hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Babaláz - Biztosítva a monarchia jövője

2012. 12. 20.
A gazdasági recesszió és az Európai Unióval folytatott viták ellenére jó évet zár a brit monarchia – alig fél éve, hogy pazar módon ünnepelték II. Erzsébet trónra kerülésének 60. évfordulóját, máris újabb örömhír hozta lázba a királyi családot árgus szemmel figyelő alattvalókat: Katalin hercegnő gyermeket vár.

A bejelentés számos brit alattvaló számára egyenesen a monarchia, egyben az Egyesült Királyság folyamatosságát és egységét szimbolizálja megnyugtató módon. Az elmúlt ezer évben ugyanis mindössze egyszer fordult elő, hogy egy élő angol uralkodó mögött három generációnyi egyenes ági leszármazott várakozott a trónra lépésre – ahogyan ez II. Erzsébet dédnagymamává válásával nemsokára megtörténik.
A királyi újszülött azonnal a harmadik helyre tarthat majd igényt a trónörökösök sorában,  maga mögé utasítva Harry herceget.
A dinasztia leendő legkisebb tagja egy közelmúltbeli törvénymódosításnak köszönheti biztos helyét a sorban, amellyel a Brit Nemzetközösség érintett tagjai lehetővé tették, hogy a jövőben az elsőszülött lányok ne kerüljenek hátrányba fiatalabb fiútestvérükkel szemben a trónöröklésben.
A korán bejelentett hír – Katalin hercegnő terhessége még a 12. hetet sem érte el – számos találgatást indított el, elsősorban is a szülés várható idejéről. A gyermek valószínűleg májusban vagy egy-két hónappal később fog megszületni – egyelőre legalább ennyi titka  marad  az ifjú szülőknek, akik Katalin hirtelen kórházba kerülése miatt határoztak úgy, hogy a szokásosnál jóval hamarabb nyilvánosságra hozzák a jó hírt. Katalin ugyanis december első napjaiban vészes hányással és kiszáradással került kórházba, ahonnan néhány nap után kiengedték. Állapota az elmúlt két hétben fél Nagy-Britanniát terhességi szakértővé tette.
A mindenre fogadást kötő angolok már bőszen tippelnek a gyermek hajszínére és nevére. Lány fronton – mert a legtöbben bizony kislányt várnak – az Eli­zabeth név a nyerő, de sokan valószínűsítik a Diana, Anne, Mary neveket is. Kisfiú esetén pedig listavezető a  John, Charles, James és George – a távoli jövőben talán trónra lépő dédunokának ugyanis uralkodói névre lesz szüksége, hiszen Viktória királynő óta nem volt olyan trónörökös Angliában, akit ne egy korábbi uralkodóról neveztek volna el. Így aztán nem csoda, hogy az olyan eredeti ötletek, mint például a Chardonnay, csak egy az ezerhez arányban fogadhatóak a William Hills fogadóirodánál.
 „Mértékadó” jóslatok szerint a hercegnőnek lánya lesz, mivel bizonyos statisztikák alapján a hozzá hasonló panaszokkal kórházba került nők 56 százaléka lányt szül. Ezt a véleményt erősíti a svéd Örebro Kórház tudományosan (valószínűleg) alátámasztott megfigyelése, mely szerint a pilótaként dolgozó férfiaknak valamivel nagyobb arányban születik lánya. Ezek után az sem csoda, hogy a gyermek felnőttkori magasságát is kiszámolták a szorgos megfigyelők: nagyjából 177 centiméter lesz. A leendő szülők remélhetőleg elégedettek e kilátásokkal.

MIÉRT?

Vizsgálat indult Jacintha Saldanha ápolónő ügyében, aki a múlt héten követett el öngyilkosságot, miután a VII. Edward kórházban továbbította két ausztrál rádiós műsorvezető tréfás hívását a Katalint ápoló nővérnek. Mel Greig és Michael Christian, az ausztrál 2Day FM rádió műsorvezetői december 4-én hívták fel a kórházat, a királynőnek és Károly hercegnek adva ki magukat. Erős ausztrál akcentusssal a „királynő unokája” felől érdeklődtek. A telefont felvevő Jacintha nővér udvariasan továbbkapcsolta a hívást, majd a hercegnőt személyesen ellátó nővér részletes tájékoztatást adott Katalin állapotáról. Az interneten terjedő hangfelvétel szerint a két rádiós maga sem hitte, hogy tréfájuk sikerült. Három nappal később Jacintha nővér öngyilkosságot követett el a személyzeti szálláson. Halálát azonnal a rádiósok számlájára írták, akik a tévé nyilvánossága előtt, könnyek között mondták el, mennyire összetörtek a nővér halálhírére. A tragédiába torkollott  tréfa elkövetőit az angol média azonnal bűnbaknak kiáltotta ki, annak ellenére, hogy Saldanha csupán egy hívást továbbított, és nyilvános meghurcoltatás sem érte. A Sydney Daily Telegraph napokban végzett közvélemény-kutatása szerint az ausztrálok 68 százaléka igazságtalannak tartja a rádiósokat érő vádakat, melyek szerint ők lennének Jacintha Saldanha halálának közvetett okozói. Időközben a 2Day FM az év hátralevő részében esedékes reklámbevételeit ajánlotta fel támogatásként Jacintha Saldanha családjának. Saldanha tragédiája révén az a kínos kérdés is felmerül, vajon egy olyan kórház, amelynek imázsát és keresettségét elsősorban az szabja meg, hogy pácienseik között tudhatják a királyi család tagjait, megfelelő biztonsági rendszerrel rendelkezik-e hasonló, valójában előre látható esetekre. A férjével két gyermeket nevelő, indiai származású Jacintha Saldanha négy éve dolgozott a VII. Edward kórházban, és mindenki szerint lelkiismeretes és lelkes munkaerő volt. Kultúrájából fakadóan joggal érezhette úgy, hogy szégyent hozott munkahelyére, családjára és saját magára, amikor a királyi családot „kiadta” a sajtónak. Mivel családjának egyetlen szót sem szólt a történtekről, állítólagos búcsúlevele talán többet elárul majd arról, mi vezethetett tragikus döntéséhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!