hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gázártrükk

2012. 12. 21.
A hét elején Salgótarjánt ígérte megszabadítani felhalmozott adósságától a miniszterelnök: szándéka szerint 2014-re a megyeszékhely hitel- és adósságmentes lesz, bár a megoldás részleteiről édeskeveset közölt a városban tartott sajtótájékoztatón. Figyelemre méltó leginkább az volt, hogy az egykori szocialista iparvárosok adósságkiváltását kiemelten szorgalmazta, mondván, ezeket – például Komlót és Dunaújvárost is – menthetetlennek szokták tartani, de éppen ezért jelentene igazi mutatványt, ha a nevezett településeken „érzékelhető eredményt” sikerülne elérni. Orbán Viktor tehát megkezdte a választási kampányt – nem véletlen, hogy éppen a kormányzati ciklus lejártára időzíti a korábban baloldali fellegvárként számon tartott városok megváltását. És ha már belelendült a korteskedésbe, nem hagyhatta szó nélkül a jövő év január elsejétől érvénybe lépő energiaár-csökkentést: tudvalévő, hogy a kabinet már döntött a lakossági rezsiköltség tízszázalékos mérsékléséről. A kormányfő egy hosszabb folyamat első állomásaként aposztrofálta a lépést és kifejtette, hogy miután Magyarországon az energia a családi jövedelmek Európában párját ritkító hányadát viszi el, annak tudatában is ideje volt a csökkentésnek, hogy a gáz- és villamosenergia-szektor befektetői majd veszteségeket szenvednek – de hát ha egyszer válság van, mindenkinek viselnie kell valamit a terhekből.

Vagyis elérkeztünk az orbáni popu­lizmus egy újabb motívumához, ezúttal az energiaárak témájára hangszerelve. Ámbár a miniszterelnök azt a már ismert kommunikációs sémát alkalmazza, miszerint kormánya a lakosság helyett a szolgáltatókat terheli, mert azok az extraprofitjukból méltán áldozhatnak a társadalmi igazságosság oltárán, ebben az esetben azonban ez a megejtő teória még kevésbé igaz, mint mondjuk az informatikai avagy a bankszektorra vonatkozóan. Abban persze nincs különbség, hogy amiként ez utóbbi ágazatokban, úgy jobbára már az energetikai üzletágban sincs nyeresége a cégeknek. Éppen ennek következtében maradnak el a szükséges fejlesztések és hálózatfelújítások, a bankok pedig ugyanezért nem hiteleznek, ami természetszerűen befagyasztotta a gazdasági növekedést.

Az energia területén viszont tetézi a bajt, hogy Orbán megvásároltatja az állammal az E.ON gázüzletágát, vagyis az orosz gázimportszerződéssel rendelkező E.ON Földgáz Trade és a tározói kapacitást birtokló E.ON Földgáz Storage nevű vállalatokat, miáltal – állítása szerint – lehetővé válik az olcsóbb gázszolgáltatás. Csakhogy ez a legkevésbé sem felel meg a valóságnak. A globális piacon ugyanis a földgáz ára attól még nem csökken, hogy ezentúl nem egy multicég, hanem a magyar állam kezében lesz a szolgáltatói infrastruktúra meghatározó része. Történetesen a Gazprom számára édesmindegy, kinek adja el az energiahordozót – a kitermelői kalkuláció továbbra is a világpiaci trendekhez igazodik.

Amennyiben a gázüzlet a Magyar Villamos Művek tulajdonába kerül –  mert a hírek szerint a kormánynak ez a szándéka –, akkor legfeljebb annyi változik, hogy a tízszázalékos árcsökkentés miatt kieső bevételt a költségvetésnek kell állnia. Persze, az állami vállalatra rálőcsölhető a veszteség, ám azt csak a hálózatfejlesztés és -karbantartás rovására tudná kigazdálkodni. Ami pedig egyértelműen veszélyezteti az ellátás biztonságát. Másként fogalmazva: a gázüzlet semmiképp nem lehetséges nonprofit alapon, mert az üzemeltetés igen magas költségeit akár a magán-, akár az állami vállalatnak meg kell keresnie.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!