hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 12. 14. (XVI/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Arab segély a palesztin államnak

Az Arab Ligához fordult segélyért Mahmúd Abbász, miután Izrael úgy döntött: visszatartja a palesztin államnak járó vámbevételeket. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök  nyíltan elutasította a közelmúltbeli ENSZ-szavazás eredményét, amely de facto elismerte a palesztin államot, megfigyelői státuszt adományozva neki a világszervezetben. A döntésért a Palesztin Hatóság drága „árat” fizet, melyet Izrael 100 millió dollárban határozott meg – ennyit tart vissza a palesztinok nevében beszedett vámokból, valamint bejelentette 300 új lakás építését a Nyugati parton és Kelet-Jeruzsálemben.

Észak-Korea a világűrben

Négy sikertelen kísérletet követően a héten az ötödik nekifutásra sikerült a bravúr Phenjannak: a kommunista rezsim műholdja feljutott a világűrbe. Az esetet nemzetközi felháborodás kísérte, és nem csak azért, mert a bevételei nagy hányadát katonai kiadásra fordító országban a legszerényebb becs­lé­­sek szerint is százezreket sújtó éhínség tombol. Az igazi riadalomra az ad okot, hogy a tízezer kilométer hatósugarú rakétát a sikeres kísérletet követően Észak-Korea valószínűleg nukleáris töltettel is fel kívánja szerelni.

Népszavazás az új egyiptomi alkotmányról

Tovább folytatódnak a zavargások és tüntetések Egyiptomban, és ez valószínűleg így is marad az új alkotmány életbe lépéséig. A kérdés az, hogy a december 15-én tartandó referendum után merre indul az ország: az iszlamista alapokon nyugvó alkotmány és a saríán alapuló törvénykezés felé, vagy marad esélye a szekuláris ellenzéki pártoknak is a politika alakítására.

Kik lehetnek a „jó lázadók”?

Barack Obama közölte, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is elismeri a szíriai ellenzék legfontosabb irányzatát. A Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciója elnevezésű testület novemberben alakult, de eddig csupán néhány ország ismerte el a szíriai nép képviselőjeként. A bejelentést az amerikai elnök a „Szíria Barátai” csoport marokkói konferenciájára időzítette. Oroszország és Kína viszont továbbra is kitart Basár Asszad mellett, bár keresik a lehetőséget, hogyan tudnának nagyobb tekintélyvesztés nélkül kihátrálni a damaszkuszi rezsim mögül.

Babaláz - Biztosítva a monarchia jövője

A gazdasági recesszió és az Európai Unióval folytatott viták ellenére jó évet zár a brit monarchia – alig fél éve, hogy pazar módon ünnepelték II. Erzsébet trónra kerülésének 60. évfordulóját, máris újabb örömhír hozta lázba a királyi családot árgus szemmel figyelő alattvalókat: Katalin hercegnő gyermeket vár.

Megugrotta a küszöböt az RMDSZ

Sem a hótorlaszok, sem az államelnök késő esti szózata nem tudta megakadályozni a szocialista-liberális szövetség, az USL győzelmét a hétvégi romániai választásokon. A két napig tartó számolások és számítások után kiderült: a kormányfő pártszövetsége elsöprő erejű – a szenátusban kétharmados – győzelmet aratott. Az RMDSZ szereplése nagyon izgalmasan alakult: vasárnap az urnazárás előtt egy órával még a bejutási küszöb (5 százalék) alatti értékeket mutattak az exit pollok, amit egy végső kétségbeesett mozgósítással sikerült a küszöb fölé vinni.

Eufória, tiltakozás és bakik a Nobel-békedíj körül

Átvehette októberben odaítélt Nobel-békedíját az Európai Unió. Az ünnnepélyes díjátadásra december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján került sor Oslóban – annak az országnak a fővárosában, amelynek polgárai már két alkalommal is az EU-csatlakozás ellen szavaztak.

Belföld

Mítoszdöntés - Orbán a saját szobrát rombolta le

Tízezerre csökkenti, s ezzel drasztikusan megvágja az állami keretszámokat a kormány a felsőoktatásban, s teszi ezt a február 15-i jelentkezési határidők előtt két hónappal. Diáktüntetések hullámai söpörnek végig az országon, melyek esetleges kormánydöntő hatásáról még kormányoldalon is sokan tartanak. Egyértelműnek tűnik, hogy ettől a héttől kezdve nem igaz már az az axióma, hogy a fiatalok a Fidesz pártján állnak.

