hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arab segély a palesztin államnak
Abbászék pénzzavarban

2012. 12. 13.
Az Arab Ligához fordult segélyért Mahmúd Abbász, miután Izrael úgy döntött: visszatartja a palesztin államnak járó vámbevételeket. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök  nyíltan elutasította a közelmúltbeli ENSZ-szavazás eredményét, amely de facto elismerte a palesztin államot, megfigyelői státuszt adományozva neki a világszervezetben. A döntésért a Palesztin Hatóság drága „árat” fizet, melyet Izrael 100 millió dollárban határozott meg – ennyit tart vissza a palesztinok nevében beszedett vámokból, valamint bejelentette 300 új lakás építését a Nyugati parton és Kelet-Jeruzsálemben.

Izrael a múlt heti ENSZ-szavazás után döntött a palesztinok nevében szedett behozatali vámok átutalásának leállításáról, miután az ENSZ elismerte a palesztin államot a Nyugati parton, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben, azokon a területeken, amelyeket Izrael az 1967-es hatnapos háború alatt foglalt el. A visszatartott 100 millió dollárt olyan adósságok törlesztésére kívánják felhasználni, amelyekkel a palesztinok izraeli vállalatoknak, például az izraeli áramszolgáltatónak tartoznak.

A Palesztin Hatóság jelenleg az eddigi legkomolyabb gazdasági válsággal küzd. Miniszterelnöke, Szalam Fajjad arra figyelmeztetett hét hónappal ezelőtt, hogy a hatóság csődbe kerülhet, és egyszerűen megszűnhet létezni. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap arra hívta fel a figyelmet szeptemberben, hogy a PH költségvetési hiánya eléri a 400 millió dollárt, és fennáll a társadalmi elégedetlenség kockázata. Mahmúd Abbász különösen nagy nyomásnak volt kitéve, miután a rivális Hamasz Gázában komoly összegekről szóló segélyígéreteket kapott a katari emírtől októberben.

Abbász tehát az Arab Ligához fordult, amelynek képviselői a vasárnapi katari találkozón ígéretet tettek, hogy havi százmillió dollárt utalnak át a palesztin államnak pénzügyi biztonsági hálóként. A fizetés pontos formáját még nem határozták meg, de Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára elmondta: a bizottság elnöke és a főtitkár fog érintkezésbe lépni az egyes országokkal azzal kapcsolatban, hogy mennyit kell fizetniük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!