen hatékonynak bizonyult ahhoz, hogy elterelje a figyelmet az ország nehéz gazdasági helyzetéről és problémáiról, nem más, mint "a dosszié". A sajtóban nemrég nyilvánosságra hozott titkos dokumentumok lavinát indítottak el, amely úgy tűnik, szép lassan kezdi aláaknázni a jelenlegi kormányt. Az eddig nyilvánosságra került adatok alapján az derül ki, hogy – így vagy úgy – a legtöbb politikusnak köze volt a Securitatéhoz. S mint azt már megszokhattuk, a román politikusok után porondra kerültek a magyar kisebbséget képviselő RMDSZ-tagok is. Elsőként Bárányi Ferenc egészségügyi miniszter kényszerült lemondani posztjáról, annak ellenére, hogy a miniszter lemondatásában eltökélt kormányfő álláspontjával sokan nem értenek egyet. A Szabadság cím? kolozsvári napilapban Tibori Szabó Zoltán így érvel: "Románia számára elérkezett a tisztázás ideje. Ám távolról sem mindegy, hogy ez hogyan történik. Mert amennyiben ezt a tisztázást nem egy erkölcsileg feddhetetlen testület végzi el, könnyen előfordulhat, hogy csupán újabb manipuláció áldozatai leszünk, s a kóros daganat eltávolítása helyett újabb rákos fene csíráját ültetjük el. A javasolt testületnek is lenne fejfájásra oka bőven, hiszen a magyarországi, a németországi és a bulgáriai példa egyaránt azt bizonyítja, hogy az iratcsomókat az elmúlt években az érdekeltek gondosan kigyomlálták, kozmetikázták. Hogy semmi ki ne derüljön, ami nekik nem érdekük."

Rajtakapták Szaddámot

"Iraknak sikerült katonai célokra felhasználhatóvá tenni a VX ideggázt" – jelentette ki Richard Butler, az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző ENSZ-bizottság (UNSCOM) vezetője. Az amerikai hadsereg egyik laboratóriuma VX harci gáz nyomait találta szétszerelt és elásott iraki rakéták robbanófejeinek roncsain.

A béke próbatétele Észak-Írországban

Brit rendőrök a merénylet helyszínén. Rögös út a megbékéléshez Fotó: MTI

Netanjahu kétéves mérlege

Palesztin titkosszolgálati vélemények és egyes izraeli politikusok szerint a Ciszjordánia további részeiről való izraeli csapatkivonások tartós elhúzódása bármelyik pillanatban bekövetkezhető robbanás veszélyével jár. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő ezzel szemben az elmúlt két év alatt jelentősen visszaszorult terrorizmussal igyekszik politikáját igazolni.

Függetlenségi háború a Balkánon

Richard Holbrooke különmegbízott az albán szakadár Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyik gerillájával. Belgrád tiltakozott Fotó: MTI

Csak a vesztesek ismertek

Bár a választási eredmények gyorsan ismertté váltak, egy hét múltán sem könny? eldönteni, hogy ki a győztes és ki lett a vesztes Csehországban. Prágai tudósítónk a koalíciós próbálkozások eddigi menetéről készített pillanatfelvételt.

Teljes átvilágítás szükséges

A legnagyobb példányszámú, szélsőséges kijelentéseiről ismert román napilap, az Adevarul a napokban szinte egész első oldalát betöltő összeállítást jelentetett meg Tőkés László nagyváradi püspökről, s ennek keretében fénymásolatban közöl egy 1982-es kézírásos papírt, amely szerint Tőkés kötelezte magát a Securitate tájékoztatására. A lemondott Bárányi Ferenc egészségügyi miniszterhez hasonlóan a református püspök is több ízben cáfolta, hogy valódi informátorként működött volna, noha elismerte, fizikai vagy pszichikai nyomás hatására több nyilatkozatot is aláírt a titkosszolgálatnak, ezek azonban senkinek nem okoztak kárt. Tőkés László, az RMDSZ örökös tiszteletbeli elnöke Budapesten válaszolt lapunk kérdéseire.