Matolcsy miatt nem rendezik az ügynökkérdést

Május 15-ig kellett volna a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról (NEB) szóló kormányzati előterjesztést elkészíteni, de még ma sem döntött a Fidesz elnöksége a múltfeltáró intézményről szóló koncepcióról.

„Csobai Noémi”, a Jobbik erős embere

Különös védelem alatt állhat Novák Előd: bár pártjában is nyílt titok, hogy jelentős befolyással bír a kuruc.infóra, a neonáci portál felszámolásán fáradozó hatóságok mindeddig meg sem kérdezték ez ügyben.

Bajban a miniszterelnök-helyettes?

November közepén indult hosszadalmas útjára Semjén Zsolt szakdolgozatának és teológiai doktori disszertációjának plágiumügye. A legfrissebb fejlemények szerint vagy Semjén Zsolt, vagy a konzulense van nagy gondban. Egyikük biztosan lopott a másiktól.

Több sebből vérzik az erkölcs- és hittanoktatás szabályozása

Lassan minden érintettnél leesik a tantusz, hogy a kormánynak rövid időn belül rendelkezésére áll Magyarország teljes vallási térképe. Nem, nem a népszámlálási adatok lesznek végre nyilvánosak. A köznevelési törvény kötelezi a szülőket, hogy nyilatkozzanak: akarják-e hittanra járatni gyermeküket, és ha igen, melyik felekezetet preferálják.

Hit és értékek

Milyen volt a világ Jézus korában?

„Uram, minden igazságod szerint forduljon el, kérlek, haragod s indulatod városodtól, Jeruzsálemtől, a te szent hegyedtől, mert vétkeink által és őseink bűnei által Jeruzsálem s a te néped gyalázattá lett mind a körülöttünk levőknek. (…) világíttasd arcodat elpusztult szentélyed felé…” – így imádkozott Dániel próféta, miután ráeszmélt, hogy véget ért a babiloni fogság, lejárt az Örökkévaló által Jeruzsálem romjaira mért hetven év. A vissza­térés után az időszámítás előtti első századra Izraelben sokakban megfogalmazódik a hellén–római világgal való békés együttélés szándéka, de ezzel szemben erőteljes messiásváró irányzatok is kialakulnak.

HÁTTÉR

Megrontott húsipar

88 év után számolják fel az egykor a legsikeresebb hazai húsipari gyárak közé számító kapuvári húsüzemet. Ezzel 300 ember kerül utcára abból a kombinátból, ahol korábban több ezren is dolgoztak, és amely az Egyesült Államoktól Japánig exportálta a minőségi magyar hústermékeket. Orbán Imre, a gyár egykori üzemvezetője szerint a bajok nem most kezdődtek, hanem akkor, amikor a vérbeli szakemberek helyett pénzügyi befektetők vették át a gyár irányítását.

Propagandacélokra használják a Magyar Ifjúság 2012 kutatást?

Csökken a tervezett gyerekek száma, és előtérbe került az élettársi kapcsolat a házassághoz képest a 15-29 évesek körében. Többségük átmenetileg ugyan, de tervez külföldi munkavállalást vagy tanulást, egyharmaduk viszont nem menne sehova. A legfőbb probléma a perspektívátlanság, miközben a jelenlegi érában 70 százalékra ugrott körükben a Kádár-nosztalgia – derül ki a Magyar Ifjúság 2012 kutatásból, mely a negatív trendeket kizárólag a gazdasági recesszióval magyarázza.

Aki a válságban is tollasodik

Villamossági szakemberekkel Dunát lehet rekeszteni, de tolltisztító, pehelypaplan-készítő szakemberből már alig van néhány a fővárosban. Nem véletlen, hogy Szántó Tamás erősáramú technikus negyedszázaddal ezelőtt úgy döntött, hogy villamosipari szakmáját hátrahagyva átveszi Elfenbein Imre paplankészítő 1957-ben alapított terézvárosi műhelyét. A vállalkozás egyre nagyobb kuriózum, ezért az sem lehet véletlen, hogy ifjabb Szántó Tamás informatikus is úgy döntött, hogy eredeti foglalkozásával párhuzamosan apja mellett ő is kitanulja a paplankészítő mesterséget. Hiszen gazdasági válságok ide vagy oda, a paplanos naponta tollasodik.

