hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 10. 21. (IX/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Wilma a 21. hurrikán

Louisiana államban átfogó vizsgálat indult 19 kórház, egészségügyi központ, illetve idősek otthona ellen, 215 halálesettel kapcsolatosan. A vizsgálatot a New Orleans\' Memorial egészségügyi központ egyik orvosa szerint a Katrina hurrikán elvonulása utáni káoszban 45 beteg szenvedéseinek valószínűleg eutanáziával vetettek véget.

Rengésre rengés

Miközben India és Pakisztán a kasmíri határ megnyitásának részleteiről vitatkozik, két erős utórengés rázta meg Dél-Ázsia földrengés sújtotta térségét szerdán, mely föld-csuszamlásokat is eredményezett. Az első rengés 5,8-as erősség? volt, mely az október 8-ai földrengés epicentruma közeli vidékét érte. Ezt követte negyvenöt perccel később ugyanezen a területen egy 5,6-os erősség? földmozgás. Az első utórengés földcsuszamlást okozott Balakotban, mely a nagy földrengés során is óriási károkat szenvedett. Egy másik földcsuszamlás egy Muzaffarabadból kivezető utat zárt el. A földmozgások pánikot keltettek a több, mint hárommillió túlélő között, akik az épületekből kifutva a nyílt mezőkön próbáltak menedéket találni. Félő azonban, hogy a korábbi földrengésben megsérült épületek az utórengések következtében összeomolhatnak. Egyes becslések alapján az áldozatok száma megközelíti a nyolcvanezret. Annak ellenére, hogy több ország helikopterei segédkeznek a mentésben, körülbelül félmillió túlélőhöz, leginkább Kasmír pakisztáni részén, egyáltalán nem jutott el semmilyen segítség. (Hetek)

Területet töltényekért

Egy izraeli kommandó vasárnap Dzsenin közelében bekerítette, és agyonlőtte a 27 éves Nihad Abu Ganemet, az Iszlám Dzsihád helyi vezetőjét. A nyugati parton egész héten folytatódott a terrorszervezet és a Hamasz sejtjeinek kézrekerítése. Még ugyanazon a napon palesztin terroristák a Gush Etzion kereszteződésnél a déli órákban meggyilkoltak három izraeli fiatalt, két 21 éves lányt és egy 15 éves fiút.

Aranyszalag Horn Gyulának

Heinz Fischer az államfői palota dísztermében rendezett ünnepségen adta át a volt miniszterelnöknek a Nagy Arany Érdemrend a Szalaggal az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért kitüntetést. Az osztrák államfő hangsúlyozta, hogy a kitüntetésnek politikai jelentősége is van, és Horn Gyulát Alexander Dubcsekkel és Kwasniewski lengyel államelnökkel azok közé sorolta, akik pályafutásukat kommunistaként kezdték, de akik pozitív és bátor lépéseket tettek a politikai átmenet idején. Heinz Fischer megemlítette, hogy Horn Gyula külügyminiszterként Alois Mock akkori osztrák alkancellárral és külügyminiszterrel együtt vágta át szimbolikusan a vasfüggönyt a két ország határán. Horn Gyula méltatta Magyarország európai felzárkózásához nyújtott osztrák támogatást, és hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig előre haladt, amikor Európával kötötte össze sorsát.

Ostrom a Kaukázusban

A múlt héten gerillák támadtak az észak-kaukázusi Nalcsik városára, amit az orosz rendfenntartó erők visszavertek, majd támadásba lendültek át és még aznap megtisztították a várost a terroristáktól. Példátlan a közelmúlt történelmében, hogy egy váratlan támadásra ilyen gyorsan és összehangoltan reagáltak a helyi és a föderációs erők, ugyanakkor maga a támadás az egyik legnehezebben megfejthető feladvány a szeparatisták utóbbi cselekményei közül. Számos megválaszolatlan kérdés maradt, például nem tudható, hányan voltak és kik tartoztak a támadó csoporthoz, mi motiválta őket, milyen taktikát követtek és valójában mi volt a céljuk?

Szaddám példaképe Milosevics

Megkezdődött a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein pere. A magát ártatlannak valló Szaddám továbbra is Irak elnökének tekinti magát, és nem hajlandó együttműködni a bírósággal. Bár több politikus attól tart, hogy a per rövidtávon a szunnita felkelők alá adja majd a lovat, mások szerint a nemzet pszichológiai gyógyulása kezdődik meg a folyamat elindításával. Amint az várható volt, a védelem halasztást kért, így a következő tárgyalást november 28-ára napolták el.