Belföld

Vidám kezdet

Nemegyszer hangos nevetéstől tarkított üléssel indult az új Országgyűlés munkája. Legelőször azért nevettek, mert Herényi Károly, az MDF által delegált jegyző, a múlt heti eskütételt lekéső képviselők "pótesküje" alkalmával tévedésből a miniszteri eskü szövegét olvasta fel. További derültségre adott okot, hogy Gyuricza Béla a Fidesz képviselője – igaz némi jegyzői közreműködéssel – következetesen a Magyar Népköztársaságra tette le a "nagy esküt". Egyébként elfogadták, hogy a januárig visszamenőleges, kiegészítő nyugdíjemelést az idén augusztusban, jövőre pedig júliusban kell folyósítani.

Hatalmi barátságok

Kedélyes hangulatban, a hosszú távú baráti együttműködés reményében kötötték meg a Fidesz – MPP, az FKGP és az MDF vezetői az új kormány koalíciós megállapodásait. A dokumentumok más formában és tartalommal születtek, mint a négy évvel ezelőtti hasonló megállapodások. Kerülik a részleteket, sőt alig tartalmaznak konkrét tényeket azon kívül, hogy a három párt – a Fidesz az MDF-fel, az FKGP a Fidesszel – az ország felvirágoztatása érdekében együtt fog működni, és a polgári lét alapfeltételeit biztosítva megvalósítja a rendszerváltozás igazi célját: a polgári Magyarország megteremtését. 1994-ben az SZDSZ és MSZP megállapodása a két párt részletesen egyeztetett programjainak pontosan megállapított dokumentuma volt. Az nem világos, hogy a leendő koalíciós kormánypártok programjai közötti ellentmondásokat hogyan és mikor fogják feloldani. A három párt a koalíciós együttműködés céljára nem alakít ki külön intézményeket. A pártok vezetői a kormányon belül, ha kell az elnökök azon kívül is egyeztetnek. "A mi együttműködésünk – szemben az előző kormányéval – a kölcsönös bizalmon és nem a veszekedéseken fog alapulni" – jelentette ki a "házasságkötést" követően Torgyán József kisgazda pártelnök. Az is nyilvánvaló, hogy a Fidesz–FKGP házasság nem szerelemből született. Mindkét fél hangsúlyozta: eredetileg egyedül kívántak kormányozni, de a választók mást akartak. "Azt a történelmi lehetőséget pedig nem lehet kihagyni, hogy leváltsuk végre a szociálliberális kormányt" – vélekedtek a pártvezetők. A megállapodás legtöbb információt tartalmazó része a 2. számú melléklet. Az FKGP és a Fidesz ebben állapodtak meg a köztársasági elnök, a főpolgármester és más fontos közjogi tisztségek jelölésének rendjéről. Orbán Viktor szerint "egy olyan súlyú koalíciós partner, mint a kisgazdapárt, joggal tart igényt arra, hogy a három kiemelt közjogi méltóság – a köztársasági elnök, a miniszterelnök, és az Országgyűlés elnöke – közül az egyiket jelölhesse". Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt szerint a koalíciós megállapodás lehetővé teszi, hogy az új kormány – az eddigi két kormány megalakulásához képest rekordidő alatt – már július második hetében megkezdheti működését.

SZDSZ - Tisztújító küldöttgyűlés

"Azoknak kell kivezetniük a pártot ebből a helyzetből, akik idevezették" – így foglalhatók össze röviden a Szabad Demokraták Szövetsége rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésének felszólalásai. Ennek szellemében Magyar Bálintot választották meg a párt elnökének – Mécs Imrével és Erdélyi Lászlóval szemben. Az ugyancsak másfél évre megválasztott új ügyvivői testületben – Kuncze Gábor (364 szavazat), Pető Iván (356), Hack Péter (264), Bauer Tamás (263), Demszky Gábor (248), Fodor Gábor (242), Szent-Iványi István (234), Mécs Imre (194), Horn Gábor (181), Wekler Ferenc (173) – sem történt jelentős változás. Fotó: Vörös Szilárd

NÉHÁNY SORBAN

A Gyöngyösi Városi Ügyészség elkészítette a vádiratot az ellen a bűnözőcsoport ellen, amelynek tagjai 1995 és 1997 között húsz lakást szereztek meg csalással és fenyegetéssel a mátraaljai városban. A vádirat szerint főleg egyedülálló, idős, védtelen embereket vettek rá, hogy belvárosi ingatlanjaikat kisebb lakásra cseréljék. Az átadott cserelakások emberi tartózkodásra alkalmatlanok voltak, a banda számos áldozatának pedig még ilyen sem jutott – ők az utcára kerültek. Sajtóinformációk szerint az ügyben rendőrök is érintettek. (MTI–Hetek)

