hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matolcsy miatt nem rendezik az ügynökkérdést

2012. 12. 13.
Május 15-ig kellett volna a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról (NEB) szóló kormányzati előterjesztést elkészíteni, de még ma sem döntött a Fidesz elnöksége a múltfeltáró intézményről szóló koncepcióról.

A kissé hatásvadász címünk arra utal, hogy kormánypárti forrásaink szerint a napi gazdasági kérdések, az állandó költségvetési tűzoltások annyira elvonják a Fidesz-vezetők figyelmét, hogy nem tudnak dönteni arról, milyen mértékben hozzák nyilvánosságra a kommunista állambiztonság aktáit . Igaz, a dilemmájuk  másik oldala az, hogy ők is megosztottak abban, hogy mennyire vegyék figyelembe az aktanyilvánosság kérdésében az úgynevezett „nemzetbiztonsági érdekek” klauzulát, amit titkosszolgálati vezetők előszeretettel hoznak fel a nyilvánosságpárti koncepció elleni érvként. Ez a két ok, tehát a gazdasági válság napi menedzselése, és az előbb vázolt koncepcionális döntésképtelenség vezetett ahhoz a kínos helyzethez, hogy a Fidesz vezetői hónapokat csúsznak az általuk beharangozott időponthoz képest.

A Fideszben ugyanis merőben eltérő álláspontok találhatóak e kérdésben. Kövér László házelnök, a Fidesz országos választmányának az elnöke például márciusban gumicsontnak, bosszantó álvitának, pótcselekvésnek nevezte az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló vitát, míg a teljes nyilvánosságpárti Lázár János – ekkor még frakcióvezetőként – a magyar demokrácia „gennyes sebének” nevezte az ügynökkérdést. Lázár szerint a lehető legtöbb adatot nyilvánossá kell tenni.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását megemlíti az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló, tavaly év végén elfogadott törvény, amely leginkább azzal vált közismertté, hogy az MSZP-t a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódaként nevezte meg.  Ennek a jogszabálynak a preambulumában az olvasható, hogy a „kommunista diktatúrával kapcsolatos emlékezet állami megőrzése érdekében Nemzeti Emlékezet Bizottsága működik”. A törvény szerint „a Nemzeti Emlékezet Bizottsága feltárja a kommunista diktatúra hatalmi működését”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!