Belföld

Ennyi volt

A Fidesz az Összegzés Napja címmel tartott vasárnap délután egy nem hivatalos kampánynyitó rendezvényt, ami inkább egy gigantikus nosztalgiabulira sikeredett. 

Baloldali seregszemle

Szokatlanul fiatalosra és lendületesre sikeredett az MSZP Jövő színe elnevezés? vasárnapi rendezvénye. A látványos show-elemekkel teletűzdelt programmal a jelenlegi kormányzó párt a vele szemben kialakított sztereotípiákat kívánta levetkőzni. Új arculat születik.

Akik futnak még

A legfrissebb kutatások szerint se az SZDSZ, se az MDF támogatottsága nem éri el az ötszázalékos küszöböt, ami a parlamentbe jutáshoz szükséges. Természetesen próbálkozások vannak a szavazók elérésére. Itt van például a szabaddemokraták Liberális Hét elnevezés? akciója. A kulturális programsorozaton belül 100 településen összesen mintegy 185 ezer kérdőívet gyűjtöttek össze a párt aktivistái, ezzel is keresve a hangot a párt és a választók között. Ám ezzel csak az eddigi szavazóikról tudtak egy friss adatbázist készíteni.

Budai kettős

Magyarországon számos ember mentette az üldözötteket, mintegy hétszázukat a Jeruzsálemi Jad Vashem intézet már kitüntetett a Világ Igaza címmel. Nagy részük nevei megtalálhatóak ezen a falon is – mondta köszöntő beszédében David Admon, Izrael meghatalmazott nagykövete.  Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes képviselője szerint a holokauszt nem

Pécs verte a mezőnyt

Pécset javasolja 2010-re Európa Kulturális Fővárosának magyar részről a kormány – jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a szerdai kormányülés után egy televíziós műsorban. Bozóki András elmondta, hogy a 14 tagú nemzetközi szakmai tanácsadó testület javaslata alapján Pécs "magasan verte a mezőnyt"; tízen javasolták első helyen, hárman második helyen.

Kálmán Olga lett az ATV új főszerkesztője

Bohács Zoltán elnök-vezérigazgató közleményben jelentette be: október 19-től a Magyar ATV vezetősége a politikai műsorok főszerkesztőjévé Kálmán Olgát nevezte ki. A fenti pozíciót Kálmán Olga személyében a csatorna egyik legkarakteresebb szerkesztője tölti be – áll a nyilatkozatban.

Csökkent a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

Csökkent a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben – derül ki a Gallup legfrissebb tanulmányából. A közvélemény-kutató cég mérése alapján az elmúlt hónap mindkét nagypárt számára a támogatóik számának csökkenésével járt. A még mindig vezető Fidesz és az MSZP közötti különbség a teljes népesség körében minimálisra csökkent.

Vásárhelyi Miklós-emléktáblát avattak fel Fiumében

Vásárhelyi Miklós-emléktáblát avattak fel Fiumében, a történész-politikus szülőházánál. Gyurcsány Ferenc a hit és a cselekvés emberének nevezte az 1956-os forradalom és az 1989-es demokratikus fordulat kiemelkedő személyiségét. 1956-ban Vásárhelyi a Nagy Imre-kormány sajtófőnökeként ténykedett, majd a szovjet hadsereg megszállása után Romániába hurcolták. Innen vádlottként szállították vissza Budapestre a titkosan lefolytatott Nagy Imre-perre. A kilenc vádlott közül Vásárhelyi negyedmagával élte túl a koncepciós eljárást. A 70-es években szerveződő demokratikus ellenzék egyik meghatározó alakjává vált. 1988-ban a Nagy Imre-per újratárgyalását kezdeményezte, majd a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnökeként elérte, hogy Nagy Imrét újratemessék. 

Nyomozás a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház gazdálkodása ügyében

Különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház gazdálkodása ügyében. A részlegesen privatizált intézményre modellként tekint a kormányzat. Tavaly – az országban elsőként – a kiskunhalasi önkormányzat eladta a 130 ezer ember ellátásáért felelős Semmelweis Kórház működtetési jogát a Hospinvest Rt.-nek. 

