hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Észak-Korea a világűrben
Kína segíthet a megoldásban

2012. 12. 13.
Négy sikertelen kísérletet követően a héten az ötödik nekifutásra sikerült a bravúr Phenjannak: a kommunista rezsim műholdja feljutott a világűrbe. Az esetet nemzetközi felháborodás kísérte, és nem csak azért, mert a bevételei nagy hányadát katonai kiadásra fordító országban a legszerényebb becs­lé­­sek szerint is százezreket sújtó éhínség tombol. Az igazi riadalomra az ad okot, hogy a tízezer kilométer hatósugarú rakétát a sikeres kísérletet követően Észak-Korea valószínűleg nukleáris töltettel is fel kívánja szerelni.

Októberben jelentette be Észak-Ko­­­rea, hogy az Egyesült Államok nyugati partjait is elérő rakétatechnológiát fejlesztett ki. A bejelentést akkor kevesen vették komolyan, ami nem meglepő, tekintve, hogy áprilisban – szokatlan módon – még a világsajtó képviselőinek is megmutatták azt a rakétát, amelytől hasonló teljesítményt reméltek (és amely alig két perccel a kilövést követően felrobbant, és a tengerbe zuhant).

Ezek után meglepetésként hatott, hogy szerdán reggel, helyi idő szerint tíz órakor Észak-Korea sikeresen a világűrbe juttatta szatellitjét, amely déli irányban haladva átrepült a Sárga-tengeren és a Kelet-kínai-tengeren, illetve az Okinawa-szigetek felett. Japán és dél-koreai illetékesek egybehangzó közlése szerint a rakéta nem tért le a kijelölt pályáról, mindhárom fokozata az észak-koreai hatóságok által korábban megjelölt térségben csapódott be a tengerbe.

Az ország közleménye szerint egyébként a műhold tudományos célokat szolgál: Észak-Korea természeti erőforrásait vizsgálja, ezenkívül időjárási adatok gyűjtésére kívánják használni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!