hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 07. 14. (V/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Válságtárgyalás Belfastban

Meghosszabbították az eredetileg kétnaposra tervezett brit-északír béketárgyalásokat. A megbeszélésekre azután került sor, hogy David Trimble, a Protestáns Ulsteri Unionista Párt vezetője a közelmúltban tiltakozásul lemondott miniszterelnöki pozíciójáról, mivel az IRA általi fegyverletételre még mindig nem került sor. Lépése nyomán újabb politikai krízishelyzet teremtődött, hiszen ha pozícióját augusztus 11-ig nem sikerül betölteni, akkor Nagy-Britanniának fel kell függesztenie az északír kormány hatalmát vagy fel kell oszlatnia az országgyűlést, és új választásokat kell kiírnia. A protestáns Orániai Rend tagjai Észak-Írországban ismét összecsaptak a rendőrökkel hagyományos július 12-i ünnepük során. 

Több az áldozat

2000-ben több természeti katasztrófa volt, mint az azt megelőző évtized éveiben – állítja a Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófajelentése. Jó hír, hogy a katasztrófák kevesebb halálos áldozatot követeltek, mint a korábbi években, ugyanakkor az érintettek száma jelentősen megnőtt. A jelentés szerint ennek legfőbb oka az árvizek, földcsuszamlások, illetve a szélviharok és a szárazság mind gyakoribb előfordulása. 

Horvát tábornokok behívója Hágába

Horvátországban Ivanisevics wimbledoni győzelme félresöpörte a háborús bűnökkel vádolt két tábornok letartóztatása nyomán kitört súlyos kormányválság miatti aggodalmakat. A horvát teniszcsillag hazai köszöntésére megjelent kétszázezres tömeg azonnal megoldást javasolt a hatalmi válságra: az ünneplők egyik transzparense szerint Ivanisevicsnek kellene lennie az elnöknek… A teniszbajnok azonnal politkai szerepet is vállalt: több neves sportolóval nyílt levelet tett közzé, amelyben tiltakozott a tábornokok kiadatását támogató kormánydöntés miatt. "Nem értünk a politikához, de józanul gondolkodó emberek vagyunk, akiket sért az igazságtalanság. Horvátország áldozat volt a háborúban, a katonák és tábornokok pedig hősök" – fogalmaz a nyílt levél, amelyet Ivanisevics mellett többek között Zvonimir Boban, az AC Milan horvát idegenlégiósa, Alen Boksics, a Manchester csatára mellett az Egyesült Államokban szerepelt kosárlabda sztárok, Dino Radja és Sztojko Vrankovics írtak alá.

Gyakornoklány kettő

Fiatal gyakornoklány és egy magas rangú politikus, aki előbb tagadja, majd beismeri a titkos szerelmi viszonyt, a múltból felbukkanó régi szeretők, hazugságvizsgálat és egy titokzatos eltűnési történet: szinte a bevált hollywoodi recept szerint készül a médiában kasszasikert jelentő Monica-botránysztori folytatása. A forgatókönyvről ezúttal az élet gondoskodott, a sajtó pedig hálás a nyári szerelmi thrillerért, amely a héten újabb váratlan fordulattal szolgált. A rendőrség szerdára virradóra házkutatást tartott Gary Condit demokrata párti képviselő lakásán annak kiderítésére, hogy lehet-e köze Conditnak a tíz hete eltűnt Chandra Ann Levyhez. A képviselőt intim szálak fűzték az országos börtönigazgatóságon dolgozó gyakornoklányhoz, akit április végén láttak utoljára Washingtonban. 

Belföld

Melegfront a Szigeten

A nyári belpolitikai holtidény vezető hírévé vált az, hogy Óbuda polgármestere gyakorlatilag betiltatta a homoszexuális szervezetek sátrát a Pepsi Szigeten. 

Orbán-Horn vita

Útban a dolgozószoba felé Fotó: MTI

Egy osztogatás felhangjai

Politikai hátszéllel működik Magyarországon a civil kurázsi, legalábbis erre utal az a tény, hogy a civil szervezetek számára kiírt pályázat elbírálásakor az elmúlt hónapokban több fideszesnek nevezhető civil szervezet jutott értékes vagyonhoz vidéken és Budapesten egyaránt. Az ellenzék szerint durva lenyúlás történt, a Fidesz szerint pedig társadalmi igazságtétel, mivel a korábban ingatlanhoz jutott társadalmi szervezetek egy jelentős része szocialista kötődés? volt. A kérdés ezúttal az, hogy vajon melyik szempont érvényesült a pályázatok elbírálásakor: a civil társadalmat erősítő kormányzati akarat vagy a helyi lobbik érdekérvényesítése.

