hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanácsok a 24. órában
Még mindig küszködnek a devizahitelesek

2012. 12. 21.
Kitolná az árfolyamgátba való belépés határidejét egy hétfőn benyújtott költségvetési módosító javaslat. Így az eredeti 2012. decem­ber 31-ei határidő helyett a devizahitelesek 2013. március 29-éig léphetnek majd be az árfolyamvédelmi programba. Egy, a bajba ­jutott devizahiteleseknek rendezett konferencia szervezői szerint aki teheti, éljen ezzel a lehetőséggel.

December elején került megrendezésre az EDF Global Kft. és a bankweb.hu közös programja Konferencia a bajba jutott devizahiteleseknek címmel. A deklaráltan „minden szervezettől és érdektől mentes” konferencia legfőbb célja a közérthető formába öntött tájékoztatás a devizahitelek által érintett (vagy inkább sújtott) emberek aktuá­lis lehetőségeiről. Mint ahogy a szervezők is jelezték és az internetes kommentek is jól mutatták, a téma még mindig nagyon érzékeny, és rendkívül sok indulatot korbácsol fel. Nem csoda, hiszen bármilyen pénzügyi vagy bankpiaci szakértő is szólal fel utólag a témában mint „megértő pártfogó”, mindig ott lebeg a kimondatlan kérdés: ő vajon hány alkalommal adott el devizaalapú hitelt, vagy hányszor javasolta ennek felvételét az ügyfeleinek? De ezt mindenki rendezze el a saját lelkiismeretével. Egy biztos, pár évvel ezelőttig igenis volt olyan helyzet, amikor racionális döntés volt egy devizahitel felvétele.

Tatár Attila, a bankweb.hu portál szakértője többször hangsúlyozta, hogy „a feleknek végre túl kell lépnie az egymásra mutogatáson”. Ahogy elhangzott: ebben a játékban ma már nincsenek győztesek. Vesztett rajta az állam, a bankok, a hitelezők és a hitelfelvevők is. Habár minden résztvevő­nek megvan a maga sara, a hiteladó­sok gyakran esnek abba a hibába, hogy örökre meggyűlölik a bankokat, és engesztelésül az államtól várják a mindent megoldó segítséget. Az előadók egyöntetű válasza erre az, hogy mindkét hozzáállás alapvetően téves.

Mészáros Aranka, a Szent István Egyetem docense az adósok lelkiállapotáról és a helyzetük érzelmi feldolgozásáról beszélt. A docens asszony saját családi példáján keresztül mutatta be, hogy igenis rajtunk múlik, hogy hajlandóak vagyunk-e tanulni a hibáinkból és új életet kezdeni. A válság idején ő maga is arra kényszerült, hogy közölje tinédzser lányával: nem tud neki több új (értsd márkás) ruhát venni. A lány kétnapi sírdogálás után azonban saját ötlettel állt elő: régi ruháit eladta egy online adok-kapok oldalon, a bejövő pénzből pedig bevásárolt a közeli turiban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!