Hit és értékek

Történelem felülnézetben

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb életrajzírója október közepén új könyvvel jelentkezett. Sokak számára meglepetést keltett, hogy Stephen Mansfield a huszadik század, illetve a jelenkor olyan meghatározó egyéniségei után, mint Winston Churchill és George W. Bush, egy prédikátor-teológus, Derek Prince életét foglalta össze.  A szerző döntését azzal indokolja, hogy Prince "minden idők legnagyobb hatású keresztény mozgalmának az egyik szülőatyja", aki nélkül szerinte nem lehet megérteni a pünkösdi-karizmatikus irányzat történetét. A helyenként megdöbbentően őszinte könyv megírásához Mansfield több hosszú interjút készített nem sokkal halála előtt Derek Prince-szel, aki életének számos, eddig ismeretlen részletét is megosztotta a szerzővel.

HÁTTÉR

Madártávlat

A madárinfluenza elérte, sőt át is lépte Európa határait: szinte naponta érkeznek újabb és újabb jelentések gyanús megbetegedésekről. Törökország után Romániában, a költöző madarak által kedvelt Duna-delta vidékénél, Görögország egyik égei-tengeri szigetén és Oroszország európai részén is felütötte fejét a veszedelmes H5N1 vírus, ahol a Moszkvától 200 kilométerre délre található Tula térségben több száz madár pusztult el hirtelen egyszerre. Macedóniából és Horvátországból is mintákat küldtek elhullott madarakból abba a brit laboratóriumba, ahol az európai megbetegedések okát vizsgálják. A szakértők szerint a költöző madarak nagy valószínűséggel hamarosan átrepítik a vírust Észak-Afrikába és a Közel-Keletre is.

Kis pénz, kis tévé

A magyar televízió az európai átlag harmadából üzemel, ám nézettsége is éppen harmada az uniós köztévékhez képest. Bár az idén először sikerült a kereten belül gazdálkodnia, egy, a kormány által visszatartott ötmilliárdos tétel miatt ismét a csőd közelébe sodródott. Rudi Zoltán tévéelnök a Heteknek kifejtette: ha nem sikerül orvosolni a problémát, vészforgatókönyvet kell életbe léptetniük. 

Magyar exodus

Kétszázezer magyar indult neki a nagyvilágnak 1956 novembere után. Többnyire viszonylag fiatalok, akik számára évtizedekre lezárult a visszatérés reménye is. A huszadik század egyik legnagyobb népvándorlásáról Sós Péter János írt könyvet, Magyar exodus címmel.

Oltás és kötés

Madárinfluenza, víruskísérletek, emberi tesztek, komoly higiéniai intézkedések – ilyen és ehhez hasonló fogalmakkal bombázza a média a hétköznapi embert. A kormány nyugtat, az ellenzék pánikol – úgy látszik, már a belpolitikát is elérte a láz. 

Lappangó vírus

Idén már másodszor jelentettek Csongrád megyéből szivacsos agysorvadásban szenvedő beteget a Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak. Az úgynevezett Creutzfeld-Jakob-kór (CJD) tüneteivel kezelt férfi három hete fekszik a szegedi Újklinika neurológiai osztályán. Szakértők szerint a kergemarha-kór az elhullott állatokból készített takarmányok miatt alakul ki a szarvasmarháknál. 

Profitállatok

A madárinfluenza és a korábbi kergemarhakór is számos kérdést vet fel a modern kori farmgazdálkodással kapcsolatban. Az iparosodást követően a hagyományos családi farmok háttérbe szorultak a termelésben, s innen kezdődően az állattartás az ipari üzemek dominálnak, melyek a profit maximalizálása érdekében nem élőlényként, hanem termelési egységként tekintik az állatokat.

Euró: 2010

"A kormány elkötelezett a maastrichti kritériumok 2008-as teljesítése mellett, ami lehetővé teszi az euró 2010-es bevezetését" – közölte a hét elején Batiz András kormányszóvivő. A bejelentés lezárta az elmúlt hetek koalíciós, politikai és gazdasági csatározásait. Döntöttek arról, hogy 2008-ig évente nagyjából 300 milliárddal csökkennek az állami kiadások. 

Emelkedő devizaadós törlesztés

A magyar gazdaság egyensúlytalanságai és az államháztartási hiány jelentős forintgyengüléshez vezethetnek, aminek "katasztrofális" következményei lehetnek a deviza alapú hiteleket felvevő fogyasztók számára – áll a Financial Times elemzésében. Az MNB adatai szerint a devizában fennálló háztartási adósság a magánszektorban kint lévő teljes hitelállomány 25 százalékára duzzadt a 2003 végén mért 5 százalékról. Az idei év első nyolc hónapjában a magyarok 465 millió euró értékű, deviza alapú jelzáloghitelt vettek föl; ez az összeg 20 százalékkal haladja meg a jelzáloghitel-állomány ugyanezen időszak alatt bekövetkezett nettó növekedését. A forint, miután hónapokig stabilan 245 forint/euró körül mozgott, a héten 253 fölé gyengült, máris emelve minden devizaadós törlesztéseit. Az elemzés szerint a magyar fogyasztók tudatában vannak a kockázatnak, "de nem izgatják magukat". 