Díj, amit senki sem kíván

"Szeretnénk kizökkenteni a közvéleményt az eddig megszokott, beletörődő magatartásából" – nyilatkozta a Heteknek Galántai Zoltán egyetemi tanár, a Technika az emberért csoport egyik vezetője annak kapcsán, hogy olyan díjat alapítottak, amit azok a cégek és hivatalok "kaphatnak meg", amelyek legtöbbet tettek a személyes adatok megsértéséért. Lehetséges, hogy a díj Magyarországon egy lehallgatókészüléket formáz majd meg. 

Kisgazdák a zöldeknél

Akár a választást is eldöntheti, de legalábbis elszívó erő lehet a 2002-es választásokon a "zöld"-értékeket képviselő Zöld Szalag Magyarország elnevezés? választási szövetség – mondta lapunknak Illés Zoltán, az Országos Környezetvédelmi Bizottság fideszes elnöke annak kapcsán, hogy a szervezet képviselői nemrég bejelentették: jövőre az ötszázalékos küszöb elérésével be akarnak jutni a parlamentbe. Bár Nyugaton már évek óta természetes a zöldpártok jelenléte a hatalomban, az itthoni kezdeményezés sikerét egyelőre vegyes vélemények kísérik. Csupán egy dologban van egyetértés: Magyarországon sokkal hatékonyabb környezetvédelemre lenne szükség.

Hit és értékek

A júdeai zsákmány

Talán többen emlékeznek még a nemrégiben világsikert aratott Gladiátor cím? filmnek arra a jelenetére, amikor a főhős először jutott be a Colosseum küzdőterére. Megállt a porond közepén és csak bámulta, bámulta az irdatlan tömeget, miközben hatvanezer torokból tört fel az ordítás: "Küzdj! Harcolj!" Sokak számára talán kiábrándító, hogy a filmes történetben szereplő Maximus a valóságban soha nem létezett. De annál valóságosabb annak a huszonötezer zsidó férfinak a sorsa, akiket Titus – diadalmas júdeai hadjáratának befejeztével – Rómába hurcolt, s arra kényszerített, hogy az apja által megkezdett Colosseum építkezésén dolgozzanak. A hadifoglyokat végül a maguk építette amfiteátrum közönsége előtt végeztette ki gladiátorokkal és vadállatokkal.

HÁTTÉR

Titokzatos eltűnések Kerekegyházán

Régen volt már, hogy Orbán Vilmos "kereskedő-üzletember" (ahogy magát nevezi) 1200 holdas fülöpházi birtokán nyugalom lett volna. Ha jobban belegondolunk, ilyen tán soha nem is volt, esetleg még a rendszerváltás után valamelyest, amikor az oroszországi piac csak úgy nyelte a magyar birkát, tehenet, lovat – Vili bácsi legnagyobb örömére. Ma Vili bácsi (így nevezik ismerősei és alkalmazottai is) már nem nagyban csinálja: Duna menti legelőin csak kétezer birka legelészik, aztán van még ott néhány száz tehén, meg valamennyi ló is. A mai világban valahogy nem megy a gazdaság: bezárult a keleti piac, az árak nagyon felmentek, és ami az 55 éves gazdát legérzékenyebben érinti: szinte lehetetlen jó munkaerőt találni az egész Alföldön. 

Birtokvita

Miközben a politikusok arról vitatkoznak, hogy vehessenek-e külföldiek is magyar földet, az igazi kérdés az, mi lesz azzal a több százezer, mezőgazdaságból élő honfitársunkkal, akik semmiképpen nem tudnak megélni a mezőgazdaságból. Egyszer?bben fogalmazva arról van szó, hogy akár magyarok, akár külföldiek birtokolják a magyar földek többségét, egymillió embert képtelen eltartani az ágazat. 

