hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatalmi barátságok
Hírmagyarázat

1998. 06. 27.
Kedélyes hangulatban, a hosszú távú baráti együttműködés reményében kötötték meg a Fidesz – MPP, az FKGP és az MDF vezetői az új kormány koalíciós megállapodásait. A dokumentumok más formában és tartalommal születtek, mint a négy évvel ezelőtti hasonló megállapodások. Kerülik a részleteket, sőt alig tartalmaznak konkrét tényeket azon kívül, hogy a három párt – a Fidesz az MDF-fel, az FKGP a Fidesszel – az ország felvirágoztatása érdekében együtt fog működni, és a polgári lét alapfeltételeit biztosítva megvalósítja a rendszerváltozás igazi célját: a polgári Magyarország megteremtését. 1994-ben az SZDSZ és MSZP megállapodása a két párt részletesen egyeztetett programjainak pontosan megállapított dokumentuma volt. Az nem világos, hogy a leendő koalíciós kormánypártok programjai közötti ellentmondásokat hogyan és mikor fogják feloldani. A három párt a koalíciós együttműködés céljára nem alakít ki külön intézményeket. A pártok vezetői a kormányon belül, ha kell az elnökök azon kívül is egyeztetnek. "A mi együttműködésünk – szemben az előző kormányéval – a kölcsönös bizalmon és nem a veszekedéseken fog alapulni" – jelentette ki a "házasságkötést" követően Torgyán József kisgazda pártelnök. Az is nyilvánvaló, hogy a Fidesz–FKGP házasság nem szerelemből született. Mindkét fél hangsúlyozta: eredetileg egyedül kívántak kormányozni, de a választók mást akartak. "Azt a történelmi lehetőséget pedig nem lehet kihagyni, hogy leváltsuk végre a szociálliberális kormányt" – vélekedtek a pártvezetők. A megállapodás legtöbb információt tartalmazó része a 2. számú melléklet. Az FKGP és a Fidesz ebben állapodtak meg a köztársasági elnök, a főpolgármester és más fontos közjogi tisztségek jelölésének rendjéről. Orbán Viktor szerint "egy olyan súlyú koalíciós partner, mint a kisgazdapárt, joggal tart igényt arra, hogy a három kiemelt közjogi méltóság – a köztársasági elnök, a miniszterelnök, és az Országgyűlés elnöke – közül az egyiket jelölhesse". Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt szerint a koalíciós megállapodás lehetővé teszi, hogy az új kormány – az eddigi két kormány megalakulásához képest rekordidő alatt – már július második hetében megkezdheti működését.

Győri Zsolt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!