Tv-fegyelem

Az Országos Rádió és Televízió Testület, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatala és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének közös szervezésében 1998. október 16–17-én kétnapos konferenciát rendeznek Piliscsabán, amelynek témája: a médiák hatása a gyermekekre és fiatalokra. A három szervezet azért karolta fel ezt a témát, mert még nem érkezett válasz arra a kérdésre: miért érzik szükségét a televíziós szervezetek, hogy egyre több erőszakos, kegyetlen jelenetet tűzzenek műsorukra? Az ORTT már tárgyalásokat folytat a műsorszolgáltatókkal, amelynek eredményeiről az októberi konferencián számol be. Az országgyűlési biztos a gyerekek alkotmányos jogainak próbál érvényt szerezni e tekintetben. A problémák a gyermekmentő szolgálatoknál csapódnak le, így az ő tapasztalataik nem elhanyagolhatóak. Az USA-ban már 1952-től kezdve tartottak kongresszusi meghallgatásokat a televíziós erőszaknak a gyermekek személyiségére gyakorolt hatásáról, de a nagyobb televíziós szervezetek, mint például az osztrák ORF vagy a brit kereskedelmi televíziókat felügyelő ITC is végzett e tárgyban vizsgálatokat. (Hetek)

Pest és Buda egyesítésének 125. évfordulója

Ebben az évben ünnepelte a Főváros Pest és Buda egyesítésének 125. évfordulóját. Schiffer János főpolgármester helyettes ebből az alkalomból rendezett ünnepségsorozaton vett részt Fotó: Vörös Szilárd

Vízhelyzet az Alföldön

A Tisza vize Szegednél már a rakpartot mossa, a Maros vízállásának fokozatos emelkedése miatt pedig Makónál árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó Romániában már a múlt hét végén kilépett a medréből, Csongrád megyében viszont ekkor még alig érte el az első fokú készültséget eredményező 4 méteres szintet. Keddtől kezdve azonban naponta 20-25 centimétert emelkedett – a Tiszával együtt. A szakemberek nem tudják pontosan kiszámítani, hogy milyen mérték? lesz a további emelkedés, de az bizonyos, hogy az újabb esőzések jelentősen növelhetik az értékeket. Szerda este például – egyetlen éjszaka alatt – 1 métert emelkedett a Maros vízszintje Romániában, ami azt jelenti, hogy a hétvégére hazánkban is tetőznek majd a dél-alföldi vizek. Lapzártánkkor Török Imre Györgytől, az Alsó Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság főmérnökétől annyit tudtunk meg, hogy a külföldi áradás miatt estére Makónál harmadfokú, Szegednél pedig első fokú árvízkészültséget helyeztek kilátásba. A Maros mindkét partján egyébként már szerda este megkezdték a zsilipek kinyitását, hogy a kiömlő víz az apadáskor majd gyorsabban tudjon visszafolyni a mederbe, ezzel is kevesebb kárt okozva. Ez az intézkedés a hullámtérben földdel és üdülővel rendelkezők körében azonban felháborodást váltott ki, hiszen így is alig tudják kimenteni értékeiket az elárasztott területekről. A zsilipnyitásra mégis mindenképpen szükség volt – éppúgy, mint Szegeden a rakpart lezárására vagy Csongrádon a fahíd szétszedésére. Mert bár a védőgátak "tartják a frontot", a folyók szintje csupán 1-1,5 méterrel marad el az 1970-es nagy árvíz idején mért legnagyobb értékektől.