G7: Pengeváltás és egymásra mutogatás

Paul O\'Neill, amerikai pénzügyminiszter múlt heti kijelentése, miszerint itt az ideje, hogy most már a világ más régiói is kivegyék szerepüket a világgazdaság vonatának újbóli növekedési pályára állításából, nagy vihart kavart Európában. A francia válasz hamar készen állt Laurent Fabius pénzügyminiszter szájából: "Amerika a fő felelős a jelenlegi válságért, és persze a magas olajárak." A német pénzügyminiszter, Hans Eichel még ennél is továbbmenve "a világgazdaság legnagyobb problémájának" nevezte az amerikai gazdaságot, hozzátéve, hogy jelenleg Európa produkálja a legnagyobb gazdasági növekedést.

Hát én immár mit válasszak

Olyan sok internetszolgáltató működik Magyarországon, hogy nehéz eldönteni, melyiknél is érdemes előfizetni. Ez a cikk segítséget kíván nyújtani az olvasónak, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatót válassza. Az internetszolgáltató olyan cég, amely biztosítja, hogy otthoni gépünkkel csatlakozhassunk a világhálóra, ezenkívül e-mail címet, és több-kevesebb tárhelyet is ad saját szerverén, így akár saját weboldalt is üzemeltethetünk. 

Ismét zuhannak a tech-papírok

Lefelé görbültek a tőzsdeindexek grafikonjai az elmúlt héten, a világ valamennyi jelentős részvénypiacán lefelé tartottak az árfolyamok. Amerikában az újabb jelentős cégek – Compaq, AMD, EMC – figyelmeztettek romló profitkilátásaikra, ami elsősorban a technológiai papírok árára volt katasztrofális hatással. A Nasdaq közel 8 százalékkal mélyebbre süllyedve áttörte a lélektani 2000 pontos határt is. Bár a vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatok jelentek meg Németországban, ez csak annyit segített a részvények megítélésén, hogy a három nagy európai index közül a frankfurti csökkent a legkisebb mértékben (-2,6%). Londonban több mint 3, Párizsban közel 4,5 százalékkal zárt alacsonyabban az index. A BUX 2,34 százalékos csökkenés után 6559 ponton zárta a hetet.

Nem dolgozom tovább ebben a politikai miliőben

"Üldözött lettem, mint a zámolyi romák, akár kezet is foghatnánk egymással. A különbség csak annyi közöttünk, hogy nem a bőröm színe, hanem a vállalkozásom miatt üldöznek, de ha kell, elmegyek én is Strasbourgig" – fakadt ki a Heteknek Zarándok János, a Mészkő és Dolomit Kft. tulajdonosa. 

A Fidesz lemondott a győzelemről

Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikus szerint a helyi vállalkozók félnek Orbán Győzőtől, a miniszterelnök édesapjától. Nemcsak Dunaújvárosban, hanem a környéken is többen azt beszélik, hogy azok, akik hasonló üzletben utaznak, jobb ha félreállnak, mert nem tudhatják, milyen revans éri őket. Az SZDSZ-es képviselő a héten Tetthely címmel sajtótájékoztatót tartott e témában. Kérdéseink a tapasztalataira irányultak.

Adórendőrség alkotmányos dilemmákkal

Az Alkotmánybíróság (AB) 2002. december 31-i hatállyal megsemmisítette az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) egyes feladatairól szóló törvénynek azokat a rendelkezéseit, amelyek felhatalmazzák az adóhivatal bűnügyi igazgatóságát a rendőrséggel azonos módon való titkos információgyűjtésre. Az indoklás szerint a jogszabályt csak kétharmados többséggel fogadhatta volna el a parlament, amelyet az ellenzék politikusai már a szavazás idején jeleztek.

Hulló csillag

"Másodpercenként 400 ezer fontba került a szexkaland" – ezzel a címmel számolt be a londoni The Daily Telegraph Boris Becker és egy orosz származású pincérnő, Angela Jermakova a héten, peren kívül megkötött egyezségéről. Becker 1999 nyarán, pályafutása utolsó, vereséggel végződött wimbledoni mérkőzése után részegen, egy étterem gardróbhelyiségében létesített alkalmi kapcsolatot Jermakovával. A futó kalandból egy kislány született, akinek az ellátására most Becker legalább 2 millió font (850 millió forint) biztosítását vállalta. Az egykori teniszcsillag élete az elmúlt két évben a Time magazin értékelése szerint "darabokra hullott": viharos jelenetek között elvált feleségétől, vádemelés előtt áll az adócsalás miatt ellene indított nyomozás Németországban, és csődbe jutott a többségi tulajdonában álló internetes sportportál. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!