hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horvát tábornokok behívója Hágába
Wimbledon elfújta a válságot

2001. 07. 14.
Horvátországban Ivanisevics wimbledoni győzelme félresöpörte a háborús bűnökkel vádolt két tábornok letartóztatása nyomán kitört súlyos kormányválság miatti aggodalmakat. A horvát teniszcsillag hazai köszöntésére megjelent kétszázezres tömeg azonnal megoldást javasolt a hatalmi válságra: az ünneplők egyik transzparense szerint Ivanisevicsnek kellene lennie az elnöknek… A teniszbajnok azonnal politkai szerepet is vállalt: több neves sportolóval nyílt levelet tett közzé, amelyben tiltakozott a tábornokok kiadatását támogató kormánydöntés miatt. "Nem értünk a politikához, de józanul gondolkodó emberek vagyunk, akiket sért az igazságtalanság. Horvátország áldozat volt a háborúban, a katonák és tábornokok pedig hősök" – fogalmaz a nyílt levél, amelyet Ivanisevics mellett többek között Zvonimir Boban, az AC Milan horvát idegenlégiósa, Alen Boksics, a Manchester csatára mellett az Egyesült Államokban szerepelt kosárlabda sztárok, Dino Radja és Sztojko Vrankovics írtak alá.



Goran Ivanisevics, az új horvát wimbledoni bajnok megérkezik a spliti kikötőbe. A hősök gyorsan változnak

Goran Ivanisevics szülővárosának, Splitnek a lakói igazán hálásak voltak az újdonsült bajnoknak, hiszen a háborús bűnökkel vádolt horvát tábornokok kiadása miatti dühük a bajnok győzelme felett érzett örömbe csapott át. A teniszcsillag nem is volt hálátlan: popsztár módjára ledobálta magáról ruháit, és az őt ünneplő tömeg közé dobta. Joggal sóhajtottak fel a horvát vezetők: bárcsak később jelentették volna be, hogy Horvátország kész kiadni a tábornokokat az ENSZ által alapított hágai Nemzetközi Bíróságnak, akkor a kutya sem törődött volna a sokak számára gyászos eseménnyel. Így viszont Racan miniszterelnök fő koalíciós partnere, a szociálliberális párt négy minisztere azonnal lemondott, hiszen a nemzetközi nyomás hatására a horvát vezetés kénytelen volt beleegyezni a tisztek kiadatásába annak nyomán, hogy a szerb miniszterelnök is átadta Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnököt a hágai Nemzetközi Bíróságnak.

A válság akkor robbant ki, amikor Carla Del Ponte, a bíróság főügyésze nyilvánosságra hozta az eddig titkos vádirat létezését, és követelte a horvát vádlottak kiadását. Bár nem nevezte meg a tiszteket, és a vádpontok sem ismeretesek pontosan, a kormány szerint az 1993–95-ös támadásokról van szó, amikor is a horvát csapatok az ország területének mintegy harmadát visszaszerezték, miután a szerbek elfoglalták azt az 1991-es háborúban. Racan szerint az egyik valószín? vádlott, Rahim Ademi – a legmagasabb rangú albán származású tábornok a horvát hadseregben – készen áll a bíróság előtti megjelenésre.

Ante Gotovina, az azóta már visszavonult másik tiszt, a francia idegenlégió egykori tagja viszont nem hajlandó erre.

1995-ben legalább százötvenezer szerb menekült el az országból és több százat öltek meg a bosszúra szomjas horvátok. Sok horvát számára rendkívül nehéz elfogadni, hogy honfitársaik is követhettek el háborús bűnöket, ölhettek meg civileket, amikor legalább tízezer horvát vesztette életét, több százezren kényszerültek elmenekülni otthonukból, és az ország jó részét szerb bombák pusztították el. 

Sok horvát még ma is abban a hitben él, hogy ők voltak a háború egyedüli áldozatai. A reformok mellett elkötelezett Racan szerint az egész országnak példát kell vennie a sikeres teniszezőről, akinek sikerült legyőznie saját gyengeségeit. Horvátország is csak így tudja elnyerni a fődíjat, az európai integrációt, és csak így menekülhet meg a balkáni ingoványtól és a nemzetközi elszigetelődéstől – mutatott rá Racan. 



Ivica Racan horvát miniszterelnök. Szembenéz a tényekkel Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!