A szoftver aranykora

Bill Gates szerint a HD-DVD lesz az utolsó, fizikai valójában is létező adathordozó, amit használni fogunk. A nagy felbontású DVD-lemezek után már nem jön újabb formátum: adatainkat az interneten tároljuk majd, így bárhol hozzáférhetők lesznek – mondta el az IT-guru a kanadai Waterloo egyetemen.

KÁVÉSZÜNET

A békefenntartó

Nyugat-Szahara, Szudán, Darfur. Megjárta Afrika legnyomorultabb zugait és halálzónáit; akár egy Rejtő-könyv főhőse, úgy ismeri a helyi viszonyokat. Ám nem légionáriusként pofozkodta végig a fekete kontinenst, hanem békemissziót teljesített. Besenyő János százados jelenleg a második kiküldetését tölti Afrikában, pontosabban Szudánban.

Megjött a tizenhatodik

Johannah Faith Duggar a család tizenhatodik gyermekeként született meg három és fél kilóval. A szülők és a testvérei azért is örültek különösen Johannah világra jöttének, mert az elmúlt nyolc évben csak fiúk születtek. A negyvenéves apa kijelentette, hogy harminckilenc éves feleségével, Michelle-lel együtt további utódokat is szeretnének: "Mindketten Isten áldásaiként tekintünk a gyermekekre." 

A valódi szépség

A média által gerjesztett szépségstressz ellen indított kampányt egy neves kozmetikai cég a világ tizenegy országában, köztük idén ősszel Magyarországon is. Céljuk a nőket – sőt férfiakat is – megnyomorító szépségkultusz megváltoztatása.

Életre kelt szerep

Nem is oly régen "Fel a fejjel!" kiáltással intett mosolygós pápát a menyasszonyi ruhába préselt Bridget Jones filmjének zárójelenetében, mintegy vigaszul a harmincas, nem modellérték? nézőközönségnek: lássatok csodát, mindenkinek van esélye a boldogságra!

Puskást csúnyán kicselezték

Két hónap eltelt a Real Madrid magyarországi jótékonysági fellépése óta, ám az előzetesen szerződésben is megfogalmazott támogatási csomag valami "véletlen" folytán még mindig nem érkezett meg a Puskás család bankszámlájára. 

Topalov a király

Az argentínai körmérkőzéses sakkvilágbajnokságon a végső győzelemre is esélyesnek tartott Lékó Péter elmaradt a várakozásoktól, kétszer is úgy veszített, hogy esélye sem volt a pontszerzésre. Polgár Judit utolsó lett, de az ő egyetlen győzelme a torna egyik legszebb partija volt az üzbég világbajnok Rusztam Kaszimdzsanov ellen.  A bolgár Veszelin Topalov (kiskép) megérdemelten nyert, megkérdőjelezhetetlenül volt a legjobb. Az orosz vb-címvédő, Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki párosmeccsére a Nemzetközi Sakk-szövetség áldását adta, már csak a pénzdíj kérdéses. (Index)

Alakul a vb-mezőny

Igaz, hogy a magyar válogatott ezúttal sem jutott ki a világbajnokságra, ám a sikeres csapatok listájára tekintve ez szinte rögtön érthetővé válik: a legjobbak között ugyanis olyan futball-nagyhatalmak sorakoznak, mint Ghána, Elefántcsontpart vagy Togo. 

Megkerült a nő

Chicagóban 122 millió forintnak megfelelő összegért kelt el nemrégiben Rippl-Rónai József Kalitkás nő I. cím? képe, melyet Amerikában a legdrágábban eladott modern magyar festménynek tartanak. Horváth János Milán művészettörténész-festőt, az egyik legismertebb Rippl-Rónai-kutatót a Rippl-reneszánszról kérdeztük.

Programajánló

Kiállítás 48. World Press – az előző év legjobb sajtófotóit felvonultató kiállítás november 13-áig várja az érdeklődőket Budapesten a Néprajzi Múzeumban. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!