Hamiskártyás diákok

Igazán büszke lehet a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola arra a két nebulójára, akik példás gyorsasággal ültették át elméleti ismereteiket a távközlés és informatika napi gyakorlatába. A srácok végtelenített telefonkártyákat gyártottak az alma mater számítógépein. Az okozott kár milliós nagyságrendű. A hatóságok csalás alapos gyanúja miatt őrizetbe vették a diákokat, és lefoglalták a főiskola két számítógépét – értesítette lapunkat a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese. A Matáv munkatársa szerint az immár öt éve zajló szolgáltató–hamisító párharc a jövő tavaszra egyértelműen a telefontársaságok javára fog eldőlni. A telefonkártya-hamisítás a kártyával működő utcai telefonok üzembe helyezésekor, mintegy öt évvel ezelőtt indult "hódító útjára". Azt megelőzően – a mai kifinomult csalási módszerekhez képest – barbár mechanikai beavatkozások domináltak a telefontársaságok megkárosításában: a tolvajok egyszerűen szétverték a célállomást, majd a készülékben talált pénzzel távoztak. Az ilyen esetek visszaszorítására helyezte üzembe a Matáv a kártyával működő telefonokat, amelyekben nincs pénz, ezért szétverni sem érdemes őket. A kalapáccsal, pajszerral felfegyverzett rablók tevékenysége valóban csökkent, az új kihívásra azonban rövidesen egy új "szakmai kör" reagált: a számítógépes csalók tábora. Egy hamisított és végtelenített telefonkártya önköltségi ára ezer forint alatt van, piaci értéke viszont tíz-húszezer forint – tájékoztatta lapunkat Bertalan Sándor, a Matáv biztonságfelügyeleti igazgatója. A kártyákat alapvetően két felhasználói kör vásárolja. Az első és kevésbé kártékony a Magyarországon dolgozó vagy tanuló külföldiek azon része, akik az otthonnal való kapcsolattartás költségeit kívánják csökkenteni. A veszélyesebb társaságot azok alkotják, akik pénzt is keresnek a hamis kártyákkal, természetesen a telefontársaság kárára. Ebben a gépezetben a kandós fiúkhoz hasonló hamisítók csak egy kisebb fogaskerék szerepét játsszák. A dolog a következőképpen fest: a csaló alapít egy úgynevezett audiotex szolgáltató céget – ebbe a kategóriába tartoznak az emelt árkategóriás parti-, szex- vagy rejtvény-telefonvonalak –, és szerződést köt egy külföldi távközlési társasággal. Eddig a pontig akár legálisan is működhet(ne) az üzlet, hiszen az érdeklődők elkezdik hívni a megadott telefonszámot, majd a számlát befizetik a Matávnak. A Matáv, miután rajta keresztül történt a hívás, fizet a külföldi telefontársaságnak, aki viszont jutalékot ad az audiotex-szolgáltatónak, hiszen az jelentős bevételhez juttatta. A csalás akkor veszi kezdetét, amikor az audiotex-szolgáltató elkezdi hívatni a saját számát. Ehhez a művelethez végtelenített kártyát és bértelefonálókat alkalmaz. Utóbbiak beállnak egy fülkébe és órákon át tartják a kapcsolatot a megadott számmal. A hívás árát – amely egy óra alatt elérheti akár a tízezer forintot is – a Matáv átutalja a külöldi partnernek, maga viszont sosem jut hozzá, hiszen a telefonálást hamis kártyával bonyolították. Az elmúlt években a céget ily módon ért veszteség mértékét üzleti titokként kezelik, de nyilván nem kis pénzről van szó. Ezt a feltételezést támasztja alá az a tény is, hogy – mint azt Bertalan Sándor elmondta – a jövő év elejétől új telefonkártyrendszert helyez üzembe a Matáv. Ennek illegális használatához hosszú időre, és nagyon drága gyártóberendezésekre lesz szüksége a kísérletezőkedvűeknek.

Horn Gyula és Orbán Viktor találkozója

Horn Gyula ügyvezető miniszterelnök dolgozószobájában találkozott Orbán Viktor kijelölt miniszterelnökkel. Mint a tanácskozás után a sajtó képviselőinek elmondták: az ügyvezető kormány visszavonja az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslatokat, így az új koalíció döntheti el, hogy azok közül melyiket terjeszti be ismét. A két pártelnök kérdésre válaszolva jelezte, hogy hazánk NATO-, illetve európai uniós csatlakozásával kapcsolatban nem volt közöttük nézeteltérés a megbeszélésen. Orbán Viktor utalt arra is, hogy a találkozón a kormányzati átadás-átvétel politikai vetületéről folytattak eszmecserét, míg a hivatali ügyekkel az előző kormány illetékes államtitkára és a következő kabinet erre kijelölt minisztere foglalkozik majd. Fotó: Vörös Szilárd
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!