Csodavilág

Lőwy Gábor egy olyan országból indulva lett elismert a tengervízi létformák kutatása és víz alatti filmezése terén, amelynek nehéz megtalálni a tengerpartját, hiszen nincs. A magyar rendező-dokumentumfilmes csapatával nemcsak új fajokat talált forgatásai helyszínén, az indonéz szigetvilágban, hanem nehezen megközelíthető törzseket is.

A gázártrükk

A hét elején Salgótarjánt ígérte megszabadítani felhalmozott adósságától a miniszterelnök: szándéka szerint 2014-re a megyeszékhely hitel- és adósságmentes lesz, bár a megoldás részleteiről édeskeveset közölt a városban tartott sajtótájékoztatón. Figyelemre méltó leginkább az volt, hogy az egykori szocialista iparvárosok adósságkiváltását kiemelten szorgalmazta, mondván, ezeket – például Komlót és Dunaújvárost is – menthetetlennek szokták tartani, de éppen ezért jelentene igazi mutatványt, ha a nevezett településeken „érzékelhető eredményt” sikerülne elérni. Orbán Viktor tehát megkezdte a választási kampányt – nem véletlen, hogy éppen a kormányzati ciklus lejártára időzíti a korábban baloldali fellegvárként számon tartott városok megváltását. És ha már belelendült a korteskedésbe, nem hagyhatta szó nélkül a jövő év január elsejétől érvénybe lépő energiaár-csökkentést: tudvalévő, hogy a kabinet már döntött a lakossági rezsiköltség tízszázalékos mérsékléséről. A kormányfő egy hosszabb folyamat első állomásaként aposztrofálta a lépést és kifejtette, hogy miután Magyarországon az energia a családi jövedelmek Európában párját ritkító hányadát viszi el, annak tudatában is ideje volt a csökkentésnek, hogy a gáz- és villamosenergia-szektor befektetői majd veszteségeket szenvednek – de hát ha egyszer válság van, mindenkinek viselnie kell valamit a terhekből.

Tanácsok a 24. órában

Kitolná az árfolyamgátba való belépés határidejét egy hétfőn benyújtott költségvetési módosító javaslat. Így az eredeti 2012. decem­ber 31-ei határidő helyett a devizahitelesek 2013. március 29-éig léphetnek majd be az árfolyamvédelmi programba. Egy, a bajba ­jutott devizahiteleseknek rendezett konferencia szervezői szerint aki teheti, éljen ezzel a lehetőséggel.

KÁVÉSZÜNET

Lea Gottlieb virágai

Lea Gottlieb, a világhírű Gottex divatcég alapítója novemberben, kilencvennégy éves korában hunyt el Tel-Avivban. Az izraeli tervezőnő neve nekünk, magyaroknak sajnos nem cseng ismerősen, pedig méltán lehetnénk büszkék a magyar származású hölgyre, aki igényes fürdőruha-kollekcióival és strand­kiegészítőivel a szakma luxuskategóriájába emelte az izraeli divatipart.

Az oktatás olyan, mint a vasút

Miért nincs államtól független felsőoktatás? Miért nem működik a totális centralizáció? Miért nem gazdasági vagy oktatási kérdés az önköltséges diploma? Miért elkerülhetetlen, hogy a határon túli magyarok után a harmadik világhoz tartozó országok munkavállalói is felbukkanjanak a magyar felsőoktatásban és a munkaerőpiacon?

A pontos időmérés diadala

Vannak az életben helyzetek, amikor valahogy máshogy fut az idő. Az órák ugyanúgy ketyegnek, de számunkra súlyosak a másodpercek, vagy éppen rohannak. A sportban egy-egy röpke pillanat akár sorsokat, meccseket, értékes díjakat dönthet el. Tökéletesnek kell annak lennie, aki nyerni akar.

Snowboard hóbort

A hódeszkát a történelemben többen is feltalálták egymástól függetlenül. A 20. század második felében berobbant új találmány mára már a sí mellett a téli sportok koronázatlan királya. A tény, hogy az elmúlt mintegy húsz évben a snowboard felküzdötte magát a hagyományos síelés mellé, nagyban köszönhető a világméretekben százmilliókat érintő (gör)deszkakultúrának is, hiszen téli változata ezt a szubkultúrát sikerrel integrálta a tél főáramú sportjába. És milyen jól jött ez a kis vérfrissítés a sívilágnak! Virágzó piac és turizmus épült köré: sportboltok, síparadicsomok és szállodák sokasága. A snowboardozás ma népszerűbb és kedveltebb sportág, mint eddig bármikor.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!